to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πίσσα και πούπουλα

Ανέξοδες εξαγγελίες Αντ. Σαμαρά, για να καλυφθεί τοφιάσκο των Παρισίων


Ούτε μια εφημερίδα του συστήματος Μαξίμου δεν τόλμησε να κάνει πρωτοσέλιδο την «επιτυχία» της συνάντησης στο Παρίσι. Η Δημοκρατία, μάλιστα, ως εφημερίδα της λαϊκής δεξιάς, είχε ως κύριο θέμα το «Γκίκα χάσαμε». Άλλες, όπως το Έθνος και ο Ελεύθερος Τύπος, έκαναν πρωτοσέλιδο τις αποφάσεις Ντράγκι [μηδενικά επιτόκια και πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ABS, κίνηση που ελάχιστα αφορά τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα «καλύτερα» περιουσιακά τους στοιχεία είναι ήδη υποθηκευμένα…] μήπως και κάποιοι «τσιμπήσουν» ότι έγινε με «εντολή Σαμαρά»!
«Εντολή Σαμαρά» και βέβαια υπήρξε! Προκειμένου τα μέσα ενημέρωσης να τον εμφανίσουν ως… «αντιστασιακό» απέναντι στην τρόικα. «Με φοροελαφρύνσεις ο Σαμαράς στη ΔΕΘ. Θα τις εξαγγείλει μονομερώς χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την τρόικα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Καθημερινής [05.09.14]. Διαρροή για εσωτερική κατανάλωση, μια και «εκτός από την απουσία βούλησης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι είναι άρρηκτα δεμένη με το μνημόνιο», όπως σημειώνει ο Ευ. Τσακαλώτος [Εφ. Συντακτών, 30.08.14], «θα φανεί αναξιόπιστη αν ζητήσει τη στήριξη της κοινωνίας για μια αλλαγή πολιτικής, ενώ δεν πρόκειται να βρει νέους συμμάχους στο εξωτερικό».
Ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί, και να ήθελε, να απαγκιστρωθεί από την πολιτική των μνημονίων –έχει ταυτισθεί μαζί τους. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τους ευρωπαίους ηγέτες, που «θεωρούν διαχειρίσιμο το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πιθανής εκλογής του ΣυΡιζΑ» [Καθημερινή, 31.08.14]. Με «φθηνές» εξαγγελίες στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καλύψει το φιάσκο του παρισινού success story -εξαγγελίες που έγιναν κάτω από την ανάγκη να μην αποδειχθεί πλήρως αναξιόπιστος μετά τις τόσες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το Μαξίμου για το Παρίσι. Εξαγγελίες με ελάχιστο οικονομικό κόστος μήπως και καλύψει το μεγάλο πολιτικό φιάσκο στο οποίο αναδείχθηκε τελικώς το Παρίσι.

Στον προϋπολογισμό τα σπουδαία

Η συνάντηση των Παρισίων, όπως θα αποδεικνύεται και στην πράξη, άνοιξε και μια σειρά ζητημάτων, που βρήκε την κυβέρνηση εντελώς απροετοίμαστη. Η τρόικα έθεσε θέμα δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ –η κυβέρνηση το περιορίζει στα 700 – 900 εκ. ευρώ- ζητώντας νέα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2015, που θα κατατεθεί στη Βουλή περί της 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η όποια φοροελάφρυνση αποφασιστεί θα έχει και τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαπα, που μετείχε στην αποστολή του Παρισιού, «συμφωνία με την τρόικα θα υπάρχει, όταν συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό του 2015 […] Αν, από εκεί και πέρα, κρίνει ο πρωθυπουργός με τον κ. Βενιζέλο ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μέτρο (σ.σ. ελάφρυνσης), θα το εντάξουμε στον προϋπολογισμό και θα πρέπει να βρούμε τα λεφτά για να καλυφθεί. Απλό είναι»! Καθόλου απλό, βέβαια, δεν είναι μια, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Με δυο λόγια, η τρόικα ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι η όποια φοροελάφρυνση θα συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα.
Δύσκολα, λοιπόν, θα πείσει ο Αντ. Σαμαράς ότι υπάρχει νέο εθνικό αφήγημα (χθες παρουσιάστηκε ένα μεγάλο μέρος του στη Θεσσαλονίκη), ότι έχει αρχίσει η μετάμνημόνιο εποχή και ότι ο «οδικός χάρτης» της οικονομίας που υλοποιεί οδηγεί σε διέξοδο. Η μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και άλλες ανέξοδες εξαγγελίες για περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να δημιουργήσουν success story. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα χωρίς να έχει στα χέρια της ουσιαστικά αποτελέσματα. Όταν, μάλιστα, προβάλλεται ως επίτευγμα ότι «για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η κυβέρνηση κάθισε απέναντι στην τρόικα ισότιμα και έθεσε τη δική της ατζέντα», ότι «τους κοιτάμε στα μάτια και ζητούμε τα δίκαιά μας», καταλαβαίνουμε όλοι ότι η πενταήμερη στο Παρίσι δεν είχε καλή κατάληξη για τους υπάκουους μαθητές.

Ροκανίζουν το χρόνο

Κύριος στόχος του Μαξίμου να κερδίσει χρόνο ελπίζοντας να αλλάξει το εις βάρος του πολιτικό κλίμα αλλά και να προλάβει να δημιουργήσει ένα μέτωπο κατά του ΣυΡιζΑ. Μέτωπο που θα ξεκινά από τον Γ. Καρατζαφέρη [«Ο Τσίπρας δεν έρχεται. Τον φέρνει αυτή η πολιτική […] Άρα, ή θα κάνουν μια άλλη πολιτική και είμαι θετικός να συμβάλω, πιο φιλολαϊκή ή τότε ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του -με ό,τι συνεπάγεται αυτό»] και θα φτάνει έως ένα κομμάτι της ΔημΑρ. Στο πλευρό τους εμφανίζεται πλέον και ο… αντιμνημονιακός Γ. Τράγκας, που επέστρεψε στις ρίζες του για να σώσει την Ελλάδα. Και προτείνει το «Πανεθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο και επανασυσπείρωση όλων των κεντρώων και κεντροδεξιών δυνάμεων».
Η κατάσταση για την κυβέρνηση είναι τρομακτικά δύσκολη. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς κινδυνεύει να αποτελέσει, οριστικό αυτή τη φορά, παρελθόν στην πολιτική σκηνή. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αποκλείονται πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο [Νοέμβριο], ακόμα και για εθνικά θέματα, αν ο Αντ. Σαμαράς εκτιμήσει ότι σε μια άμεση εκλογική αναμέτρηση μπορεί μόνο να ηττηθεί και όχι αν συντριβεί.

Θόδωρος Μιχόπουλος
[email protected]

(*) Ο τίτλος δάνειος από τη δήλωση του βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας Πίτερ Ντάιμοντ ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που οι λαοί «θα αλείψουν με… πίσσα και πούπουλα» αυτούς τους ηγέτες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)