to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 02.05.2015

Πολιτισμός

Προδημοσίευση του προλόγου του "Για τον Μαρξ", του Λουί Αλτουσέρ στις Θέσεις που κυκλοφορούν

Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει (σε νέα μετάφραση, του Τάσου Μπέτζελου) τον Μάιο από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής.


Στο νέο τεύχος του περιοδικού Θέσεις (τχ. 131, Απρίλιος - Ιούνιος 2015) που κυκλοφορεί, ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, θα βρείτε και το «Σήμερα», τον πρόλογο του διάσημου βιβλίου «Για τον Μαρξ», με το οποίο ο Γάλλος κομμουνιστής φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ εισέβαλε εκρηκτικά στο προσκήνιο της μαρξιστικής συζήτησης το 1965. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει (σε νέα μετάφραση, του Τάσου Μπέτζελου) τον Μάιο από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής.

Το «Για τον Μαρξ» περιλαμβάνει εφτά δοκίμια, που γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στα γαλλικά από το 1960 ώς το 1965, συνιστώντας –όπως δηλώνει ήδη ο τίτλος του βιβλίου– μια μελέτη για τον Μαρξ και ταυτόχρονα ένα μανιφέστο υπέρ του.

Γραμμένο το 1965, το «Σήμερα», ως προλογικό σημείωμα του Αλτουσέρ στη συλλογή, φέρει στο ακέραιο το αποτύπωμα της περιόδου στην οποία εμφανίστηκε το βιβλίο, και συνοψίζει τις ορίζουσες των θεωρητικών επιδιώξεων του συγγραφέα του. Πρόκειται ίσως για το καταλληλότερο κείμενο σκιαγράφησης της «στιγμής Αλτουσέρ», μια πραγματική «μαρτυρία» του ίδιου του συγγραφέα για την περίοδο και τις προκλήσεις της. Ως εκ τούτου, αποτελεί κατά τη γνώμη μας και τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο για να παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό το πρώτο δείγμα από το εγχείρημα των εκδόσεων Εκτός Γραμμής να προσφέρουν στην ελληνική γλώσσα μια πλήρη σειρά με τα σημαντικότερα κείμενα του Γάλλου μαρξιστή στοχαστή, σε νέες, σύγχρονες μεταφράσεις.

Με το κείμενο αυτό εγκαινιάζεται επίσης η σειρά προδημοσιεύσεων στις Θέσεις, στις σελίδες των οποίων πρόκειται να παρουσιαστούν αποσπάσματα των υπό έκδοση βιβλίων του Λουί Αλτουσέρ από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)