to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 06.02.2014

Οικονομία

Προκλητικές αυξήσεις στα διόδια: Το πάρτι συνεχίζεται, τα έργα παραμένουν παγωμένα

Τιμές φωτιά από χθες στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Διόδια και στις δύο κατευθύνσεις σε Ελευσίνα και Ισθμό. Η εισπρακτική επίθεση των εργολαβικών κοινοπραξιών κορυφώνεται ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η επανεκκίνηση των έργων. Να ανακληθούν οι προκλητικές αυξήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ


Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αύξησης της ανεργίας, και ολοένα  και μεγαλύτερης εξαθλίωσης στους μισθούς και τις αποδοχές των εργαζομένων, οι χρήστες οδηγοί και οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμα φορά νέα αυξημένα διόδια χωρίς η πρόοδος και η ποιότητα των κατασκευών να αντιστοιχεί σε ανάλογη βελτίωση και ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων. 

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μπήκαν σε εφαρμογή οι νέες αυξήσεις διοδίων και πήρε φωτιά το κόστος μετακινήσεων στους ημιτελείς αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη τα διόδια μετ'επιστροφής από 44,30 αυξάνονται σε 56 ευρώ, ενώ στο ταξίδι Αθήνα-Λαμία δεν φτάνουν 22 ευρώ για διόδια. Οι αυξήσεις ήρθαν μετά τις νέες αναθεωρημένες συμβάσεις, που «προικίζουν» τις εργολαβικές κοινοπραξίες με επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να έχει γίνει ακόμη η περιβόητη επανεκκίνηση των οδικών έργων, ενώ ήδη έχουν εισπράξει 1,3 δισ.χωρίς ...έργα (πηγή: enet.gr).

"Έχουμε πληρώσει τη προίκα για τη συντήρηση των δρόμων για τα επόμενα 30 χρόνια, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ήδη τη συντήρηση ενώ οι επενδυτές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ" δήλωσε «στο Κόκκινο» ο Σ. Λουπάτατζης απο το κίνημα ενάντια στα διόδια σχετικά με τις νέες αυξήσεις στα τέλη. 

Αυξήσεις έως και 60% σε ορισμένους σταθμούς!

Στα διόδια Αφιδνών οι οδηγοί θα πληρώνουν 60% περισσότερο (3,35 ευρώ, από 2,10 ευρώ!), ενώ στο Καπανδρίτι τα πλευρικά διόδια αυξάνονται από το 1,20 ευρώ στα 2,05 ευρώ. Παράλληλα, στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 1,45 ευρώ (από 0,90 ευρώ), στα διόδια της Θήβας στα 3,95 ευρώ (από 2,55 ευρώ), και στα πλευρικά διόδια της Θήβας στα 3,15 ευρώ (από 2 ευρώ).

Επιπλέον, στα διόδια της Τραγάνας το αντίτιμο διαμορφώνεται πλέον στα 3,90 ευρώ, από 2,45 ευρώ, ενώ στα πλευρικά διόδια της Τραγάνας διαμορφώνεται στα 3,15 ευρώ, από 2 ευρώ.

Διόδια και στις δύο κατευθύνσεις της Αθηνών - Κορίνθου

Νέες επιβαρύνσεις για τους οδηγούς (και) στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Οι οδηγοί θα πληρώνουν διόδια και στις δύο κατευθύνσεις των σταθμών της Ελευσίνας και του Ισθμού, ενώ θα λειτουργήσουν και πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Οι οδηγοί θα καταβάλλουν 2,10 ευρώ ανά κατεύθυνση στην Ελευσίνα και 1,80 ευρώ στον Ισθμό (από Αθήνα προς Κόρινθο και αντίστροφα).

Το κόστος πλέον ανεβαίνει στα 4,20 ευρώ στην Ελευσίνα (από 3,20) και στα 3,60 ευρώ στον Ισθμό (από 3,20).

 
 
 

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακληθούν οι αυξήσεις, να επανεξεταστούν οι συμβάσεις

 
 

«Το πρόβλημα με τα διόδια είναι ιδιαίτερο οξυμένο για τους μονίμους κατοίκους και επαγγελματίες των αστικών περιοχών της χώρας  που πλέον θα αδυνατούν να εκπληρώσουν στοιχειώδεις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους» τονίζει το τμήμα Μεταφορών και Δικτύων του  ΣΥ Ρ Ι Ζ Α και ζητά:

 1.  Nα ανακληθούν άμεσα οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.

 2. Να επανεξεταστεί ριζικά το καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

 3. Να καθιερωθεί Δημόσια Διαχείριση  σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας, με παράλληλη δραστική μείωση  της τιμής των διοδίων.

 4. Να καταργηθούν οι πολλαπλοί σταθμοί διοδίων σε όλη τη χώρα.

 5. Να καταργηθούν τα διόδια για τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή.   

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)