to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 18.09.2023

Οικονομία

Προϋπολογισμός: «Έκρηξη» στα φοροέσοδα οκταμήνου με πρωτογενές πλεόνασμα 5,5 δισ. ευρώ

Αυξημένα εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο καθώς υπερβαίνουν κατά 3,4 δισ. ευρώ τους στόχους. Ταυτόχρονα μειωμένες εμφανίζονται οι δαπάνες.


Ξεπέρασε τα 5,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζονται αυξημένα κατά περίπου 3,4 δισ. ευρώ ή 9,4% έναντι του στόχου.

Μέρος της αύξησης φορολογικών εσόδων συνδέεται με την παράταση της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και το υπόλοιπο, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από την καλύτερη απόδοση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που εισπράχθηκαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αλλά και την καλύτερη απόδοση των εισπράξεων φόρου τρέχοντος έτους.

Αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ είναι και οι επιστροφές φόρων, ενώ στο μέτωπο των δαπανών εμφανίζεται μείωση κατά 2,276 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού χορηγήσεων προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Γιατί είναι αυξημένα τα φοροέσοδα

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ: «Όπως αποτυπώνεται στο δελτίο εκτέλεσης Προϋπολογισμού, τα έσοδα από φόρους σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου εμφανίζονται αυξημένα κατά 3.416 εκατ. ευρώ, ωστόσο (α) τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022,

(β) επίσης ποσό 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022, ενώ

(γ) οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Συνεπώς, από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Αύγουστο που αφορούν το τρέχον έτος κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό.

Επί αυτών (α) έχει ήδη ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. ευρώ για επιπλέον δαπάνες του τρέχοντος έτους που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα (market pass, youth pass, δαπάνες υγείας, μισθολόγιο μελών ΔΕΠ, κόστος αυτοδιοικητικών εκλογών κτλ.),

(β) θα δοθούν άμεσα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ βάση του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τις πρώτες αποζημιώσεις και

(γ) με βάση τα επιπλέον μέτρα της ΔΕΘ θα δαπανηθούν επιπλέον περίπου 400 εκατ. ευρώ (ενίσχυση συνταξιούχων που δεν θα λάβουν προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης, επιστροφή ΕΦΚ Diesel στους αγρότες κτλ.).

Επιπλέον ο Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης ενδέχεται να επηρεαστεί δυσμενώς τους επόμενους μήνες από τις οικονομικές συνέπειες της καταιγίδας Daniel».
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 103 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.426 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.105 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.585 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.314 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 19 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)