to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ψηφίστε τη λέξη της χρονιάς για το 2015!

Τις προάλλες, και ακριβέστερα την περασμένη Πέμπτη, 10 του μηνός, σας είχα καλέσει να συνεχίσουμε την παράδοση των πέντε τελευταίων ετών και να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς, τη λέξη του 2015. αλληλεγγύη


Τις προάλλες, και ακριβέστερα την περασμένη Πέμπτη, 10 του μηνός, σας είχα καλέσει να συνεχίσουμε την παράδοση των πέντε τελευταίων ετών και να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς, τη λέξη του 2015. Στο άρθρο εκείνο προτείνατε τις υποψήφιες λέξεις, τώρα λοιπόν θα ψηφίσουμε αυτήν ή αυτές που θεωρούμε «λέξη της χρονιάς».

Ο φετινός χρόνος έφερε πολλές καινούργιες λέξεις, ίσως εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής, αλλά η εφορευτική επιτροπή προτίμησε να φανεί συντηρητική κι έτσι πρόκρινε στην τελική φάση όσες λέξεις και πέρυσι, 64 λέξεις -στρόγγυλος αριθμός στο δυαδικό σύστημα, 1000000.

Συνεχίζοντας τον συντηρητισμό της, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική των 2 τελευταίων ετών και να μην επιτρέψει τη δυνατότητα που υπήρχε παλαιότερα, δηλαδή να μπορείτε να προτείνετε κι άλλες λέξεις εκτός του τελικού καταλόγου. Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί τεχνικές δυσκολίες, μακραίνει πολύ τον κατάλογο των λέξεων και δεν οδηγεί σε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αφού αυτές οι εκτός καταλόγου λέξεις σπάνια συγκεντρώνουν πολλές ψήφους.

Μερικά τεχνικά ζητήματα:

  • Δεν ψηφίζουμε εδώ, αλλά χρησιμοποιούμε την ωραιότατη ειδική σελίδα που έχει φτιάξει ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, ο αγαπητός Στάζιμπος (ή Stazybo Horn). Όπως και πέρυσι, οι λέξεις δεν παρουσιάζονται με την αλφαβητική σειρά (όπως εδώ παραπάνω) αλλά κάθε φορά με διαφορετική, τυχαία σειρά.
  • Σε αυτήν εδώ τη σελίδα μπορούμε να ανακοινώνουμε τι ψηφίσαμε, να κάνουμε προγνωστικά, κτλ.
  • Ψηφίζουμε το πολύ τρεις λέξεις –όχι υποχρεωτικά τρεις, μπορείτε και μία μόνο ή δύο.
  • Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 18.00 της Τετάρτης, 30 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πρωί της παραμονής της πρωτοχρονιάς.

Μπορείτε να ψηφίσετε νεολογισμό, μπορείτε να ψηφίσετε υπάρχουσα λέξη που πήρε νέα σημασία μέσα στη χρονιά, μπορείτε να ψηφίσετε λέξη που ακούστηκε πολύ στη χρονιά που πέρασε –εγώ έχω τις προτιμήσεις μου, αλλά δεν θα τις φανερώσω.

Πέρυσι είχαν ψηφίσει 1.694 φίλοι του ιστολογίου, ενώ πρόπερσι 2.190. Να δούμε αν φέτος θα ξαναπιάσουμε τον εντυπωσιακό προπέρσινο αριθμό (που οφειλόταν στο ότι η ψηφοφορία είχε αναδημοσιευτεί από δυο ‘μεγάλους’ ιστότοπους).

Επαναλαμβάνω, για να ψηφίσετε κλικάρετε εδώ! Γράφω εδώ τον ευκολομνημόνευτο σύνδεσμο: http://j.mp/lexi2015

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)