to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 18.10.2013

Διεθνή

Pungeşti όπως λέμε Ιερισσός: Οι κάτοικοι νίκησαν κυβέρνηση, ΜΜΕ και εταιρίες!

Η Chevron αναστέλλει το σχέδιο εξόρυξης αερίου στη Ρουμανία λόγω διαμαρτυριών των κατοίκων της περιοχής


Η Chevron οδηγήθηκε σε διακοπή των εξορύξεών της για αέριο σχιστών στη Ρουμανία, μετά τις λαϊκές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Βασλούι. Σημειώνεται ότι η Chevron ξεκίνησε τις εργασίες στο Βασλούι αυτή την εβδομάδα, αλλά οι διαδηλωτές εκδίωξαν τα μηχανήματα από την περιοχή.

 

Μεγάλες διαμαρτυρίες είχαν πραγματοποιήθει τη Δευτέρα σε πολλές περιοχές της Ρουμανίας κατά των σχεδίων της αμερικανικής Chevron να προχωρήσει σε εξόρυξη αερίου σχιστών. Όπως είναι γνωστό, μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της συγκεκριμένης μορφής γεωτρήσεων και για αυτό το λόγο οι διαδηλωτές ζήτησαν την απαγόρευση των εργασιών. Παράλληλα, κατηγορούν τον πρωθυπουργό Πόντα ότι αθέτησε την προεκλογική του υπόσχεση να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

Η Chevron ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών εξόρυξης αερίου μετά τη διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων από 5 χωριά της περιοχής του Pungeşti, στη βορειο-ανατολική Ρουμανία, οι οποίοι μπλόκαραν το δρόμο. Οι κάτοικοι κυριολεκτικά είπαν στη Chevron "να πάει στο διάολο" (Chevron, du-te dracului) και να πάρει την εξόρυξη αερίου μαζί της.

1385757_1424220257793104_1223974418_n

Η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους κατοίκους που αντιστέκονταν στη Chevron. Πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι κάτοικοι έμειναν στους δρόμους όλη τη νύχτα, αφού φοβόντουσαν ότι το κομβόι των εργατών που είχε σταλθεί για να ξεκινήσει την εξόρυξη, θα επέστρεφε. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι προτιμούν να πεθάνουν απ' το να αφήσουν τη Chevron να καταστρέψει τη γη τους και το νερό τους. "Ήρθαν με αστυνομία και μπράβους για να μας τρομάξουν, το μόνο όμως που θέλουμε είναι να μας αφήσουν ήσυχους και ας είμαστε φτωχοί", είπε ο Gheorghe Hrum, ένας από τους διαδηλωτές.

1374931_1424214661126997_481525497_n

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι - μεταξύ των οποίων υπήρχαν γέροι, γυναίκες και παιδιά - κακοποιήθηκαν από την αστυνομία, η οποία αρνήθηκε έπειτα ότι χρησιμοποίησε βία εναντίον τους. Ισχυρισμός που καταρρίφθηκε από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που προβλήθηκαν από τηλεοπτικά κανάλια και έκαναν το γύρω του διαδικτύου.

Σε απάντηση στην αστυνομική βιαιότητα που υπέστησαν οι φτωχοί κάτοικοι του Pungeşti, χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν σε αυθόρμητες διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι, στη Κλουζ-Ναπόκα, στο Σίμπιου και πολλές άλλες πόλεις. Τους τελευταίους μήνες άλλωστε οι πολίτες στις μεγάλες ρουμάνικες πόλεις διαδηλώνουν και ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα.

1374931_1424214674460329_2011670869_n

Ο τοπικός Δήμος του Pungeşti μάταια εκβιάζει τους κατοίκους να σταματήσουν να μπλοκάρουν τους δρόμους και να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες ενάντια στη Chevron. Το τοπικό σχολείο απαγόρευσε σε δάσκαλους και μαθητές να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις - μια παράνομη και καταχρηστική απόφαση - και πάλι όμως δεν κατάφερε να εμποδίσει την πολυπληθή διαμαρτυρία. Ένας ιερέας που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις τιμωρήθηκε από την ηγεσία της Ρουμάνικης Ορθόδοξης εκκλησίας. Οι αρχές απειλούν τους κατοίκους με 15χρονες φυλακίσεις για "παραβιάσεις ιδιωτικής περιουσίας", ενώ τα μίντια τους δυσφημούν λόγω του ότι είναι φτωχοί, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως "ηλίθιοι άνθρωποι".

Όλα αυτά τα ψέματα ενάντια σε φτωχούς ανθρώπους που απλά υπερασπίζονται τον τόπο τους, όχι μόνο δεν δουλεύουν, αλλά παράγουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε ολόκληρη τη χώρα, σε μικρές και μεγάλες πόλεις, ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για να δείξει την αλληλεγγύη του στους κατοίκους του Pungeşti και να διαμαρτυρηθεί για την στάση της αστυνομίας, η οποία υπερασπίζεται τη ληστεία της γης και των δικαιωμάτων των κατοίκων, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

 

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την επίθεση του στρατού σε διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι. 

    

Οι κινητοποιήσεις για την κακοποίηση των κατοίκων του Pungeşti από κυβέρνηση και Chevron θα συνεχιστούν με διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. 

Η Chevron ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί και στη νοτιο-ανατολική Ρουμανία, αφού η κυβέρνηση της έδωσε άδεια να επιχειρήσει εξόρυξη αερίου από σχιστόλιθο σε εκατομμύρια στρέμματα γης. 

Μετάφραση/επιμέλεια: Ηλίας Πετράκης

Πηγή: revolution-news.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)