to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 30.01.2014

Κοινωνία

«Πυροτεχνήματα»: Προγράμματα ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας για τους είλωτες του Μνημονίου

Προεκλογική πρόβα με κενές υποσχέσεις για ευκαιρίες απασχόλησης στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους πραγματοποίησε ο Α. Σαμαράς - «Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού τύπου ληγμένα πυροτεχνήματα, εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης» υπογραμμίζει ο Δ. Στρατούλης


Στο προεκλογικό του πέρασμα από το Υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προγράμματα ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας πεντάμηνης διάρκειας για 440.000 ανέργους. «Πρόκειται για ευκαιρία επιδοτούμενης και προσωρινής απασχόλησης που πολλές φορές εμπεριέχει ευελιξία μισθών και οχι για νέες θέσεις εργασίας», δηλώνει «στο Κόκκινο» ο διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης. «Απο το 1990 που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα η απόδοσή τους είναι περιορισμένη. Στόχος τους είναι η ανακύκλωση εισόδου-εξόδου στην αγορά εργασίας, δηλαδή μια εργασιακή και εισοδηματική προσωρινή ανακούφιση» δήλωσε ο κ. Ρομπόλης προσθέτοντας πως η επίδοση αυτών των προγραμμάτων είναι πολύ μικρή στην αγορά εργασίας.

«Τα μέτρα για την "αντιμετώπιση" της ανεργίας που εξήγγειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο Υπ. Εργασίας είναι μια κακόγουστη επανάληψη πολυχρησιμοποιημένων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολιτικών διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας» τόνισε ο Δημ. Στρατούλης, βουλευτής και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Μητρόπουλος: Οι νέοι μας «βορά» στον Μινώταυρο της Τρόικας και του νεοφιλελευθερισμού

Η μνημονιακή κυβέρνηση, αφού κατεδάφισε όλο τον εργασιακό πολιτισμό και επανέφερε τις συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα, τώρα επιτίθεται με μεγαλύτερη ένταση κατά των νέων μας.

Οι νέοι και νέες με πολλά τυπικά προσόντα δεν είναι πια «η γενιά των 700 ευρώ», ούτε καν «η γενιά των 500 ευρώ», αλλά η γενιά της εργασιακής ειλωτείας.

Όσες και όσοι από αυτούς βρουν απασχόληση στα πεντάμηνα προγράμματα «κοινωνικής εργασίας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση, όπως έδειξε η μέχρι σήμερα εφαρμογή του θεσμού, ένα γλίσχρο επιμίσθιο κατά μήνα και χωρίς τις άλλες εγγυήσεις και παροχές της εργασιακής σχέσης. 

Γι’αυτό, ακόμη και αυτός ο μνημονιακός νομοθέτης δεν τους ονόμασε εργαζόμενους, αλλά «ωφελούμενους», σε μια έκφραση μνημονιακής …φιλευσπλαχνίας!

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, όλοι οι κοινωνικοί φορείς, όλοι οι γονείς που ξόδεψαν τις περιουσίες τους και έχυσαν αίμα και ιδρώτα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά κυρίως οι νέοι μας, πρέπει να καταδικάσουν τον θεσμό της νέας εργασιακής ειλωτείας!

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία οφείλει να απαντήσει στη μνημονιακή κυβέρνηση, στην Τριαρχία των δανειστών, αλλά και στην ΕΕ -από την οποία εκπορεύονται τα φεουδαρχικού τύπου αυτά προγράμματα-, ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα αρνείται να δώσει στον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού, της κατάργησης του κράτους και της διάλυσης των κοινωνικών δομών, την περήφανη νεολαία της, που είναι η ελπίδα για μια νέα πορεία οικονομικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Στις στρατιές των προσοντούχων νέων μας που μεταναστεύουν, αιμοδοτώντας με τους πόρους της ελληνικής εκπαίδευσης και των ελληνικών οικογενειών την παραγωγική μηχανή των δανειστών μας, δεν πρέπει να προστεθούν και οι εγχώριοι δουλοπάροικοι της εργασιακής γαλέρας!

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)