to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη

Αυστραλοί καρδιοχειρουργοί ανακοίνωσαν, ότι πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς, η οποία προερχόταν από νεκρό δότη, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπά επί 20 λεπτά.


Έως τώρα οι μεταμοσχεύσεις αφορούν σε ζωντανές καρδιές που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, καθώς έχει μεν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του δότη, αλλά η καρδιά του συνεχίζει να λειτουργεί.

 Η μεταμόσχευση, σύμφωνα με το BBC, έγινε από ομάδα γιατρών του νοσοκομείου 'Αγιος Βικέντιος του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ ΜακΝτόναλντ. Η πρώτη ασθενής που έλαβε τη «νεκρή» καρδιά, η οποία είχε προηγουμένως αναζωογονηθεί, ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκριμπίλας, η οποία δήλωσε, ότι νιώθει δέκα χρόνια νεότερη και σαν «ένα διαφορετικό πρόσωπο». Όπως έγινε γνωστό, η μεταμόσχευση της καρδιάς έγινε προ διμήνου και στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλες δύο παρόμοιες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.

Μέχρι τώρα η καρδιά ήταν το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείτο για μεταμόσχευση, αφότου είχε σταματήσει να χτυπά. Οι γιατροί αφαιρούν την καρδιά του εγκεφαλικά νεκρού, η οποία ακόμη χτυπά, τη βάζουν σε πάγο για περίπου τέσσερις ώρες και μετά την μεταμοσχεύουν. Η νέα τεχνική επιτρέπει την αναζωογόνηση της νεκρής καρδιάς σε ένα ειδικό μηχάνημα. Η καρδιά διατηρείται ζεστή, οι χτύποι της αποκαθίστανται και ένα υγρό βοηθά να περιοριστούν οι βλάβες στον καρδιακό μυ.

 Το συγκεκριμένο μηχάνημα εκτιμάται, ότι μπορεί να σώσει 30% περισσότερες ζωές, επιτρέποντας να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων για ματαμοσχεύσεις καρδιάς. Παρόμοια τεχνική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας άλλων οργάνων (πνευμόνων και ήπατος) πριν τις μεταμοσχεύσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)