to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 10.11.2015

Διεθνή

Έπεσε η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας - Καταψηφίστηκε στη Βουλή από τη συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς

Η πορτογαλική αριστερά προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κουέλιο, καταψηφίζοντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο κοινοβούλιο.


Τα κόμματα της πορτογαλικής αριστεράς, που διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας, ενέκριναν σήμερα ένα ψήφισμα που απορρίπτει το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεξιάς, προκαλώντας πρακτικά την παραίτησή της, πριν καν συμπληρωθούν ένδεκα ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Πορτογαλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) φιλοδοξεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και να τερματίσει την πολιτική λιτότητας που έθεσε σε εφαρμογή το 2011 ο συνασπισμός της δεξιάς, που κέρδισε μεν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, χάνοντας όμως την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

********************************************************************

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός του δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα τρία κεντροαριστερά κόμματα – η μείζων αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ – έχουν συνδυαστικά περισσότερες έδρες.

***********************************

Προηγούμενη ενημέρωση:

Τα τρία αριστερά κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για να απορρίψουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που προβλέπεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε παραίτηση.

«Η αριστερά θα παραμείνει ενωμένη και θα απορρίψει το πρόγραμμα του Πάσος Κοέλιο, εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί», σχολίασε σε έκθεσή του ο Αντόνιο Μπαρόζο, αντιπρόεδρος στην εταιρία συμβούλων Teneo Intelligence.

Εάν ο Κόστα ηγηθεί μιας κυβέρνησης με τους Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, θα είναι η πρώτη φορά που σε μια πορτογαλική κυβέρνηση συμμετέχουν κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς μετά το 1974, όταν η χώρα επέστρεψε σε καθεστώς δημοκρατίας ύστερα από δεκαετίες δεξιάς δικτατορίας, είπε ο Μπαρόζο.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, το οποίο συνδέεται με τους Κομμουνιστές, θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Λίγο νωρίτερα θα προηγηθεί άλλη συγκέντρωση, υπέρ της κυβέρνησης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)