to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 02.10.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Ρύθμιση 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα προσπαθεί να αποσπάσει από την Τρόικα η κυβέρνηση

Ρυθμίσεις για το ύψος του «κουρέματος» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, αλλά και τον αριθμό των δόσεων, προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης προκειμένου να διευθετηθούν οι οφειλές των επιχειρήσεων προς δημόσιο και τράπεζες.


Συγκεκριμένα, παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης είπε χθες στο Euro2day.gr ότι οι ρυθμίσεις που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα «κουμπώνουν» με τη νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. 

Στην περίπτωση αυτή, αν δηλαδή η ρύθμιση ΥΠΑΝ βασιστεί στο σχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, δεν αποκλείεται οι δόσεις να φθάσουν τις 100 για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο και το «κούρεμα» στο 90%. Σήμερα σε διάφορους ενημερωτικούς ιστότοπους δημοσιεύεται η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία οτι το"κούρεμα" των προσαυξήσεων και των προστίμων σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο μπορεί να φθάσει το 90% εφόσον το υπόλοιπο ποσό του χρέους καταβληθεί εφάπαξ ή σε 12 δόσεις, "κούρεμα" 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε 100 δόσεις για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ.

Στις αρχές Αυγούστου το Υπουργειο Ανάπτυξης ζήτησε από την Τρόικα την άδεια για 120 δόσεις με τους δανειστές να ζητούν οι δόσεις να πέσουν στις 60. 

Σε ότι αφορά τον αριθμό των δόσεων προς τις Τράπεζες, οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο ελαστικοί ως προς το ύψος αυτών, αν και τις συνδέουν με τις δόσεις προς τα ταμεία και το δημόσιο αν είναι κάτω από 100. Δηλαδή αν οι δόσεις προς τις τράπεζες είναι 60 τότε δεν μπορεί οι δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο να ξεπερνούν τις 60. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά δήλωση στελεχών του, αφορά συνολικά 110.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 100.000 μικρομεσαίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνται βιώσιμες, και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)