to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 25.08.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Αφού θεωρεί σημαντικά τα νούμερα, ας μας πει η Κομισιόν τι θα κάνουμε με το πλεόνασμα και το χρέος

«Για ποιο λόγο η Κομισιόν δεν έχει πάρει ακόμη θέση τι θα κάνει με τα λανθασμένα νούμερα του ΔΝΤ και γιατί δεν απαντάει ρητώς τι θα κάνουμε με το δείκτη του πλεονάσματος και τι θα κάνουμε μετά τη λύση του προγράμματος, και με το ποσοστό του χρέους», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη, για την παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου. Παράλληλα, εκτίμησε πως το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης θα λυθεί πολύ πιο γρήγορα.


Για την παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου

«Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος όποιος έχει στοιχεία να τα δώσει στην ελληνική δικαιοσύνη κι όπως λέει στην επιστολή του, μας κάνει εντύπωση γιατί η επιστολή της Κομισιόν πήρε στην ελληνική κυβέρνηση κι όχι στην ελληνική δικαιοσύνη. 
Αλλά ας κρατήσουμε λίγο το σημείο που λέει ότι είναι πολύ σημαντικοί οικονομικοί δείκτες για την αξιολόγηση και το σχεδιασμό των προγραμμάτων. Αφού λοιπόν είναι πολύ σημαντικοί δείκτες, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο η Κομισιόν δεν έχει πάρει ακόμη θέση και δεν έχει απαντήσει τι θα κάνει με τα λανθασμένα νούμερα του ΔΝΤ που τροφοδότησαν έναν λανθασμένο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Και για να μη μιλάμε μόνο για το παρελθόν, γιατί δυστυχώς σε ένα τέτοιο παρελθόν στηρίχθηκε το ζόρι που τραβάει η χώρα μας με το πρόγραμμα που επιβλήθηκε βάσει λανθασμένων δεικτών, γιατί δεν απαντάει ρητώς ο κ. Μοσκοβισί και η Κομισιόν τι θα κάνουμε με το δείκτη του πλεονάσματος και τι θα κάνουμε μετά τη λύση του προγράμματος, και με το ποσοστό του χρέους. Αυτά τα θέματα μπαίνουν στην ατζέντα από αυτή τη κυβέρνηση. »

Και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου. Εμείς θα σεβαστούμε τις Ανεξάρτητες Αρχές, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα. Αλλά τώρα που αρχίζει πραγματικά να γίνονται ανεξάρτητες, τώρα το παλιό πολιτικό σύστημα μαζί με κάποια εκδοτικά συμφέροντα προσπαθούν να το σταματήσουν. Αλλά δεν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη πορεία αλλαγής της χώρας.»

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο συσχετισμού της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ με την δεύτερη αξιολόγηση, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα, τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή για να διαχειρισθεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Τα ζητήματα των οικονομετρικών δεικτών δεν θα εμπλακούν στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. Άρα δεν υπάρχει και τεχνική συγγένεια. Πολύ πιο γρήγορα θα λυθεί το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης».


Αναφερθείς στα δάνεια των κομμάτων και ειδικότερα της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Εμείς θα περιμένουμε τον αρχηγό της ΝΔ, στην Εξεταστική Επιτροπή να μας πει πως θα τακτοποιήσουν τα χρέη τους, διότι 405 εκατ. δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι ληξιπρόθεσμα, δηλαδή δεν εξυπηρετούνται. Διότι η πρώτη ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να τακτοποιήσει τα του οίκου του διότι ένα κόμμα που δε μπορεί να λύσει τα δικά του, πως θα λύσει το πρόβλημα της χώρας; Αν και γι΄αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο, γιατί δεν είχαν σκοπό να λύσουν τα προβλήματα της χώρας, μάλλον έκαναν πάρτι στη πλάτη του λαού.»

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, σημειώνοντας: 
«Συνήθως γίνεται στη ΔΕΘ μια προγραμματική τοποθέτηση για το μέλλον. Απολογισμός σίγουρα θα γίνει, γιατί πέρσι τέτοιο καιρό πηγαίναμε για εκλογές. Υπάρχει μια απόσταση από αυτά που θέλουμε να κάνουμε κι ήταν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε όταν βγούμε από τη θηλιά που έχουν θέσει οι δανειστές στη χώρα, εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα όμως που έχουμε περάσει τον πρώτο σκόπελο, έχουμε δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά κι αυτό θα πρέπει ο πρωθυπουργός να διατυπώσει στη Θεσσαλονίκη, σε δύο μεγάλους άξονες: να έχουμε όρθια και ζωντανή τη κοινωνία και να δημιουργηθεί η νέα εργασία. Η δίκαιη ανάπτυξη.»


 

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)