to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:00 | 12.03.2016

Πολιτισμός

Σήμερα το μεσημέρι η κηδεία του Κώστα Κουτσομύτη

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας, στη Ραφήνα, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα 14:00) η κηδεία του Κώστα Κουτσομύτη, που πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 78 ετών, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας.


Πέθανε την Πέμπτη το μεσημέρι ο σκηνοθέτης της μικρής οθόνης Κώστας Κουτσομύτης, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, που μετέφερε με επιτυχία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη μικρή οθόνη -«Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Πρόβα νυφικού» κ.ά.-, έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας . Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο όπου νοσηλευόταν.

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης.

Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Το δωμάτιο». Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο «Θύματα Ειρήνης» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Επιστρέφοντας στη Ελλάδα εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την FINOS FILM.

Στη συνέχεια συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές, μεταφέροντας στην οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: «Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, «Τερέζα Βάρμα ντα Κόστα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά, «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η «Εκτέλεση» του Φρέντυ Γερμανού, «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου κ.ά.

Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους «Ο Κλοιός», η οποία αποσπά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: Πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει «τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Κώστα Κουτσομύτη», ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Η δήλωση του Αριστείδη Μπαλτά για την είδηση του θανάτου του Κώστα Κουτσομύτη

«Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα των έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή».

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Βουλής


Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του βραβευμένου σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, ο οποίος με την επιτυχή μεταφορά γνωστών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση τα έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Ο Κώστας Κουτσομύτης, με το έργο του και την κοινωνική δράση του, τον ευγενή χαρακτήρα του και την ικανότητά του να κατανοεί και να αφουγκράζεται τον μέσο Έλληνα, κατάφερε να προσφέρει ποιότητα στις τηλεοπτικές σειρές και να αφήσει παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές σκηνοθετών.

Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης


Ο Κώστας Κουτσομύτης υπήρξε ένας σκηνοθέτης που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής πορείας του μετέφερε στη μικρή οθόνη και έφερε κοντά στο ευρύ κοινό σημαντικά και δημοφιλή έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία. Ένα χρόνο μετά, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, θα υπογράψει το σενάριο «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα. Ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη στη Φίνος Φιλμ και στη συνέχεια πέρασε στην τηλεόραση, όπου άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη ποιοτικών σειρών που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Ο κατάλογος είναι μεγάλος: «Εκείνος κι εκείνος» του Κ. Μουρσελά, «Τερέζα Βάρμα ντα Κόστα» του Γρ. Ξενόπουλου, «Καπνισμένος Ουρανός» του Κ. Κοτζιά, «Κατάδικος» του Κ. Θεοτόκη, «Εκτέλεση» του Φρ. Γερμανού, «Πρόβα νυφικού» της Ντ. Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λ. Ζωγράφου, «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου, τα «Παιδιά της Νιόβης» του Τ. Αθανασιάδη», τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Κ. Μουρσελά κ.ά.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη και απευθύνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)