to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 30.08.2014

Κοινωνία

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κίσσαμο Χανίων (ενημέρωση)

Για περισσότερες από 10 ώρες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες έχοντας να αντιμετωπίσουν και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με ένταση 8 μποφόρ


Νωρίς το πρωί είχε δοθεί εντολή να εκκενωθεί προληπτικά ο οικισμός «Λιβάδια» ενώ σε καμία περίπτωση δεν κινδύνευσαν κάτοικοι.

Συνεχής ενημέρωση: 

19:10 Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Αμυγδαλοκεφάλι Κισσάμου, καίγοντας δασικές, χορτολιβαδικές αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κυρίως με ελαιόδεντρα.

Για περισσότερες από 10 ώρες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες έχοντας να αντιμετωπίσουν και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με ένταση 8 μποφόρ. Από το απόγευμα όταν και έπεσε η ένταση των ανέμων η εικόνα είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν, υπό πλήρη έλεγχο, κάθε εστία της φωτιάς κυρίως στο βασικό μέτωπο που ήταν η περιοχή κοντά στο Αμυγδαλοκεφάλι όπου από τις 3 μετά το μεσημέρι είχε πέσει το μεγάλο βάρος της επιχείρησης ενώ μέχρι και τις 6 το απόγευμα το ένα από τα δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή έκανε ρίψεις νερού.

Παράλληλα οι πυροσβέστες βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων. Η έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες δεν έχει ακριβώς προσδιοριστεί ενώ οι πύρινες γλώσσες έκαψαν δύο παλιές αγροικίες. Νωρίς το πρωί είχε δοθεί εντολή να εκκενωθεί προληπτικά ο οικισμός «Λιβάδια» ενώ σε καμία περίπτωση δεν κινδύνευσαν κάτοικοι (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

15:50 Στο κυρίως μέτωπο της φωτιάς έξω από το χωριό Αμυγδαλοκεφάλι επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να ελέγξουν την μεγάλη φωτιά που καίει από το πρωί στην Κίσσαμο Χανίων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους, εντάσεως έως και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες και καίει χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη κυρίως από ελιές έκταση.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν μέχρι τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή. Για προληπτικούς λόγους κρίθηκε νωρίς το πρωί πώς θα πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός «Λιβάδια», ωστόσο στο συγκεκριμένο σημείο η φωτιά έχει τεθεί σε έλεγχο.

Από τις φλόγες κάηκαν σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη δύο παλιές αγροικίες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αναφορές και για σοβαρές ζημιές που υπέστη σπίτι στην ίδια περιοχή, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Η επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται με επίγεια και εναέρια μέσα ενώ κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να περιορίσουν το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται από τα ορεινά προς την θάλασσα σε μια μεγάλη έκταση αλλάζοντας λόγω των ανέμων συνεχώς διεύθυνση. Στο σημείο επιχειρούν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα καθώς και πεζοπόρα τμήματα, 15 οχήματα της Πυροσβεστικής από υπηρεσίες των Χανίων και του Ρεθύμνου τέσσερα πυροσβεστικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα όχημα του Ναυστάθμου Κρήτης, 65 πυροσβέστες και εθελοντές (πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ).

 
 

12:10  Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι Κισάμου κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική Κισάμου, η φωτιά έκδηλώθηκε στις 6.30 το πρωί, έχει ήδη κάψει 2 σπίτια και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις γύρω κατοικίες. Στο σημείο έχουν σπεύσει 14 οχήματα της πυροσβεστικής με 40 άτομα, 6 εθελοντές, 1 πεζοφόρο όχημα από το Ηράκλειο, 1 ελικόπτερο, 1 από το ναύσταθμο, 4 υδροφόρες και 3 βιοτοφόρα (πηγή: haniotika-nea.gr)

 

11:30 Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε οι φλόγες να μην φθάσουν μέχρι τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους κρίθηκε πώς θα πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός Λιβάδια.

Στο σημείο βρίσκεται μεγάλη πυροσβεστική δύναμη με οχήματα από Χανιά, Κίσαμο και Βρύσσες, που έχει να αντιμετωπίσει και τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενώ δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)