to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 22.06.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Δεν τίθεται ζήτημα αναστολής ή διακοπής του ΕΣΠΑ - Όλα τα έργα συνεχίζονται κανονικά

"Δεν υπάρχει καμία διακοπή της λειτουργίας του ΕΣΠΑ, ας σταματήσει πια αυτή η άσκοπη κινδυνολογία", δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αναφερόμενος στη σχετική φημολογία περί παύσης της λειτουργίας του ΕΣΠΑ, λόγω της έρευνας που διεξάγεται από την Αρχή Ανταγωνισμού, για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού στα δημόσια έργα.


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του, το ΕΣΠΑ έχει προσανατολιστεί "στη νεανική επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία επιχείρηση και στην καινοτομία. Πρόκειται για τομείς που δεν έχουν σχέση με το δημόσια έργα. Επιπλέον, τα δημόσια έργα δεν αφορούν μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν έργα πχ. στον τομέα του περιβάλλοντος, τα οποία ενδιαφέρουν πολύ την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν ήδη προκηρυχθεί και δεν διακόπτονται".

Ωστόσο, "υπάρχει ήδη πρόνοια εκ μέρους της κυβέρνησης για εκείνα τα έργα στα οποία εμπλέκονται οι πολύ μεγάλοι όμιλοι που απασχολούν ως υποθέσεις την Αρχή Ανταγωνισμού. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση από την Αρχή Ανταγωνισμού (δημιουργία καρτέλ, αθέμιτος ανταγωνισμός, συμφωνημένα αποτελέσματα σε διαγωνισμούς) στα έργα που εκτελέστηκαν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις παραβάσεις".

"Θέλουμε να επιστρέψει η δικαιοσύνη και στην εκτέλεση των δημόσιων έργων", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, "όπως σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής". Διότι, "ούτε στην επιχειρηματικότητα υπήρχε έως σήμερα δικαιοσύνη. Ο επαγγελματίας του ιδιωτικού τομέα δεν μπορούσε επί ίσοις όροις να πάρει ένα δάνειο, ή ένα έργο".

Ως προς τα ζητήματα της εργασίας, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως "πρέπει να υπάρχουν και κρατικές πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας, ώστε να χρηματοδοτείται απευθείας η εργασία". Δίπλα σε κάθε επαγγελματία, δίπλα σε κάθε επιχειρηματία ή βιοτέχνη "να τοποθετείται ένας εργαζόμενος, την αμοιβή του οποίου θα πληρώνει για ένα διάστημα το κράτος, με στόχο την παραμονή του εργαζόμενου στην παραγωγική διαδικασία και μετά την κρατική ενίσχυση".

Και πρόσθεσε: "Τέτοιες πολιτικές είναι αντικείμενο συζήτησης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για πολιτικές που τροφοδοτούν απευθείας τις κοινωνίες και επιπλέον μικραίνουν τις αντιθέσεις βορρά και νότου στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να σωρεύουμε κέρδη μόνο για λίγους, διότι θα οδηγούμαστε σε φαινόμενα είτε φόβου για την Ευρώπη, όπως είναι το Brexit, είτε ακροδεξιάς τύπου Ανατολικής Ευρώπης".

"Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εργασία", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. "Η Ελλάδα έχει πια δυνατή παρουσία στην Ευρώπη και λόγο που ακούγεται. Έχει ανακτήσει και την αξιοπιστία της και τη δυναμική της. Όλα αυτά μας δίνουν μεγαλύτερη ώθηση, όταν θα διαπραγματευτούμε τα εργασιακά με τους δανειστές".

"Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα. Το ίδιο θέλουμε να πράξουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Όλοι θα κληθούμε να πάρουμε θέση και να έρθουμε προ των ευθυνών μας. Η επιστροφή της εργασίας στη χώρα είναι κομβικής σημασίας, διότι η συρρίκνωση ή η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων προκύπτουν όταν δεν υπάρχει εργασία. Και βέβαια, μαζί με τη δημιουργία εργασίας, οι κόποι των Ελλήνων πολιτών θα επιστρέφουν στο κοινωνικό κράτος και δεν θα διασκορπίζονται σε off shore εταιρείες και panama papers".

Kαι κατέληξε: "Όταν τεθεί το θέμα των εργασιακών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, από τη μία πλευρά θα πάει πιθανά το ΔΝΤ, που είναι υπέρ της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Εμείς, θα είμαστε στην άλλη πλευρά. Το ερώτημα είναι με ποιον θα ταχθεί ο κ. Μητσοτάκης. Διότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Washington Post τάχθηκε με την πλευρά του ΔΝΤ, σε σχέση με τα εργασιακά". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)