Τελεσίγραφο Κομισιόν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ η κυβέρνηση... ψάχνεται

«Ανταλλάσσεται αλληλογραφία, συζητάμε ακόμα». Έτσι απαντούν από το υπουργείο Οικονομικών στην ερώτηση πότε αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Η Κομισιόν, ωστόσο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ φέρεται να έδωσε "τελεσίγραφο" στην κυβέρνηση να κλείσει τα ανοικτά θέμματα εντός 48 ωρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επεσήμανε ως "απαραίτητη προϋπόθεση" για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή, την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και επεσήμανε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάριο Ντράγκι. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ, Επαμεινώνδα Μαριά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, εκτίμησε ότι δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε χρήσιμη. «Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά ενώπιον των ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.

Όλα δείχνουν πάντως ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, καθώς ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ε.Ε. ούτε η ΕΚΤ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ελληνική πρόοδο και θεωρούν πως οι συνθήκες «δεν έχουν ακόμη ωριμάσει». Ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να προσανατολίζεται σε αίτημα εξέτασης του ελληνικού ζητήματος, σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup έως τις 15 Δεκεμβρίου και πάντως πριν την σύνοδο κορυφής. Ανεπισήμως η Κομισιόν διακινεί την πληροφορία ότι περιμένει ως την Τετάρτη να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο κι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η ελληνική πλευρά διαψεύδει τη διαρροή της Κομισιόν μεν, ωστόσο πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαμορφώσουν την κυβερνητική στάση έναντι της Τρόικας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το βασικό πρόβλημα φαίνεται πως είναι το δημοσιονομικό κενό, στο οποίο οι δυο πλευρές δεν συμφωνούν και ο τρόπος κλεισίματος του. Συγκεκριμένα η τρόικα θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό θα ανέλθει στα 2,6 δισ., ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καθόλου κενό. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό, χωρίς την έγκριση της τρόικας, τον οποίο αναγκάστηκε στη συνέχεια να αναθεωρήσει. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και φέτος, εκτός αν οι διαπραγματεύσεις επεκταθούν και εντός του 2015, κάτι που εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα, λίγο πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναμενόμενη προκήρυξη εκλογών.

Για την πορεία της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανακοινώθηκε ότι θα έχει συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αύριο. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα ανοιχτά ζητήματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται για το θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Μετά τα απανωτά πυρά που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες, για τους χειρισμούς του στο θέμα με τις δόσεις, ο κ. Χαρδούβελης άκουσε χθες την κυβερνητική εκπρόσωπο, να εκφράζει τη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπό του. "Η η κυβέρνηση είναι ενιαία και ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού" τόνισε η Σοφία Βούλτεψη.