to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 14.07.2016

Πολιτισμός

Τελευταίο αντίο: Κηδεύτηκε ο Δημ. Μαρωνίτης

Φίλοι, συνοδοιπόροι, μαθητές, πολιτικοί και θαυμαστές του έργου του, συνόδευσαν το πρωί τον Δημήτρη Μαρωνίτη στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο.


 

Η σύζυγος του σπουδαίου «δάσκαλου», Ανθή και οι κόρες τους Νίκη και Εριφύλη, δέχτηκαν στην εκκλησία όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία, τα βαθιά συλλυπητήρια από πλήθος κόσμου και κατ’ αρχήν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Nίκος Βούτσης, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του κορυφαίου κλασικού φιλολόγου, νεοελληνιστή, μεταφραστή και κριτικού Δημήτρη Μαρωνίτη, που με την παρουσία του σφράγισε τα ελληνικά γράμματα, ανοίγοντας πολλαπλά πεδία έρευνας για τους νεώτερους.

 

Με βαθιά συγκίνηση τον αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σκιαγραφώντας στον επικήδειο που εκφώνησε, το πορτρέτο του εκλιπόντος :

 

«Μοναχικός διανοούμενος, αλλά και άνθρωπος της δράσης, μπρος -πίσω στην αρχαία γραμματεία και στην μελέτη της νεοελληνικής, με αγάπη για τον κινηματογράφο και απωθημένη λατρεία για το θέατρο, με αέναη αγάπη στη μητέρα και όψιμη ανακάλυψη της αγάπης για τον πατέρα, δύσκολος τύπος ανθρώπου και απαιτητικός, δεν χαριζόταν ποτέ στους άλλους, όπως δεν χαρίστηκε ποτέ στον εαυτό του.

Απόδειξη η στάση του στη δικτατορία, όταν ο πολλά υποσχόμενος υφηγητής Μαρωνίτης έπαιξε τη ζωή του κορώνα γράμματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Καμίνης, αποχαιρετώντας τον Δ. Μαρωνίτη, τον «διανοούμενο της ανανεωτικής αριστεράς».

 

Από την παλαιότερη γενιά της Θεσσαλονίκης και της «Δημοκρατικής Άμυνας» παραβρέθηκαν στην κηδεία οι φίλοι του, Σωτήρης Δέδες, Στέλιος Νέστορας, όπως επίσης ο Γεράσιμος Νοταράς.

 

Εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον αποχαιρέτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Ευτύχησες να ακούσεις λόγια ευγνωμοσύνης από φοιτητές, για το μαγευτικό σου μάθημα».

 

Ακόμα, ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης, μίλησε για τον επί χρόνια συνεργάτη της εφημερίδας.

 

Στην κηδεία παραβρέθηκαν επίσης οι Σταύρος Ψυχάρης, Γιάννης Πρετεντέρης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φώτης Κουβέλης, ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών, Νικόλας Βουλέλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ) Κώστας Μανταίος, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Λίζυ Τσιριμώκου, ο συγγραφέας Αλέκος Ζάννας, ο συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ολιβιέ Ντεκότ, ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Μιχαήλ Μαρμαρινός, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, εκδότες κ.ά.

 

   Ο Δ.Ν.Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστήμιου της πόλης, και συνέχισε σπουδάζοντας Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της Humboldt-Stiftung συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής , στη Φιλοσοφική Σχολή.

   Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Μέσα στο κελί, παρέμεινε οχτώ μήνες - από τις αρχές του '73 έως τη γενική αμνήστευση- γράφει σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν βρίσκει μολύβι τη «Μαύρη γαλήνη», που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια», και το 2007, στις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

   Στη Φιλοσοφική Σχολή επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από το 1975 έως το 1996, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστρία και τη Γερμανία. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001 και συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση"

   Ο Δημήτρης Μαρωνίτης μετέφρασε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα (η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο, είχε πει. Αντίθετα η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας). Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές, κυρίως εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη, αλλά και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κ.Π.Καβάφη και τον Γιώργο Χειμωνά.


Το συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Με θλίψη ενημερώθηκα τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου της ελληνικής γλώσσας, Δημήτρη Μαρωνίτη.

Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε σπουδαίος μελετητής της ελληνικών γραμμάτων και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Χάρη στη δουλειά του Δ.Ν. Μαρωνίτη, το έργο του Ομήρου, του Ηροδότου, αλλά και των επιφανέστερων νέων Ελλήνων λογοτεχνών έγινε προσιτό και ελκυστικό για όλους τους Έλληνες. (περισσότερα)


Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Δ. Μαρωνίτη

Ένας κορυφαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, δοκιμιογράφος, δημόσιος διανοούμενος, αγωνιστής κατά της δικτατορίας  και, πάνω απ' όλα Δάσκαλος, για γενιές και γενιές φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ,  δεν ζει πια.

Τα έργα του, όμως,  για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, αλλά και  τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη και άλλους, μένουν πίσω,  ως πολύτιμη κληρονομιά για τους ερευνητές του μέλλοντος.

Πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (εσωτ), ο Δημήτρης Μαρωνίτης δεν δίστασε να αντιταχθεί στη δικτατορία, η οποία τον απέλυσε από το πανεπιστήμιο και τον φυλάκισε. Τόλμησε να αναμετρηθεί με κορυφαία  έργα της παγκόσμιας γραμματείας, όπως την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, αλλά και να απορρίψει έμπρακτα τη διάκριση μεταξύ κλασσικής και νεοελληνικής φιλολογίας, διαπρέποντας και στους δύο τομείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του  και στους οικείους του.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής 

 Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του μεγάλου φιλόλογου και πανεπιστημιακού δασκάλου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

«Μια κορυφαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, ο σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, πανεπιστημιακός δάσκαλος, αρθρογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα πολύ πλούσιο έργο, ένα ισχυρό πνευματικό αποτύπωμα.

Η πολύτιμη παρακαταθήκη του όμως δεν οριοθετείται μόνο στον λόγιο και επιστημονικό χώρο. Ο Μαρωνίτης εναρμόνισε τη βαθιά αγάπη του για το ελληνικό πνεύμα -και την ελευθερία που το χαρακτηρίζει- με τη θέση του μέσα στα κοινωνικά δρώμενα, ορθώνοντας το ανάστημά του και αντιτάσσοντας τις αξίες της Δημοκρατίας απέναντι στο σκοταδισμό της δικτατορίας.

Στους οικείους του, αλλά και στην επιστημονική, φιλολογική κοινότητα εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του μεγάλου αυτού πνευματικού ανθρώπου».


 

Δήλωση Πρ. Παυλόπουλου

«Με τον θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη το Ελληνικό Πνεύμα και ο Ελληνικός Πολιτισμός γενικότερα χάνουν, στην εποχή μας, έναν πολύτιμο πυλώνα στήριξης του αετώματός τους», τονίζει, στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και προσθέτει: «Εύχομαι οι επίγονοί του - και φρόντισε, ως γνήσιος Δάσκαλος, να κάνει πολλούς - να αρθούν στο ύψος του δικού του, πραγματικά μεγάλου, διανοητικού αναστήματος».


 

Κ. Μητσοτάκης:  Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας είναι από σήμερα φτωχότερος 

Δήλωση για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας είναι από σήμερα φτωχότερος «καθώς έχασε το χαλκέντερο των γραμμάτων, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον πραγματικά προοδευτικό άνθρωπο, Δημήτρη Μαρωνίτη.» Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι Ελληνες θα είναι ευγνώμονες για όλα όσα πρόσφερε, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής αρχαίων ελληνικών κειμένων καθώς όπως επισημαίνει «μας έδειξε τον τρόπο να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν, χωρίς αυτό να μας στοιχειώνει και να μας βαραίνει, να ακινητοποιεί το σήμερα και να υποθηκεύει το αύριο.» Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «μας δίδαξε τη διαχρονικότητα της γλώσσας, όχι ως ιδεολόγημα, αλλά ως ζώσα πραγματικότητα, ως ζωή» ενώ εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του.


 

 Δήλωση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη

Στο πρόσωπο του Δ. Ν. Μαρωνίτη αποχαιρετούμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ο οποίος με τη σοφία, τη διεθνή παρουσία του για τις ελληνικές σπουδές, την ευρυμάθειά του, τη διεισδυτική  έρευνα στον Όμηρο και την προσήλωση στη γλώσσα του λαού, καθώς και τη δημοκρατική ευψυχία και το αντιστασιακό ήθος του, «έδωσε» μαθήματα σε γενιές φοιτητών και φοιτητριών. Και, μάλιστα, πολύ ευρύτερα από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρέτησε. Γιατί, ο Δ .Ν. Μαρωνίτης υπήρξε από τους σημαντικότερους διανοούμενους του αντιδικτατορικού αγώνα και της δημοκρατικής μεταπολίτευσης. Γιατί, αντιπροσώπευε ο ίδιος αυτό που έγραφε το 1971 στα «18 κείμενα», μια αντίδραση «μπροστά στις βαθιές πληγές της ομαδικής μας ζωής, στα μεγάλα κύματα που και να θέλεις δεν μπορείς να τα ξεφύγεις, ακόμη και αν είσαι δειλός ή προδότης».

Μια διαρκής, γόνιμη παρουσία στο δημόσιο βίο, πάντοτε ειλικρινής, μερικές φορές «δυσάρεστος», ένα σημείο αναφοράς για τη δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μια άγρυπνη δημοκρατική συνείδηση.

Του απευθύνουμε το ύστατο χαίρε με ευγνωμοσύνη.


 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά για τον θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όχι μόνο ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια μοναδική και πολύτιμη κληρονομιά, που απαιτεί άξιους συνεχιστές. Κληρονομιά στάσης ζωής, υποδειγματικού διδακτικού έργου, μεθοδικής και ακάματης ερευνητικής δουλειάς, ισχυρού αξιακού φορτίου, κοινωνικής και πολιτικής ευαισθησίας.

Υπηρέτησε την ελληνική γλώσσα με το πάθος και την επιμονή ενός ασκητή. Ανέδειξε τον εκφραστικό πλούτο και τη λόγια λαϊκότητά της με αίσθηση μέτρου, χωρίς  ακροβασίες, παραλυτικούς συντηρητισμούς και αγκυλώσεις. Απέδωσε σε χυμώδη νέα ελληνικά, σπουδαία έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας αποδεικνύοντας στην πράξη και χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς την ιστορική εξέλιξη, τις μεταπλάσεις και τη συνέχεια  της γλώσσας. Η Οδύσσειά του αποτελεί μεταφραστικό άθλο τέτοιας εμβέλειας που την καθιστά έργο του δικού της και του δικού μας καιρού αλλά και προσωπική του Ιθάκη. 

Ανυποχώρητος στη σκέψη και τις επιλογές του, ελευθερόφρων και δημοκράτης ήρθε αντιμέτωπος με τη χούντα των συνταγματαρχών και κατέγραψε τα βαθύτερα ίχνη του εγκλεισμού του, εκείνα που καταδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός στοχεύει πάντα στην εκμηδένιση της ύπαρξης, στο κείμενό του Μαύρη Γαλήνη.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης με την ισχυρή του προσωπικότητα, το σπάνιο διδακτικό και μεταφραστικό του έργο σφράγισε μια ολόκληρη εποχή για τον πολιτισμό, τα γράμματα και την εκπαίδευση. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.


 

Συλλυπητήριο μήνυμα της αναπληρώτριας Υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου 

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του μεγάλου φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη. Από τις μεταφράσεις του μέχρι τα δοκίμια του και τις μελέτες του και από τις παραδόσεις των μαθημάτων του μέχρι τις επιφυλλίδες και τις παρεμβάσεις του στον δημόσιο λόγο, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης έδωσε σχήμα στη σκέψη και το λόγο μας. Άνθρωπος ταγμένος στην υπεράσπιση των ελευθεριών και της δημοκρατίας, διώχτηκε από το καθεστώς των συνταγματαρχών και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα.

 Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε ένας αρχαιοελληνιστής που ενδιαφέρθηκε βαθιά για την νέα ελληνική λογοτεχνία, για την ανάλυση της με επιστημονικούς όρους, για την τεκμηρίωση και τη διάδοση της. Ταυτόχρονα με τις υποδειγματικές μεταφράσεις του έκανε προσβάσιμη την αρχαία ελληνική γραμματεία σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ανέβασε την στάθμη της ελληνικής φιλολογικής φυσιογνωμίας Η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη. Σήμερα πενθεί η ίδια η ελληνική γλώσσα. 


 

Ανακοίνωση του Ελληνικού Φεστιβάλ για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη

Το Ελληνικό Φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον θάνατο του σπουδαίου δασκάλου, φιλoλόγου, μεταφραστή, αρθρογράφου και δοκιμιογράφου, Δημήτρη Μαρωνίτη.

«Η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και στον πολιτισμό υπήρξε καθοριστική και ανεκτίμητη. Οι μεταφράσεις του Δημήτρη Μαρωνίτη συχνά πλαισίωσαν με τρόπο μοναδικό τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου και όχι μόνο. Το Ελληνικό Φεστιβάλ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

 

Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Πέθανε σήμερα ο φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και καθηγητής στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μαρωνίτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.



Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρετά τον σπουδαίο δάσκαλο, Δημήτρη Μαρωνίτη

Ο πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζουν την οδύνη τους για την απώλεια του σπουδαίου δασκάλου, μεταφραστή και δοκιμιογράφου, Δημήτρη Μαρωνίτη που τίμησε με την παρουσία και το έργο του τον πνευματικό κόσμο της χώρας.

Το Εθνικό Θέατρο ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένο με τον Δημήτρη Μαρωνίτη, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσίασε στις σκηνές του, μεταφράσεις που έφεραν την σφραγίδα της διάνοιάς του. Δεν είναι μόνο η εμβληματική μετάφραση της «Αντιγόνης», που θα ακουστεί σε λίγες μέρες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αποτυπώνοντας την ουσιαστική σχέση του Μαρωνίτη με το αρχαίο κείμενο και τη θεατρική του διάσταση.

Είναι, επίσης, οι πρόσφατες αναγνώσεις της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας», όπου ζωντάνεψαν οι μοναδικές σε εγκυρότητα, έμπνευση και ποιότητα μεταφράσεις του, οι οποίες υπήρξαν για τον εκλιπόντα έργο ζωής πάνω στα δύο κορυφαία ομηρικά έπη. Είναι τέλος και η συμμετοχή του ως Παιδαγωγού στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε το 1998 στην Επίδαυρο, σε έναν ρόλο όπου το όριο ανάμεσα στην υπόκριση και την πραγματικότητα ήταν συνειδητά ρευστό.

Σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Στάθης Λιβαθινός: «Ο Μαρωνίτης υπήρξε γενναιόδωρος ως άνθρωπος, γέρων με νεανική ψυχή, έτοιμος να αποδεχτεί την τόλμη όπου την συναντούσε».

Με ένα προσωπικό σημείωμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός, αποχαιρετά τον Δημήτρη Μαρωνίτη:

«Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της προσωπικής μου ζωής των τελευταίων ετών υπήρξε η γνωριμία μου με τον Δημήτρη Μαρωνίτη. Αφορμή στάθηκε η παράσταση της «Ιλιάδας», που σκηνοθέτησα το 2013, σε δική του μετάφραση. Εκεί ξεκίνησε και το δώρο της ανεκτίμητης φιλίας του που κράτησε έως και σήμερα, μέρα του θανάτου του. 

Πενθώ και θα πενθώ ατελείωτα, μαζί με πολλούς άλλους συνεργάτες μου από τον κόσμο του θεάτρου και από τον κόσμο του πνεύματος, το θάνατο ενός ανθρώπου που κατάφερε να γίνει βαθιά αγαπητός, χωρίς ποτέ να προσπαθήσει έστω και στο ελάχιστο να γίνει αρεστός. Η βαθιά του γνώση, η εύστοχη ματιά του, η αυθεντική του σκέψη και η τρυφερή του χειρονομία στιγμάτισαν τη γνωριμία μας.

Ο Μαρωνίτης υπήρξε γενναιόδωρος ως άνθρωπος, γέρων με νεανική ψυχή, έτοιμος να αποδεχτεί την τόλμη, όπου την συναντούσε. Θα παραμείνει παρών στα Ελληνικά Γράμματα. Θα παραμείνει παρών στη ζωή μου».

 
 

 
Οι ΑΝΕΛ γα την απώλεια του Δ. Μαρωνίτη

«Με το θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου, μεταφραστή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου και πανεπιστημιακού δασκάλου, του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο πνευματικός κόσμος έγινε από σήμερα όντως φτωχότερος»δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Έφυγε ένας διανοούμενος που αγάπησε την ελληνική γλώσσα και εντρύφησε στη διαχρονία της, από τα Ομηρικά έπη και τα άλλα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη νεοελληνική ποίηση και λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ανέπνεε κυριολεκτικά μέσα από την ελληνική γλώσσα και γι' αυτό το μεταφραστικό του έργο θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων» προσθέτει στη δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου, καταλήγοντας «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».


 

Συλλυπητήρια του ΚΚΕ
Τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του φιλόλογου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφου Δημήτρη Μαρωνίτη, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Πέρα από σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε άνθρωπος πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του. Αναμετρήθηκε με την χούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας απολύθηκε και φυλακίστηκε. Τότε άφησε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τη Μαύρη Γαλήνη, που συνέγραψε σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες μέσα από το κελί της φυλακής» τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)