to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 23.11.2023

Πολιτική

Πολυτεχνείο: Επανακυκλοφορεί το Σάββατο το αφιέρωμα της ΑΥΓΗΣ για τα 50 χρόνια από την εξέγερση

Επανακυκλοφορεί η πολυσέλιδη έκδοση για την εξέγερση κατά της Χούντας το Νοέμβρη του 1973 και το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου


Εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί το αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με την Αυγή, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου σε όλα τα κεντρικά σημεία πώλησης της Αθήνας.

Μια πολυσέλιδη έκδοση για την εξέγερση κατά της Χούντας το Νοέμβρη του 1973 και το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα.

Οι πρωταγωνιστές

50 φοιτητές και φοιτήτριες το 1973 από όλες τις σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων  γράφουν για το τριήμερο του Νοέμβρη που συγκλόνισε την Ελλάδα

Τέσσερις ιστορικοί, οι Πολυμέρης Βόγλης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης , Κωστής Κορνέτης και Ελένη Κούκη σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αποτιμούν , την ιστορική του σημασία, τον καθοριστικό ρόλο του στον αντιδικτατορικό αγώνα  και απαντούν στο ερώτημα 50 χρόνια μετά γιατί το Πολυτεχνείο ζει.

«Εδώ Πολυτεχνείο»

Η δύναμη και η δυναμική του σταθμού του Πολυτεχνείου που ξεσήκωσε τον δημοκρατικό λαό της Αθήνας. Πως φτιάχτηκαν οι σταθμοί στο Πολυτεχνείο, στην Πολυτεχνική Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Πώς φτάσαμε στο Πολυτεχνείο

Ένα ιστορικό χρονολόγιο με όλα τα σημαντικά γεγονότα από το πραξικόπημα στις 21 Απριλίου 1967 μέχρι την κατάρρευση της χούντας στις 24 Ιουλίου 1974. Η δράση των παράνομων αντιδικτατορικών Οργανώσεων. Οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια,οι δίκες, οι εκτοπίσεις , οι αποβολές από τις σχολές.

Έρευνα

Ποιοι και γιατί πολεμούν και συκοφαντούν το Πολυτεχνείο. Η “ταυτότητα” των παιδιών της δικτατορίας και του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Η δραστηριοτητά τους μετά την πτώση της χούντας στη μεταπολίτευση.

Οι φοιτήτριες στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Το μισό του ουρανού στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία .

Το Πολυτεχνείο και οι Ελληνες φοιτητές και φοιτήτριες στην Δυτική Ευρώπη.

Οι εκδηλώσεις, οι διαδηλώσεις, οι πορείες.

Ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο.

Η αναφορά της Ασφάλειας για τις συνελεύσεις των σχολών στο Πολυτεχνείο, την Συντονιστική Επιτροπή και τις εκλεγμένες επιτροπές των σχολών. Πως φακέλωναν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες

Τα βιβλία για το Πολυτεχνείο και το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα από το 1974 μέχρι τώρα.

Ένας κατάλογος με όλες τις εκδόσεις, τις μαρτυρίες, τα ντοκουμέντα και τις ιστορικές αναλύσεις.

Εις μνήμην Πόπης Βουτσινά.

Η «μικρή Αντιγόνη» του αγώνα των φοιτητών κατά της Χούντας. Οι  συναγωνιστές και οι συναγωνίστριες που 50 χρόνια μετά δεν είναι τώρα μαζί μας.

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Για την ελευθερία και τη δημοκρατία ενάντια στο φασισμό. Το συμβολικό κείμενο μνήμης και τιμής στους νεκρούς και τραυματίες του αγώνα, και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίσθηκαν, βασανίσθηκαν, εξορίστηκαν. Στους νεκρούς και αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας και όλους και όλες γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές και πολίτες   που βοήθησαν και στήριξαν στις δύσκολες μέρες τον αγώνα .

Μη χάσετε το πολυσέλιδο αφιέρωμα της ΑΥΓΗΣ  για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο που επανακυκλοφορει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου σε όλα τα κεντρικά σημεία πώλησης της Αθήνας.

Μία μοναδική έκδοση που αξίζει να διαβααστεί από όλους.

Επιμέλεια: Γιάννης Φλώρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)