to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:51 | 01.10.2014

Πολιτική

Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα - Προτεραιότητα η διαπραγματευτική τακτική για το χρέος

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως τα κυβερνητικά αδιέξοδα επιτείνονται και αναμένει «επίσπευση πολιτικών εξελίξεων, ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες» - Συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για τη διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος


Πυκνώνουν οι ενδείξεις για εκλογές, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Π.Γ., και μάλιστα για εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται πριν ακόμη τα stress tests και τις τελικές αξιολογήσεις της τρόικας, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια χειρισμών στη κυβέρνηση.

Καθώς όμως είναι άδηλο αν η κυβέρνηση το τολμήσει τελικώς και πάει σε εκλογές, ή ακόμη και την αφήσουν να πάει σε κάλπες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογική ετοιμότητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ν. Παπαδημητρίου για την «Αυγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, φέρεται να είπε ακόμη, θέση που απέδωσε στην πολύ καλή πολιτική δουλειά που έγινε με τις καμπάνιες το καλοκαίρι και, πιο πρόσφατα, στη ΔΕΘ.

Στο θέμα του χρέους τέλος ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής παραπέμποντας στη δική του ομιλία στη ΔΕΘ και το τρίπτυχο, διαγραφή μεγαλύτερου μέρους ονομαστικής αξίας του χρέους -ρήτρα ανάπτυξης -μορατόριουμ στην εξυπηρέτησή του.

Το κλίμα εκλογών ενισχύεται από τις ανοιχτές συγκρούσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συναποτελούν, την σπασμωδική παροχολογία αλλά και από τις ασυνήθιστες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και όλα είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτροπή για το χρέος

Η ΠΓ αποφάσισε να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας του κόμματος, και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συγκρότηση της διαπραγματευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Ο Ν. Χουντής αναμένεται εντός των επομένων ημερών να έρθει σε επαφή με οικονομολόγους, εμπειρογνώμονες και ειδικούς για το ζήτημα αυτό, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία γύρω από το δημόσιο χρέος, να συγκροτήσει το πλαίσιο δράσης και να προλειάνει το έδαφος σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προβλήματος.

 Ο Π. Λαφαζάνης είπε αυτή η προεκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ πιο έντονη από τις προηγούμενες και ότι η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν «θα δώσουν λυσσαλέα μάχη» κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να αποφεύγονται τοποθετήσεις που ξεφεύγουν από τις αποφάσεις, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση γύρω από τις θέσεις του κόμματος.

Η συνεδρίαση έκλεισε με ενημέρωση που έκανε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, για την πρόσφατη συνάντηση Δραγασάκη-Άσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε ειδική συζήτηση για το θέμα του χρέους, αλλά μια εκατέρωθεν ενημέρωση θέσεων για όλο το πλέγμα των προβλημάτων της Ελλάδας και της ΕΕ.

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα, η πολιτική συμμαχιών και οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και στις 12 Οκτωβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)