to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 03.07.2015

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: «Ο ελληνικός λαός δεν θα αφήσει να περάσουν οι εκβιασμοί»

Η μόνη απάντηση μπορεί να είναι το ΟΧΙ, εάν θέλουμε μια Ευρώπη διαφορετική, μια Ευρώπη η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τονίζεις η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.


-       Για να δούμε τις εξελίξεις 42 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες…

42 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έχει γίνει σαφές στον ελληνικό λαό ποιο είναι το ερώτημα πάνω στο οποίο καλείται να αποφασίσει την Κυριακή. Το ερώτημα αυτό δεν είναι το περίφημο «ευρώ ή δραχμή», που διάφοροι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν, το ερώτημα είναι τι συμφωνία θα έρθει και ποια συμφωνία είναι αυτή που μπορεί να δώσει προοπτική και ανάπτυξη σ΄ αυτόν τον τόπο.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έκαναν τα πάντα ώστε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία. Αυτό δεν κατέστη εφικτό μετά το τελεσίγραφο των δανειστών.  Πάνω σε αυτό το εκβιαστικό τελεσίγραφο και πάνω σε αυτές τις εκβιαστικές απαιτήσεις που έφεραν πριν λίγες μέρες, καλούμαστε να αποφασίσουμε.

Καλούμαστε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και στους εκβιασμούς, και στα διάφορα «μαθήματα» που επιχειρούν να μας δώσουν διάφοροι από το εξωτερικό, προσπαθώντας να παροτρύνουν τους Έλληνες για το τι να ψηφίσουν, και στις διάφορες απειλές.  Η μόνη απάντηση μπορεί να είναι το ΟΧΙ, εάν θέλουμε μια Ευρώπη διαφορετική, μια Ευρώπη η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

-       Επί ποίας πρότασης θα πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή, γιατί είπατε ότι είναι σαφές.. θα ψηφίσουμε για κάτι το οποίο δεν υπάρχει.. Έχει αποσυρθεί από τους εταίρους…

Δεν έχει αποσυρθεί από τους εταίρους και γι αυτό το λόγο και πριν από λίγες μέρες απέρριψαν και την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Τώρα το ότι και οι ίδιοι κάνουν αντιφατικές δηλώσεις, μία τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις, μία εδώ είμαστε τη Δευτέρα, μία λένε ότι το όχι θα σημαίνει ρήξη… εχθές τα μάζεψαν όλα αυτά και λένε ότι και το όχι ανοίγει τη διαπραγμάτευση, όπως πολύ σωστά επισημαίνουμε κι εμείς..

Εσάς όμως σαν Έλληνες δημοσιογράφους δεν σας ενοχλεί να βγαίνουν ξένοι αξιωματούχοι, να λένε, ψηφίστε το όχι ή το ναι; Το ότι έχουν αυτή την ωμή παρέμβαση δεν σας ενοχλεί; Εγώ νομίζω ότι πρέπει να ενοχλεί…

-       Εκεί θέλω να πάω… Να ρωτήσω όμως το εξής. Σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός μήπως σπρώχνουν τον κόσμο προς μια κατεύθυνση; Και μήπως όντως στο διευθυντήριο της Ε.Ε., σε κάποιους λαούς, σε κάποιες κυβερνήσεις λαών της Ε.Ε.  –να μην πω για τους λαούς- υπάρχει μέσα και η προοπτική, παιδιά να την βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ;… Υπάρχει αυτή η κουβέντα ή δεν υπάρχει;..

Αυτή η κουβέντα δεν υπάρχει και αυτό έχει λήξει τις τελευταίες μέρες ακόμη και από τα χείλη του Σόιμπλε, που δεν είναι σίγουρα από τους υποστηρικτές της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει και καλό θα ήταν, έστω και μία μέρα –όσο υπάρχουν πολιτικά πάνελ- να συζητήσουμε επί της ουσίας πάνω στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι.

-       Να πάρω και  ένα σχόλιο για τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου το πρωί, ο οποίος είπε, οδηγούμαστε στο δημοψήφισμα γιατί η πρόταση δεν θα μπορούσε να περάσει από το Κοινοβούλιο…

Αυτό που είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι αυτονόητο, με την έννοια ότι όντως μια πρόταση η οποία δεν είχε καμία προοπτική ανάπτυξης, η οποία δεν θα ρύθμιζε το ζήτημα του χρέους το οποίο ήταν μια από τις βασικές κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε από το υπουργικό συμβούλιο θα περνούσε μια τέτοια συμφωνία, ούτε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε βέβαια και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος με ένα ηχηρό όχι από τη Δευτέρα και μετά θα πάει στις Βρυξέλλες και θα διεκδικήσει μια πραγματικά βιώσιμη συμφωνία

-       Τι θα γίνει τη Δευτέρα, είτε έτσι, είτε αλλιώς…

Ένα μικρό σχόλιο πρώτα για τα όσα είπε ο κ. Κικίλιας. Κατ΄ αρχήν, επειδή απευθύνθηκε και στη νέα γενιά –είμαστε και οι δύο νέοι άνθρωποι- η νέα γενιά γνωρίζει καλά εδώ και πέντε χρόνια τι σήμαιναν όλα αυτά τα οποία βάφτιζαν κάποιοι ως success story. Τι σήμαιναν τα μνημόνια, τι σήμαινε μια πολιτική η οποία ώθησε τους νέους στη μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού, έχει γνωρίσει λοιπόν καλά στο πετσί της ότι όλα όσα τις παρουσίαζαν ως μονόδρομο –όπως τώρα παρουσιάζεται ως μονόδρομος μια ψήφος στο ναι- γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια ήταν τα αποτελέσματα στην καθημερινότητα και τη ζωή της.

Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι και το ΄12 και στις τελευταίες εκλογές πού προσπαθούσαν να οδηγήσουν όλα τα τρομοκρατικά διλήμματα τα οποία ήθελε να θέσει η ΝΔ η οποία ήταν τότε κυβέρνηση.

-       Κρίθηκε αυτό….

.. Όταν όμως έρχονται άνθρωποι από το πιο βρώμικο, από το πιο διαπλεκόμενο, από το πιο παλιό και φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, όπως είναι ο κ Σημίτης, ο κ. Καραμανλής, όταν έρχονται αυτοί οι άνθρωποι και υποστηρίζουν το ΝΑΙ με τόσο μεγάλη θέρμη, πραγματικά μπορούν αυτοί οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή να δώσουν και μαθήματα στους Έλληνες και να κάνουν υποδείξεις; Δεν έχουν ευθύνες για τα ελλείμματα; Δεν έχει ευθύνη ο κ. Σημίτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η ελληνική κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν έχει πει ψέματα στον ελληνικό λαό, ενώ προσπάθησε να υλοποιήσει μία-μία τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κι όταν έρχεσαι μπροστά σε ένα αδιέξοδο όπως ήταν αυτό στις διαπραγματεύσεις, τη λύση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος με ένα ηχηρό όχι θα βουλώσει κάθε στόμα στο εξωτερικό της χώρας που προσπαθεί να εκβιάσει τους Έλληνες πολίτες.

-       Πρέπει να μας πείτε τι θα γίνει κι αν σας πουν όχι….

Σας λέω ότι δεν είναι δυνατόν να πουν όχι σε έναν ολόκληρο ελληνικό λαό, ο οποίος και την Κυριακή θα δώσει τη δική του απάντηση σε όλους όσοι θεωρούν ότι η Ευρώπη της δημοκρατίας δεν υπάρχει. Εμείς λέμε ότι η Ευρώπη είναι εδώ. Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία. Ευρώπη σημαίνει επιστροφή στις ιδρυτικές της αξίες.

Και θα ήθελα να τελειώσω.. επειδή αναφέρθηκε πριν ο εκπρόσωπος της ΝΔ σε όλους αυτούς που στο εξωτερικό στηρίζουν το ναι, δεν νομίζω ότι αυτό τιμά ιδιαίτερα ή κάνει καλό στους εκπροσώπους της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ. Το να έρχονται κάθε μέρα όλοι αυτοί οι οποίοι με τις παράλογες μνημονιακές απαιτήσεις τους, τις οποίες ψήφιζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., να έρχονται τώρα και να συνεχίζουν να επιμένουν σε ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, δείχνει το τι πραγματικά θέλουν.

-       Κικίλιας-  Απέτυχαν.. αντί να το παραδεχθούν και να ζητήσουν συγνώμη και να ψάξουν μια άλλη λύση.. πέταξαν το μπαλάκι στον ελληνικό λαό…

Φοβάστε την ετυμηγορία των πολιτών;  Το δημοψήφισμα δεν είναι έκφραση της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας. Γιατί σας ενοχλεί το δημοψήφισμα; Πέντε χρόνια βιώσαν πολύ καλά όλοι οι  Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες το τι σημαίνει μνημόνιο…

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί. Το ζητούμενο είναι εάν θα έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, συμβατή με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών ή αν θα έχουμε μια κακή συμφωνία όπως οι προηγούμενες

-       Κικίλιας.. Πού θα βρείτε τα λεφτά;…

Δεν έχετε βαρεθεί να τρομοκρατείτε τον ελληνικό λαό;  Εδώ και ένα, δύο, τρεις μήνες  λέτε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Και συνέχισε και θα συνεχίσει να το κάνει. Η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται τους μισθούς και τις συντάξεις και εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, πράγμα το οποίο δεν εγγυάστε ότι θα κάνετε εσείς..

Και θα ήθελα επιτέλους να πείτε και εσείς, η Ν.Δ., πώς τοποθετείστε πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις των δανειστών. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί και τις έχουμε απορρίψει.

-        

-       Κικίλιας – Εσείς ως αριστερή αισθάνεστε άνετα ότι οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας; Πώς νιώθετε που σας στηρίζει ο Κουφοντίνας αλλά και η Λεπέν και οι ακροδεξιοί και οι φασίσττες….

Για να μην διολισθαίνουμε στη σφαίρα της παραπολιτικής.. Το Σύνταγμα καθορίζει πλήρως το ρόλο του στρατού. Δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα πάντως δεν είναι το θέμα μια δήλωση του κ. Καμένου, όταν νομίζω ότι και ο ίδιος προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις.

-       Να στείλετε το μήνυμα…

Το μήνυμα είναι καθαρό. Όσοι θέλουν να τρομοκρατήσουν, όσοι θέλουν να εκβιάσουν μετέρχονται όλων των μέσων μέχρι την Κυριακή. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να τους αφήσει. Γνωρίζουμε καλά τι έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, γνωρίζουμε καλά και κρινόμαστε κι εμείς στο τι έχουμε υλοποιήσει αυτούς τους πέντε μήνες.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια ελληνική κυβέρνηση η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει κι από τη Δευτέρα.

Και καλό θα ήταν όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους να ήταν ενωμένα απέναντι σε αυτά τα τελεσίγραφα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)