to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 01.04.2016

Πολιτική

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ! Προσπάθειες προσέγγισης κυβέρνησης - Ένωσης Κεντρώων

Η είδηση προφανώς ήταν πρωταπριλιάτικη.


Οι πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό μέτωπο, η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, αλλά και τα δραματικά γεγονότα με τη δράση του Ισλαμικού κράτους στην καρδιά της Ευρώπης κάνουν ολοένα και πιο επιτακτική την πολιτική σταθερότητα και τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση, τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις εκκρεμότητες στην αξιολόγηση, αναμένοντας το κλείσιμο της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η αρχηγική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές.

Από καιρό συζητιόταν στα κυβερνητικά παρασκήνια η ανάγκη για τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης, αλλά τις τελευταίες μέρες αυτή η ανάγκη κρίθηκε επιτακτική.

Κορυφαίος υπουργός, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ανέλαβε την προσέγγιση με τον Βασίλη Λεβέντη. Οι έδρες της Ένωσης Κεντρώων θεωρούνται στην παρούσα φάση μια ανάσα ανανέωσης και σταθερότητας, ώστε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες εντός και εκτός και να κλείσει τις εκκρεμότητες, με την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, χωρίς κραδασμούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το ραντεβού του κορυφαίου υπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κλείστηκε μέσω παλαιού δημοσιογράφου που γνωρίζει το Βασίλη Λεβέντη από τα χρόνια που ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός έφτασε στο σπίτι στο οποίο είχε συμφωνηθεί να γίνει το ραντεβού αργά το απόγευμα, μιας συννεφιασμένης μέρας στο τέλος Μαρτίου, στην Άνω Βούλα, τηρώντας όλες τις προφυλάξεις ώστε να μη γίνει αντιληπτός. Ο Βασίλης Λεβέντης τον υποδέχτηκε με θέρμη. Η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας κράτησε πάνω από μία ωρα. Αν και ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων επέμενε στην άποψή του για οικουμενική, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της συνεργασίας και η συνάντηση τελείωσε σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς να τεθούν οι λεπτομέρειες. Συμφωνήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σε επόμενο ραντεβού και αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα δώσεις τις τελικές κατευθύνσεις.

Όπως αναφέρει σε κυβερνητικούς κύκλους ο κορυφαίος υπουργός που έκανε την αρχική προσέγγιση, «θα πρέπει σύντομα να υπάρξει σαφές πλαίσιο για μια τέτοια συνεργασία, ώστε να είναι σταθερή και να αποδώσει τον “αέρα στα πανιά” της κυβέρνησης όχι μόνο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά και να πετύχει υψηλούς στόχους».

Διαφαίνεται πλέον ότι στο κυβερνητικό επιτελείο καλλιεργούνται προσδοκίες, αλλά και φόβοι για εσωκομματικές αντιδράσεις. Όπως ανέφερε, όμως, με νόημα κορυφαίο κομματικό στέλεχος «ποιος λέει όχι στη σταθερότητα, σε μια κρίσιμη συγκυρία, όταν μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση ενδυναμώνεται».

Οι εξελίξεις στο πεδίο της προσέγγισης αναμένονται τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με σκοπό το ζήτημα να έχει κλείσει πριν από το Πάσχα. Οπότε, κοντός ψαλμός...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)