to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 16.02.2015

Πολιτική

Πολ Κρούγκμαν: Η Αθήνα στη θέση της Καρχηδόνας και η Ευρώπη σε ρόλο Ρωμαίων

Το άρθρο, που ανέβηκε στο σάιτ της αμερικανικής εφημερίδας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, έχει τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»)


«Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού (bullying) δεν θα λειτουργήσει» έγραψε το βράδυ της Δευτέρας στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ασκώντας σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ναυάγιο στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το άρθρο, που ανέβηκε στο σάιτ της αμερικανικής εφημερίδας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, έχει τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»), που αποτελεί παραλλαγή της ρήσης που είπε ο ρωμαίος πολιτικός Κάτων ο πρεσβύτερος «Carthago delenda est» («Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί»), προτρέποντας τη Σύγκλητο για την καταστροφή της μεγάλης αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας. (με πληροφορίες από Τα Νέα)

Όπως αναφέρει στο κείμενο του ο νομπελίστας οικονομολόγος "οι ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών κατέρρευσαν λόγω του προσχεδίου για κοινό ανακοινωθέν, το οποίο η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «παράλογο». Σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση, αυτή είναι η πρόταση κλειδί: Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, συμβαδίζοντας με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, κάθε νέο μέτρο πρέπει να στηρίζει και όχι να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα. Μετάφραση: καμία παραχώρηση στην επιδίωξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρξε καμία περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει τέτοια δήλωση, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι πίστευαν ότι έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν κατανοούν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και αυτού του είδους οι πιέσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές.

Αντίθετα, αποφάσισαν να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να δώσουν διαπραγματευτικό έδαφος, προτίμησαν να πιέσουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και, πιθανότατα, εκτός ευρωζώνης, με το υποθετικό οικονομικό ναυάγιο ως ένα μάθημα για οποιονδήποτε ενδέχεται να εγείρει παρόμοιες απαιτήσεις". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)