to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 17.08.2016

Κοινωνία

Προανάκριση μετά τις καταγγελίες για αντισημιτική ρητορική του προέδρου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Τη διενέργεια προανάκρισης μετά τις καταγγελίες για αντισημιτική ρητορική εκ μέρους του προέδρου του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρη Τσερμενίδη, παρήγγειλε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Από το πόρισμα που θα προκύψει, θα αποφασιστεί εάν στοιχειοθετείται η κατηγορία για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία.


Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, έχουν κληθεί για κατάθεση εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων στον ΟΑΣΘ, που είχαν καταγγείλει ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Εβραίων από τον Δ. Τσερμενίδη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου στα τέλη Ιουνίου στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο stokokkino.gr ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανατροπή» Βαγγέλης Πιτσαλίδης, έχει καταθέσει ήδη ο ίδιος ως μάρτυρας. Ανάλογες κλήσεις για κατάθεση έχουν λάβει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Γιώργος Χατζηβαλάσης όπως και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση του συνδικάτου, αλλά και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» σε ανακοίνωσή της τότε είχε κάνει λόγο για «νέο ρατσιστικό ξέσπασμα» του Δ. Τσερμανίδη, ο οποίος κατά την ομιλία του όπως σημειωνόταν στην ίδια ανακοίνωση, «καταφέρθηκε για ακόμα μια φορά κατά του ιδρυτού της Federation Αβραάμ Μπεναρόγια και συλλήβδην όλων των Εβραίων».  «Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τα αισθήματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, ούτε των μετόχων του Οργανισμού», ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», εκφράζοντας τέλος «την βαθύτατη θλίψη» της για το «ρατσιστικό παραλήρημα του κ Τσερμενίδη, το οποίο τον χαρακτηρίζει προσωπικά».

Από την πλευρά της και η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή» σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα και ντρεπόμαστε γι αυτά που ακούστηκαν όπως ακούγονται κάθε φορά, από τον ανιστόρητο "συνάδελφο" Τσερμενίδη που είναι οι ρατσιστικές εκφράσεις κατά των Εβραίων. Ανθρώπων οι οποίοι έγραψαν και γράφουν ξεχωριστή και λαμπρή ιστορία στην Πόλη μας».

Τέλος, για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος σημειώνοντας πως «Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού στην ελληνική κοινωνία αποτελούν δυστυχώς καθημερινό σχεδόν φαινόμενο». Όπως ανέφερε επίσης, το  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος «δεν θα κουραστεί ποτέ να καταδικάζει κάθε αντισημιτικό λόγο, κάθε προσβλητικό για τους Εβραίους χαρακτηρισμό. Θα το κάνουμε πάντα με τη συνείδηση ότι δεν υπερασπιζόμαστε απλώς μια κοινότητα, αλλά την κοινωνία συνολικά και τη δημοκρατία».

Για το θέμα είχε μιλήσει στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανατροπή» Βαγγέλης Πιτσαλίδης αλλά και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)