to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 30.04.2014

Κοινωνία

Πλεόνασμα φτώχειας: Ουρές για τη διανομή δωρεάν τροφίμων από τους παραγωγούς λαϊκών αγορών (βίντεο - φωτ.)

Στην Ελλάδα του success story έχουν γίνει καθημερινή εικόνα οι ουρές σε διαμονές τροφίμων - Με δωρεάν διανομή των προϊόντων τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, που αντιδρούν στο νέο σχέδιο νόμου, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης


Ουρές έχουν σχηματιστεί στη Νίκαια και σε άλλες περιοχές, όπου οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών μοιράζουν σήμερα τα προϊόντα τους, στο πλαίσιο της απεργίας διαρκείας που πραγματοποιούν αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο.

Σκηνές ντροπής και εξαθλίωσης διαδραματίζονται για άλλη μία φορά στην Ελλάδα της ακραίας φτώχειας με ανθρώπους να ποδοπατούνται για λίγα τρόφιμα. Ο συνωστισμός είναι μεγάλος και δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα και στη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους παρακείμενους δρόμους. Στη λαϊκή αγορά του Κολωνού, όπου έχει προγραμματιστεί διανομή 50 τόνων φρούτων και λαχανικών- ο πάγκος που έστησαν οι παραγωγοί έπεσε, λόγω του ασφυκτικού κλοιού που είχε δημιουργήσει ο κόσμος. 

Ανάλογες εικόνες επικρατούν και στη Θεσσαλονίκη, καθώς δωρεάν διανομή τροφίμων πραγματοποιείται στην Καμάρα. Από νωρίς το πρωί, πάνω από 150 παραγωγοί της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης βρίσκονται στην Καμάρα, όπου μοιράζουν δωρεάν φρούτα και λαχανικά, όπως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μαρούλια. «Από το συνωστισμό του κόσμου έχουμε μέχρι και λιποθυμίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των παραπάνω περιοχών (που αριθμεί 5000 μέλη), Βασίλης Μακρίδης. Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα, ενώ το απόγευμα θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Χαρακτηριστικές φωτογραφίές από τις ουρές που αλιεύθηκαν στο twitter:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

(η παραπάνω φωτογραφία, από @makissinodinos)

H κοσμοσυρροή νωρίτερα στη Νίκαια σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

Στην Αττική, η δωρεάν διανομή των οπωρολαχανικών ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί σε επτά περιοχές: στην Άνω Νέα Σμύρνη στην οδό Ελλησπόντου, στο Περιστέρι στον Άγιο Αντώνιο, στον Κολωνό στην οδό Επιδαύρου, στη Δραπετσώνα στην οδό Ρήγα Φεραίου, στη Νίκαια στην οδό Φιλαδελφείας, στο Μενίδι στο Δημαρχείο (Μποσδα) και στην Ελευσίνα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Στη Θεσσαλονίκη, οι παραγωγοί θα προσφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Καμάρας.

Στόχος τους είναι "να γίνει αντιληπτό από όλους πως οι αγρότες - πωλητές των λαϊκών αγορών δεν εγκαταλείπουν το συνάνθρωπο αλλά τον στηρίζουν". Αύριο αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο είναι τα εξής (πηγή: Αυγή):

Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σ' όλες τις Λ. Αγορές.

Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σ' όλες τις Λαϊκές Αγορές.

Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας.

Υπέρογκα θα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο.

Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε Δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών.

Ενίσχυση της Γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του κλάδου ζητούν την απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με την ήδη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, καθώς η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Όπως υποστηρίζουν, οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Επίσης, ζητούν οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

Επιπλέον, είναι αντίθετοι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, αφού από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

Ζητούν ακόμη την απόσυρση του άρθρου 39 και του άρθρου 40, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Υποστηρίζουν ότι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.

Τέλος, κάνουν λόγο για σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)