to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 22.11.2013

Οικονομία

Προϋπολογισμός 2014: βαθύ χέρι σε άδειες τσέπες

Βαθύ «χέρι» σε άδειες τσέπες βάζει με τον (προσωρινό) προϋπολογισμό για το 2014 η κυβέρνηση: κοντά 13 δισ. (έναντι 11,5) προσδοκά να εισπράξει από τον φόρο εισοδήματος, κοντά 4 δισ. (από 2,8 δισ.) από τον φόρο ακινήτων, ενώ μειώνει κατά 3,14 δισ. τις δαπάνες για τις στοιχειώδεις κοινωνικές πρόνοιες (ασφάλιση-υγεία) και κατά 443 εκατ. τις καταναλωτικές δαπάνες.«Η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην "παγίδα χρέους"», το σχόλιο του Ευκλ. Τσακαλώτου


Προϋπολογισμός λιτότητας και στόχευσης των αδυνάμων κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο οι έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν επιπλέον βάρος 6 δισεκατομμυρίων προκειμένου να «επιτευχθεί» πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ. 

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,3 δισ. ευρώ (αύξηση 11.5%), από τον φόρο περιουσίας (και ιδίως τον νέο φόρο στα ακίνητα) κατά 1,1 δισ. ευρώ (41,5%), ενώ προβλέπονται δραστικές περικοπές σε κρίσιμα υπουργεία  Ειδικότερα, οι δαπάνες του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ, του Υπ. Υγείας κατά 1 δισ. ευρώ και του Υπ. Παιδείας κατά 300 εκατ. ευρώ – πάνω από το 80% των περικοπών προέρχεται από αυτά τα 3 Υπουργεία. «Με άλλα λόγια,  τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζονται στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως σημειώνει ο υπεύθυνος Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος (διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό σχόλιό του για τον προϋπολογισμό του 2014: Η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «παγίδα χρέους»)

Τα άμεσα αποτελέσματα

* Διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από 1/1/2014 σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας - περίπου 60.000 σημερινοί δικαιούχοι

* Μείωση των δικαιούχων τριτεκνικών και πολυτεκνικών δικαιωμάτων, μέσω της εφαρμογής πιο  αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων

* Με τον ίδιο τρόπο, περικοπή των επιδομάτων ανεργίας

* Περικοπή παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 538 εκατ. ευρώ, μέσω το «εξορθολογισμού» των δαπανών υγείας και περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 1.057 εκατομμύρια ευρώ. 

Το γράφημα από το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών

Νέες προσθήκες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Τρόικα

Σημειώνεται ότι προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή δεν έχει την έγκριση της τρόικας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ (σχετικά: Κομισιόν: δεν εγκρίναμε τον προϋπολογισμό της Ελλάδας) - κάτι που σημαίνει πως θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η αναθεώρησή του με την προσθήκη νέων μέτρων μετά την όποια ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι φόροι στην περιουσία

Μες στο 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις Φόρων Ακίνητης Περιουσίας για το 2011-2013, τις τελευταίες δόσεις του «χαρατσιού» μέσω ΔΕΗ και τον νέο φόρο ακινήτων. 

Η αύξηση στους φόρους

Οι φόροι εισοδήματος που θα πληρώσουν το επόμενο έτος οι επιχειρήσεις είναι αυξημένοι κατά 137,3%, ενώ οι φόροι στην περιουσία κατά 41,4%. Στον αντίποδα, τα φυσικά πρόσωπα θα καταβάλλουν λιγότερους φόρους για τα εισοδήματά τους κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Οι πρόσθετοι φόροι συνολικά το 2014 θα αυξηθούν κατά 2,311 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 1,7 δισ. ευρώ (θα ανέλθουν συνολικά σε 21,574 δισ. ευρώ) και οι έμμεσοι θα είναι μειωμένοι κατά 432 εκατ. ευρώ (προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 24,08 δισ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα:

1. Τα συνολικά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθουν σε 12,908 δισ. ευρώ το 2014 από 11,575 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος (αύξηση 1,33 δισ. ευρώ). Οι πρόσθετες εισπράξεις θα προκύψουν από:

Αύξηση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν επιπλέον φόρους ύψους 2,25 δισ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, ενώ παράλληλα όσοι είχαν σχηματίσει αφορολόγητα αποθεματικά το 2003 και 2004 θα κληθούν να καταβάλουν εντόκως τα ποσά του φόρου εισοδήματος που επωφελήθηκαν.

Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων για τα τέκνα για ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και αγρότες.

Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα που αποκτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με 33% για το άνω των 50.000 ευρώ κομμάτι τους.

Επιβολή φόρου 10% στα εισοδήματα από ακίνητα που δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ.

Κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.

Έναρξη συζήτησης στις 25 Νοεμβρίου - Στην Ολομέλεια στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου

Όπως ανακοίνωσε ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Προϋπολογισμός του 2014 θα αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 25 Νοεμβρίου σε τέσσερις συνεδριάσεις. Η ψήφισή του από την Ολομέλεια θα γίνει σε πέντε συνεδριάσεις, δηλαδή στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου. 

 
 

Ευ. Τσακαλώτος : Η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «παγίδα χρέους»

Η δήλωση του βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014:
 

«Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή είναι ένα κείμενο υπό αίρεση, ουσιαστικά ένα Προσχέδιο Νο. 2. Και αυτό, διότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα, ούτε έχει κατατεθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο. Είναι, έτσι, βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα διαφορετικό κείμενο για τα δημοσιονομικά μεγέθη.


Αν αγνοήσουμε αυτό το γεγονός, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2014 συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.  Αποκλειστικός στόχος παραμένει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως κόστους.

Συγκεκριμένα:


-  Για το 2013, ενώ τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση με το στόχο, η Κυβέρνηση θα περικόψει ακόμα περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις  για να φτάσει σε πλεόνασμα.


- Για το 2014, στο σκέλος των εσόδων, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με φέτος. Όταν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 του φόρου εισοδήματος (όλων των κατηγοριών), η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας «"πάει περίπατο".


- Από την πλευρά των δαπανών, για το 2014 αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 3 δις ευρώ.  Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι σε ποια Υπουργεία γίνονται αυτές οι περικοπές.  Ειδικότερα, οι δαπάνες του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειωθούν κατά 1,2 δις ευρώ, του Υπ. Υγείας κατά 1 δις ευρώ και του Υπ. Παιδείας κατά 300 εκατ. ευρώ – πάνω από το 80% των περικοπών προέρχεται από αυτά τα 3 Υπουργεία. Με άλλα λόγια,  τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζονται στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Η Κυβέρνηση, λοιπόν, περηφανεύεται ότι θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορεί όμως να υποστηρίξει ότι αυτό το πλεόνασμα είναι βιώσιμο, οικονομικά αποτελεσματικό και, κυρίως, κοινωνικά δίκαιο. Ακόμα χειρότερα, ακόμα κι αν το επιτύχει, το πρόβλημα του χρέους δεν έχει λυθεί. Όπως παραδέχεται και το Υπ. Οικονομικών, το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται, απλά δεν αυξάνεται τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.


Συμπερασματικά, με την υφιστάμενη πολιτική, όπως αποτυπώνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «"παγίδα χρέους".


Μόνο μια ριζική αλλαγή πορείας όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αναδιανομή των φορολογικών βαρών, διαφορετική κατανομή δαπανών με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει σε μια πορεία βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Πηγές: Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Ημερησία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)