to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:38 | 28.01.2014

Πολιτισμός

Πέθανε ο Pete Seeger

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και στιχουργούς της αμερικανικής φολκ μουσικής, ο Πιτ Σίγκερ


O τραγουδιστής και συνθέτης Pete Seeger είναι ένας από τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην διάσωση και αναβίωση της λαϊκής μουσικής της Αμερικής.Ακολουθώντας τα χνάρια του μουσικολόγου πατέρα του, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την καταγραφή και ανάδειξη των λαϊκών τραγουδιών του αμερικάνικου Νότου. Με το τρίο "The Almanac Singers" που δημιούργησε το 1940 και στη συνέχεια με το συγκρότημα "Weavers" που σχημάτισε το 1948, ηχογράφησε και παρουσίασε τραγούδια με πολιτικά και αντιπολεμικά μηνύματα.

Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, έβαλε τους "Weavers" στην μαύρη λίστα, με αποτέλεσμα η δισκογραφική εταιρία Decca, με την οποία συνεργαζόταν να σπάσει το συμβόλαιο τους. O ίδιος ο Seeger , τον Αύγουστο του 1955 κλήθηκε σε ακρόαση από την επιτροπή αυτή,την οποία αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και θάρρος λέγοντας ότι αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση έχει σχέση με τις προσωπικές του επαφές, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή τις πολιτικές του επιλογές.Αν και φυλακίστηκε για λίγο, ο Seeger συνέχισε την καριέρα του με μεγάλη επιτυχία.

Οπως έγραψαν οι New York Times, η καριέρα του Σίγκερ τον έφερε από τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των εργατών της δεκαετίας του '50 στο Top 10 των επιτυχιών, από τη συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα σε φεστιβάλ της φολκ μουσικής και από την καταδίκη του για ασέβεια απέναντι στο Κογκρέσο - όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με την περιβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών - στην εμφάνισή του τον Ιανουάριο του 2009 στο Μνημείο Λίνκολν όπου τραγούδησε για την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Pete Seeger και η Μισιρλού

Στις 8 Ιουνίου 1963, ο Pete Seeger βρίσκεται στη σκηνή του κατάμεστου "Κάρνεγκι Χολ" της Νέας Υόρκης, στο μέσο μιας συναυλίας του.

-«Υπάρχει ακόμα μια μελωδία... Δεν ξέρω τα λόγια, αλλά...» ακούγεται ο Seeger ενώ ταυτόχρονα ξεκινά η μελωδία της Μισιρλούς με τον τραγουδιστή να την συνοδεύει με "μμμμμ" και "λαλαλαλά".

Η συναυλία εκείνη ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο. Έτσι μπορούμε και σήμερα να ακούσουμε την Μισιρλού από τον Seeger, σ'εκείνη την μακρινή στιγμή του 1963.

Ακούστε ακόμα:
 




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)