to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 20.04.2014

πηγή: news247

Κοινωνία

Πέθανε στα 76 του ο Ρούμπιν Hurricane Κάρτερ

Ο Ρούμπιν Κάρτερ, με το παρατσούκλι "Τυφώνας" έφυγε στην ηλικία των 76 ετών. Η καριέρα του προμηνύονταν λαμπρή. Την έκοψε όμως η καταδίκη του σε φόνο, καταδίκη, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν κατασκεύασμα των αρχών εκείνης της εποχής.


Ο Κάρτερ, αφού καταδικάστηκε για φόνο στο Νιου ΤζέρσεΪ,, έμεινε στη φυλακή για 19 χρόνια, πριν εκπέσουν οι εις βάρος του κατηγορίες και αφεθεί ελεύθερος. Απεβίωσε ανήμερα του Πάσχα στο σπίτι του, όπως είπε ο φίλος του Τζον Άρτις.

Έπασχε από καρκίνο του προστάτη και είχε υποβληθεί σε θεραπεία στην πόλη όπου διέμενε. Εκεί μπόρεσε να βρει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος δούλευε με κατάδικους οι οποίοι είχαν σταλεί στη φυλακή λαθεμένα. 

To τραγούδι που έγραψε ο Μπομπ Ντίλαν για τον Ρούμπιν Hurricane Κάρτερ

Ο Κάρτερ είχε καταδικαστεί και δη δύο φορές για τη δολοφονία δύο ανδρών και μίας γυναίκας σε ένα εστιατόριο στο Πάτερσον, του Νιου Τζέρσει το 1966. Ακολούθησε μακρά δικαστική διαμάχη και εμφανίστηκαν "εξαφανισμένα" στοιχεία τα οποία έδειχναν πως υπήρξε ρατσιστικό υπόβαθρο, αφού οι κατήγοροι ήταν προκατειλημμένοι εναντίον του λόγω τους χρώματος του αλλά και επειδή τα θύματα ήταν λευκοί.

Στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο όπου έφτασε η υπόθεση η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να πείσει για τις κατηγορίες. Μέχρι να συλληφθεί και να φυλακισθεί ο "Τυφώνας" είχε προλάβει να γίνει γνωστός αφού είχε χάσει μόνο μία αναμέτρηση για το πρωτάθλημα, το 1964.

Έγινε παγκόσμια γνωστός με την καμπάνια του να αθωωθεί και να "καθαρίσει" το όνομα του. Το όνομα του έγινε συνώνυμο της πάλης για Δικαιοσύνη. Μιλούσε για τα δικαιώματα των πολιτών και ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Πηγή: New York Times

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)