to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ροσάνα Ροσάντα: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πόλεμος σπιθαμή προς σπιθαμή

Θα ήθελα να σας στείλω τις καλύτερες ευχές μου για τις εκλογές της Κυριακής και ελπίζω ότι και στην Ιταλία θα βρεθούν οι δυνάμεις που θα είναι ικανές να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει την Κυριακή και ο Τσίπρας να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να πολεμήσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή τον νεοφιλελευθερισμό, τόνισε στην «Αυγή» η Ροσάνα Ροσάντα, εκτιμώντας ότι η Αριστερά δεν κατάφερε να αρθρώσει από το 1989 και μετά ένα σημαντικό λόγο στην Ευρώπη γιατί δεν συζήτησε ποτέ σοβαρά και διεξοδικά τι συνέβη με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και του κεϋνσιανού μοντέλου, που ουσιαστικά είχαν ως σημείο αναφοράς η σοσιαλδημοκρατία και άλλες δυνάμεις.

Η Ρ. Ροσάντα, που ήταν αντάρτισσα, ανέλαβε μετά από υπόδειξη του Τολιάτι το Τμήμα Πολιτισμού του Ιταλικού Κ.Κ., υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο», με τους Μάγκρι, Πιντόρ, Παρλάτο, Καστελίνα κ.ά. και τροφοδότησε μια νέα σχέση του κομμουνισμού με τη δημοκρατία και τις πολιτικές και ανθρώπινες ελευθερίες. Έχοντας παρακολουθήσει τις περιπέτειες της ελληνικής και γενικότερα ευρωπαϊκής Αριστεράς βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos και το νέο Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής αντίληψης για την πορεία της Ευρώπης.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας «πρόδωσαν»; Είναι σημαντικό να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής;

Θα ξεκινήσω με μια προϋπόθεση. Ακόμη και εάν δεν ήμουν σύμφωνη μαζί του, δεν θα θεωρούσα τον Τσίπρα «προδότη». Αποτελεί χείριστη συνήθεια της Αριστεράς να θεωρεί «προδοσία» μια διαφορετική θέση. Θα ήταν καλύτερα να κατανοήσουμε ότι απέναντί μας έχουμε μια διαφορετική πολιτική οπτική. Για την ελληνική περίπτωση νομίζω ότι ο Τσίπρας με πολύ σοβαρότητα θα πρέπει να συνοδεύσει τον ελληνικό λαό στη δύσκολη φάση που αυτός και ο Βαρουφάκης τον οδήγησαν και να βιαστεί να πολεμήσει σπιθαμή προς σπιθαμή σε αυτές τις τρομερές συνθήκες. Γι' αυτή του τη συνέπεια και τη σοβαρότητα φαίνεται ότι θα πρέπει να τον στηρίξουμε. Η αντίθετη άποψη θα δώσει κάποια ικανοποίηση στους υποστηρικτές της, που θεωρούνται από μόνοι τους πιο ριζοσπαστικοί: Στην πραγματικότητα, από την αντιπαράθεση του τοίχου εναντίον ενός άλλου τοίχου, σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής για να επιβεβαιωθεί η ενότητα ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τον Τσίπρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς εξασθενημένο από τις ισορροπίες των δυνάμεων, εύχομαι να διατηρήσει τη σοβαρή αντίθεσή του και να καταφέρει συμβιβασμούς που θα καθιστούν πιο εύκολη τη ζωή του πληθυσμού.

* Στο τέλος η Μέρκελ θα καταφέρει να ρίξει τη κυβέρνηση της Αριστεράς; Πού θέλουν να φθάσουν ο γερμανικός και ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός;

Δεν είναι μόνο η Μέρκελ που είναι νεοφιλελεύθερη. Είναι όλη η Ευρώπη και η Δύση και θα ήταν καλύτερα για εμάς να αναρωτηθούμε γιατί κέρδισε ο φον Χάγιεκ με αυτή την τεράστια πλειοψηφία. Πιστεύω ότι η δυσπιστία έναντι των κομμουνιστικών και κεϋνσιανών αντιλήψεων γεννήθηκε στον κόσμο από την έλλειψη οποιασδήποτε κριτικής ανάλυσης και αυτοκριτικής της Αριστεράς και γενικότερα των κομμουνιστικών χωρών. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί κατέρρευσε η εμπιστοσύνη ή η ελπίδα που ήταν διάχυτη προς αυτές τη μεταπολεμική περίοδο. Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι ούτε οι «σοσιαλιστικές» χώρες ούτε οι κομμουνιστές σύμμαχοί τους έδωσαν μια ιστορική εξήγηση διαμέσου μιας βαθιάς ανάλυσης.

Το πού θέλει να φθάσει ο νεοφιλελευθερισμός το κραυγάζουν οι νεοφιλελεύθεροι: σε μια παγκόσμια νίκη των καπιταλιστικών λογικών σε όλο το κόσμο. Αυτή ανταποκρίνεται στις σημερινές ισορροπίες των κοινωνικών δυνάμεων, που η Γερμανία αποτελεί στην Ευρώπη τον μεγαλύτερο εκπρόσωπό τους. Αυτή όμως έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των σοσιαλδημοκρατών, πέρα από τους συντηρητικούς. Μια σημαντική συμμαχία, στην οποία υπέκυψαν σχεδόν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα τουλάχιστον από το 1989.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos, το νέο Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα της αλλαγής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν προσπαθούν να ανακτήσουν μια έννοια των ταξικών αγώνων, από τους οποίους δημιουργήθηκαν. Το Podemos θα πρέπει να απελευθερωθεί από την πολύ έντονη επιρροή των θέσεων ου Λακλό. Είναι πολύ σημαντικό, όποιος δεν θέλει να υποκύψει στη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία να ξαναρχίσει να εξετάζει το κοινωνικό και ιδεολογικό κλουβί στο οποίο έχει εξαναγκαστεί να μπει η Ευρώπη και όχι μόνο. Δεν το ξέχασε από υπερβολική δόση μαρξισμού. Αντίθετα, πρέπει να ξαναρχίσουμε από μια σοβαρή ανάλυση της σημερινής κατάστασης, από τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία, συνεχίζοντας με τη δημιουργία πραγματικών σχέσεων συνεργασίας με τις κοινωνικές δυνάμεις που εξεγείρονται και θα εξεγερθούν. Είναι αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και εγγυήθηκε την επιτυχία του. Εάν η Αριστερά προσπαθούσε να οικοδομήσει σχέσεις σε αυτό το σημείο, αντί να διασπάται και να καταναλώνεται σε αμοιβαίες επιθέσεις, θα είχαμε μια έξοδο από την κρίση με νίκη.

Θα ήθελα να σας στείλω τις καλύτερες ευχές μου για τις εκλογές της Κυριακής και ελπίζω ότι και στην Ιταλία θα βρεθούν οι δυνάμεις που θα είναι ικανές να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Μια ήττα δεν είναι καταστροφή και παράδοση, με την προϋπόθεση ότι την αναλαμβάνεις στη διάστασή της, χωρίς κομπασμό και χωρίς φόβο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)