to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 07.01.2016

Διεθνή

Το Ιράν καταγγέλλει τη Σαουδική Αραβία για αεροπορική επιδρομή κατά της πρεσβείας του στην Υεμένη (συνεχής ενημέρωση)

Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε live blog


Για αεροπορική επιδρομή με στόχο την ιρανική πρεσβεία στην Υεμένη κατηγορεί η Τεχεράνη τη Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συνεχής ενημέρωση:

Διαδηλώσεις και προειδοποιήσεις για αντίποινα

Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν χτες στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο και σύμμαχο του Ριάντ.

Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.

Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ προέτρεψε σήμερα τους σιίτες να κατακλύσουν τους δρόμους χωρών του Κόλπου και του Ιράκ για να διαδηλώσουν κατά της εκτέλεσης του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ.

«Ζητώ από τους σιίτες της Σαουδικής Αραβίας… να επιδείξουν τόλμη και να απαντήσουν με ειρηνικές διαμαρτυρίες και (ζητώ) το ίδιο από τους σιίτες στις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να αποτρέψουν την αδικία και την κυβερνητική τρομοκρατία στο μέλλον» τόνισε ο ίδιος στον ιστότοπό του.

«Προτρέπω… (να πραγματοποιηθούν) οργισμένες διαδηλώσεις μπροστά από τα κτίρια σαουδαραβικών υπηρεσιών και συμφερόντων και καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας».

Διεθνείς αντιδράσεις για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου

Σε αντίδραση για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι η εκτέλεση του Νιμρ "θα κοστίσει ακριβά στη Σαουδική Αραβία", όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσέιν Τζάμπερ Ανσάρι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

"Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θάνατου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της (...) θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές", δήλωσε ο Τζάμπερ Ανσάρι.

Μπαχρέιν

Την ίδια ώρα, δεκάδες άτομα που διαδήλωναν κατά της εκτέλεσης του σιίτη ιερωμένου συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Διαδηλωτές που κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες του ιερωμένου, Νιμρ αλ Νιμρ, ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Αμπού Σάιμπα, ένα χωριό με σιιτικό πληθυσμό, που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα.

Ακτιβιστές κάλεσαν τους πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του επιφανούς ιερωμένου στο σουνιτικό βασίλειο, μια ένδειξη πιθανόν ότι ο θάνατος του Νιμρ μπορεί να πυροδοτήσει νέες διαθρησκευτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Λίβανος

Το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου καταδίκασε την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι ήταν ένα "μεγάλο λάθος".

"Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου", ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.

Υεμένη

Στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως "ιερό πολεμιστή" τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία.

"Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη-παρωδία... που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα", ανέφερε μια νεκρολογία στον επίσημο ιστότοπο Αλ Μασίρα.

Ιράκ

Στη Βαγδάτη, ένας βουλευτής από τον κυβερνώντα σιιτικό συνασπισμό στο Ιράκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Sumaria πως η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Νιμρ αλ-Νιμρ έχει σκοπό να πυροδοτήσει τη σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και να "βάλει φωτιά στην περιοχή".

"Αυτό το μέτρο που έλαβε η βασιλική οικογένεια (της Σαουδικής Αραβίας) αποσκοπεί στην ανάφλεξη της περιοχής προκαλώντας σεκταριστικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σαϊχούντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καναλιού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)