to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:33 | 22.07.2016

Πολιτική

H απλή αναλογική νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας - «Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι που ταυτίστηκαν με τη ΝΔ

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο του, έγινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.



 

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

 Επί των άρθρων:


Άρθρο 1: 180 υπέρ, 81 κατά, 20 παρών

Άρθρο 2: 179 υπέρ, 83 κατά, 19 παρών

Άρθρο 3: 163 υπέρ, 101 κατά, 17 παρών

Άρθρο 4: 179 υπέρ, 86 κατά, 16 παρών

Άρθρο 5: 179 υπέρ, 86 κατά, 16 παρών

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος υπερψήφισε στο σύνολο του το νομοσχέδιο, τα υπόλοιπα μέλη της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταψήφισαν τον νέο εκλογικό νόμο.

Το σύνολο της Κ.Ο του ΚΚΕ ψήφισε υπέρ όλων των άρθρων, εκτός από το άρθρο 3, το οποίο διατηρεί το πλαφόν εισόδου της Βουλής στο 3%.

Στο Ποτάμι ενώ η «γραμμή» του Στ. Θεοδωράκη ήταν η συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου, οι διαφοροποιήσεις ήταν πολλές καθώς οι βουλευτές Λυκούδης, Ψαριανός και Δανέλης ψήφισαν παρών στο άρθρο 2, ενώ ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν ψήφισε παρών στα άρθρα 1 και 3. Επίσης ο Γιώργος Αμυράς ψήφισε παρών στο άρθρο 1.

Απόντες σε όλη την ψηφοφορία ήταν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, όπως είχαν δηλώσει κατά την τριήμερη διαδικασία.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος υπερψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης ψήφισε ναι στο άρθρο 1, παρών στο 2 και όχι στα άρθρα 3,4 και 5.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκςο ψήφισε παρών στο άρθρο 1 και όχι στα άρθρα 2,3,4 και 5.

Με επιστολική ψήφο υπερψήφισαν ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως καταψηφίζει στο σύνολο του νομοσχεδίου με ανεπίσημη επιστολική ψήφο, η οποία δεν καταμετρήθηκε. 

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)