to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 22.05.2020

Πολιτική

Πρώτη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ΠτΔ - «Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα παρά τη βαθιά ύφεση» (βίντεο)

Την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη συνθήκη, φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη από άλλες χώρες, φοβάμαι ότι οι ανισότητες θα διογκωθούν και αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στη χώρα μας. Οι επιπτώσεις θα είναι δύσκολες στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στη λειτουργία των θεσμών. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να τις παλέψουμε» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μπροστά στις κάμερες.

«Στην οικονομία, κυρία Πρόεδρε, έχω την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε κινδύνους καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά. Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών. Η εκ περιτροπής εργασία, η defacto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλε-εργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει  τον χρόνο εργασίας τους, το αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βεβαίως, η χώρα μας και ο λαός μας έχει μάθει και να αγωνίζεται. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως η παρακαταθήκη αυτή της ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια, σωστά και έγκαιρα», είπε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας, και έκλεισε με την παρατήρηση ότι:

«Όλες αυτές τις προκλήσεις, πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να τις κουβεντιάσουμε. Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία. Ξέρω βεβαίως ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να παρεμβαίνει στα της εκτελεστικής εξουσίας. Εντούτοις, νομίζω και μόνο η ανάδειξη καίριων προβληματισμών πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των προβλημάτων, των ανισοτήτων, είναι κρίσιμο, πολύ κρίσιμο και προσβλέπουμε σε μια τέτοια παρουσία κατά της διάρκεια της θητείας σας.

Η αντιφώνηση Σακελλαροπούλου

Στη δική της τοποθέτηση, η ΠτΔ τόνσιε πως «πράγματι, βρισκόμαστε για πρώτη φορά, γιατί οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας ως τώρα δεν επέτρεπαν την προσωπική επικοινωνία. Περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει  ότι αρχίζει να εξομαλύνεται».

Η ΠτΔ επαίνεσε την υπευθυνότητα που υπέδειξαν οι πολίτες, «και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Είχαμε κι αυτά τα πολύ θετικά μέσα σ’  αυτή την πρωτοφανή πανδημία αποτελέσματα».

Πρόσθεσε δε ότι «κι εσείς όμως από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε  ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

«Τώρα βρισκόμαστε μπροστά, όπως το είπατε, σε μια καινούργια πρόκληση σημαντική», συνέχισε η Κατ. Σακελλαροπούλου, «γιατί οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις, φυσικά και οι κοινωνικές, αλλά οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό, που είναι σημαντικός για τη χώρα μας, και βέβαια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υπέστησαν αρκετό βάρος».

Να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες»

«Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Άλλωστε, οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Θέλω όμως να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και τάση και διάθεση για συνεργασία, γιατί ο στόχος είναι κοινός, που είναι η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», είπε ακόμα η ΠτΔ, που έκλεισε με αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού:

«Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία και τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, οι ευάλωτες ομάδες να ενισχυθούν ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σ’  αυτή τη φάση και να μπορέσουμε και πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, κι αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο».

«Το εύχομαι κι εγώ», απάντησε ο Αλ.Τσίπρας στο κλείσιμο των κοινών δηλώσεων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)