to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 17.07.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν είναι «τυφλοί» οπαδοί του Ερντογάν όλοι όσοι αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα

Το μεγάλο ζήτημα στο εξής είναι η στάση και η δράση της τουρκικής κοινωνίας, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.


«Ήταν ένα πραξικόπημα μεσανατολικού τύπου», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία – σημειωτέον- έχει διδάξει μεταξύ άλλων επί 9 έτη (1995 -2004)  στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αναφέρθηκε στους λόγους, για τους οποίους θα ήταν καταστροφική τυχόν επικράτηση του πραξικοπήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για μια ακόμη πιο αυταρχική και συντηρητική γραμμή πλεύσης του καθεστώτος Ερντογάν.

Κρίσιμο ζήτημα είναι τώρα πώς θα δράσει η τουρκική κοινωνία, ανέφερε η κυρία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι οι λαϊκές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν εναντίον των πραξικοπηματιών δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται, συλλήβδην, ως ερείσματα του Ερντογάν και ως «τυφλοί» υποστηρικτές του. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ένα τμήμα του κόσμου που βγήκε στους δρόμους για να «φράξει» τον δρόμο στα τανκς, αύριο μπορεί να κινητοποιηθεί για να διεκδικήσει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα ή και για να αποτρέψει τη φαλκίδευσή τους.

Ό,τι κι αν εικάσουμε, ό,τι και αν συνέβη ακριβώς με την προετοιμασία και εκδήλωση του πραξικοπήματος, όσες εκδοχές και θεωρίες κι αν ακούγονται, για την Αριστερά ξεχωριστή σημασία έχει η παράμετρος «κοινωνία» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός. Η κυρία Αναγνωστόπουλου υπενθύμισε τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, καθώς και την ενδυνάμωση του ΗDP, ενός κόμματος που, όπως τόνισε, δεν υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματα των Κούρδων, αλλά πρεσβεύει και τις αξίες της Αριστεράς.

«Είναι ένα δύσκολο θέμα», αλλά «δεν χρειάζεται πανικός»  είπε η υπουργός, ερωτηθείσα για το τι θα κάνουν οι ελληνικές αρχές με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας και οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο.
Είναι και διπλωματικό ζήτημα, τόνισε. Ασφαλώς και η Ελλάδα θα εξετάσει το αίτημα για χορήγηση ασύλου, πρόσθεσε, όπως υποχρεούται να κάνει, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εκ των πραγμάτων, είπε, θα συνεκτιμηθούν διάφορες παράμετροι, όπως ποιες κατηγορίες βαρύνουν τους εν λόγω αξιωματικούς, αν όντως τεθεί ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής, κλπ.

Για τα δάνεια, το Ecofin, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κυρία Αναγνωστοπούλου  σχολίασε την εμπλοκή στη δίκη για την υπόθεση Siemens, καθώς και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δανειοδότηση κομμάτων και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης εκ μέρους τραπεζών, τώρα, που η υπόθεση αυτή εξετάζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.  Ως προς το δεύτερο θέμα,  είπε: «Δεν γινόμαστε σοφότεροι, ξέραμε τι συνέβαινε, αλλά τώρα υπάρχουν και αποδείξεις». Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κατηγόρησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας  ότι συνεχίζει να υπερασπίζεται ένα «μοντέλο» διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, αποδεικνύοντας πως όταν μιλά για «επιχειρηματικότητα» έχει στο νου της την κρατικοδίαιτη «επιχειρηματικότητα», που αξιώνει να παραμένει ανέγγιχτη από κανόνες και νόμους.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δυο πρόσφατα γεγονότα. Το πρώτο: το  γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ecofin ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τελικά υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ισπανίας και Πορτογαλίας, μολονότι η ομιλία του κυμάνθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Το δεύτερο: Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι μόλις 45 εκατ. ευρώ.

Για το πρώτο θέμα η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν ευχής έργον να είχαν κάνει ανάλογη ομιλία και άλλοι υπουργοί, στο Ecofin. Για το δεύτερο, σημείωσε πως ναι μεν το αντίτιμο της πώλησης ήταν μικρό, αλλά – πρόσθεσε- κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως και αυτή η διαδικασία είχε δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)