to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 05.12.2013

Κοινωνία

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη: Τα ΜΑΤ χτυπάνε 15χρονα παιδιά (φωτογραφίες)

Επίθεση στη μαθητική πορεία από τα ΜΑΤ που εγκλώβισαν ανήλικα παιδιά στα Προπύλαια - Προσαγωγές στη ΓΑΔΑ 15χρονων παιδιών που έχουν χτυπηθεί - Συνεχίζεται η εκδικητική μανία της αστυνομίας με επιθέσεις με μηχανές, κρότου λάμψης, δακρυγόνα και προσαγωγές στο σωρό στα Εξάρχεια, μετά τη λήξη των απογευματινών διαδηλώσεων


(Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου έχει τραβηχτεί από τον @MakisSinodinos)

Πέντε χρόνια μετά και η αστυνομική αυθαιρεσία, η καταστολή, η βία και ο αυταρχισμός αποτελούν τα κύρια μέσα επιβολής της σκληρής νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δύο διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκέμβρη: Το πρωί μαθητική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή και στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση στα Προπύλαια από φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις, κομματα της Αριστεράς. Κλειστοί είναι, γιατί «έτσι θέλει η ΕΛ.ΑΣ», από τις 10 το πρωί, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός». Ενημέρωση από τις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, εδώ. Για τις πορείες στην Πάτρα, δείτε εδώΗ αστυνομία είχε υιοθετήσει από το πρωί στάση πρόκλησης και ασφυκτικής αστυνόμευσης της διαδήλωσης. Και το μεσημέρι, επιτέθηκε με απίστευτο μένος στη μαθητική πορεία χτυπώντας και πραγματοποιώντας αναίτιες προσαγωγές (δείτε αναλυτικά παρακάτω).

Η συνεχής ενημέρωση από τις διαδηλώσεις της Αθήνας (φωτογραφίες από @dromografos και @MakisSinodinos και Vassilis Mathioudakis):

23:25 Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 136 προσαγωγες συνολικά, εκ των οποίων οι 84 στα Εξαρχεια - Συνελήφθησαν 7

22:46 Σε συμπαράσταση στους συλληφθέντες μαθητές το πρωί του Σαββάτου, στις 9:00, στην Ευελπίδων, καλούν οι Νέες/οι ΣΥΡΙΖΑ 

22:10 Οι σημερινές κινητοποιήσεις για τον Αλ. Γρηγορόπουλο από το φακό του Μάριου Λώλου 

 

21:42 Κλειστή η Ακαδημίας στο ύψος της Μπενάκη, από τουλάχιστον δέκα περιπολικά, στα οποία οδηγούνται τα θύματα της αστυνομικής επιχείρησης βίας και καταστολής στα Εξάρχεια.

21:40 Βίαιες προσαγωγές στη Στουρνάρη τεσσάρων παιδιών (το πιθανότερο μαθητών) που κοίταγαν προς την πλατεία Εξαρχείων. (@miapotaidia)

21:35 Να υπενθυμήσουμε το νέο τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης: 210 3801943 

21:25 Περισσότερες από 20 προσαγωγές σε mini-market στο οποίο είχε καταφύγει κόσμος προκειμένου να προστατευθεί από τη μανία των αστυνομικών, σύμφωνα με μαρτυρίες.

21:15 Εντολές για προσαγωγές στις ομάδες ΔΕΛΤΑ που γυρνούν σε όλα τα στενά των Εξαρχείων. Πολλές διμοιρίες ΜΑΤ σε όλη την περιοχή. Έφοδοι των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ σε καταστήματα. Προχωρούν σε προσαγωγές όποιων έχουν καταφύγει εκεί. (@doleross)

21:00 Επιτέθηκαν και στη Μεσολογγίου, στο σημείο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, οι διμοιρίες των ΜΑΤ. Εγκλωβισμένα βρίσκονται σε πολυκατοικία στη Μεσολογγίου, δίπλα στο ινδικό, δεκάδες άτομα, αρκετοί χτυπημένοι, που βρίσκονταν στο σημείο εκείνην την στιγμή.

20:36 Άνοιξαν πριν λίγο και οι 3 σταθμοί του Μετρό. Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα κ Ευαγγελισμός.

20:34 Βόλος: Προσαγωγές διαδηλωτών και στο Βόλο

20:20 Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας. 

20:13 Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην πλ. Εξαρχείων, σύμφωνα με μαρτυρίες, λόγω των χημικών. 

20:08 Επίθεση της αστυνομίας γίνεται αυτήν την στιγμή, με κρότου λάμψης και δακρυγόνα από πολλές μεριές, στην πλ. Εξαρχείων. Κατεβάζουν τα πανό που ήταν αναρτημένα (!).

20:05 Ένταση τώρα στην οδό Στουρνάρη. Τα φώτα στην πλ. Εξαρχείων είναι σβηστά, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

20:00 Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση χωρίς να σημειωθούν εντάσεις. Πολύς ο κόσμος που συμμετείχε, μη ενδίδοντας στο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που προσπάθησε να δημιουργήσει η αστυνομία το πρωί, αλλά και το απόγευμα, περικυκλώνοντας τους διαδηλωτές σε όλη τη διάρκεια της πορείας. 

19:45 Στιγμιότυπα από την απογευματινή διαδήλωση

Media preview

Media preview

Media preview

Media preview

Media preview

Media preview

19:20  Η πορεία είναι στο Σύνταγμα

19:12  Στην πλατεία Κοραή η πορεία

19:00 Η πορεία στρίβει στην Αιόλου κι ανεβαίνει προς Σταδίου

18:47  Η πορεία μόλις ξεκίνησε. 55 οι προσαγωγές και 10 οι συλλήψεις σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

18:24  Στο δρόμο τα πανό, ξεκινά σε λίγο η διαδήλωση

18:20  Ακούστε την ενημέρωση από τον Δ. Στρατούλη για τις προσαγωγές (stokokkino.gr)

18:00 Ανάμεσα στους προσαχθέντες κι ένας Γερμανός τουρίστας 21 ετών. Σε λίγη ώρα ξεκινά η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και των οργανώσεων

17:15 Νέοι/Νέες ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει όσους θυμούνται ακόμα τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

16:35 26 προσαγωγές μαθητών, καταγγελίες για ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ

16:14 Διάβημα του Δ. Τσουκαλά για τον εγκλωβισμό των μαθητών: Προκλητική απάντηση του επικεφαλής της ΓΑΔΑ.

15:45  Έληξε η μαθητική διαδήλωση στα Προπύλαια, η οποία χτυπήθηκε σκληρά από την αστυνομία. στις 18:00 η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και των οργανώσεων.

15:23 Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στα Προπύλαια απέναντι στα ΜΑΤ

 μπράβο ρε Βαγγέλη...
 

15:00  Ακόμα πολύς κόσμος στα Προπύλαια, όπως και δυνάμεις καταστολής. Οι μαθητές έχουν απεγκλωβιστεί, ενώ ασφαλίτες πήγαν να πάρουν τα πανό της ΑΚ που ήταν στα Προπύλαια.

14:50 Μετά από διαπραγματεύσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των μελών της ΟΛΜΕ με τους αστυνομικούς, έσπασε ο  κλοιός γύρω από τους μαθητές.

14:45 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφρ. Σταμπουλή δήλωσε στο left.gr: Πρωτοφανής η περικύκλωση των ανήλικων μαθητων από τα ΜΑΤ. Οι ανώτεροι δεν μας εξηγούν το λόγο του αποκλεισμού και δεν αφήνουν τα παιδιά να φύγουν. Ο διοικητικός υπαλληλος του ΕΚΠΑ, κ. Παπαστεφανάκης, καταγγέλλει στο left.gr σωματικούς ελέγχους στους μαθητές που παραμένουν στον κλοιό των ΜΑΤ. Εκτός από την Αφρ. Σταμπουλή, στα Προπύλαια βρίσκονται και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης, Σταθάς, Τσουκαλάς, Στρατούλης, Μπάρκας και Διαμαντόπουλος. Αυτή τη στγμή παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και σε άλλα παιδιά που δέχτηκαν χημικά νωρίτερα.

14:35 Ασθενοφόρο ήρθε να παραλάβει τον μαθητή που λιποθύμησε. Παρούσα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφρ. Σταμπουλή. Τα ΜΑΤ κρατούν εγκλωβισμένους τους μαθητές και κάνουν σε πολλούς σωματικό έλεγχο:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

14:25 Βίντεο του Mάκη Συνοδινού από τα απο τα αποκλεισμένα Προπύλαια:

14:20 Ένα από τα παιδιά που είναι περικυκλωμένα από τα ΜΑΤ στα Προπύλαια λιποθύμησε και οι δυνάμεις καταστολής εμπόδισαν κόσμο να περάσει για να δώσει τις πρώτες βοήθειες.

14:05  11 προσαγωγές αυτή τη στιγμή Ακαδημίας και Ιπποκράτους σε ανήλικα παιδιά. Μπροστά σε αυτόπτες μάρτυρες άντρας των ΜΑΤ έκανε κεφαλοκλείδωμα σε παιδί και το άφησα έπειτα από την αντίδραση των περαστικών. Πολλά από τα παιδιά έκλαιγαν.



13:50 Προσαγωγές στα Προπύλαια. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ενισχύθηκαν, απωθούν τους δημοσιογράφους κάτω από τα Προπύλαια, φτιάχνοντας διπλή ζώνη αποκλεισμού



13:41  Πέφτουν δακρυγόνα στους μαθητές στα Προπύλαια. Τα Προπύλαια είναι περικυκλωμένα από διμοιρίες

13:25 Η πορεία φτάνει στην αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ Βουλή:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Και ο αγαπητός Μητσάρας:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13.20: Παρά τις μικροεντάσεις, η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα, με το γνωστό «κορδόνι» των κρανοφόρων αστυνομικών:

13:00 Η πορεία προχωράει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

12:45 Η πορεία ξεκίνησε κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου.Λίγο νωρίτερα, υπήρξαν μικροεντάσεις με τους συγκεντρωμένους και τις διμοιρίες των ΜΑΤ (από @doleros).

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

12:35 Τεράστιος αριθμός από αστυνομικούς απέναντι στους διαδηλωτές:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

12:30 Κλειστή η Πανεπιστημίου καθώς τα μαθητικά (και όχι μόνο) μπλοκ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν προς τη Βουλή:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

11:30 Τα πανό στα προπύλαια:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

11:00 Πολύς κόσμος ήδη στα Προπύλαια:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

**************************

Παρασκευή 6 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια! 

-Γιατί δεν ξεχνάμε

-Γιατί επιμένουμε να αγωνιζόμαστε 

-Γιατί η εξέγερση μένει ζωντανή στη μνήμη μας 

-Γιατί τώρα πρέπει να νικήσουμε 

____________________

Στην Αθήνα, στις 11:00 το πρωί στα Προπύλαια, θα γίνει μαθητική συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

____________________

Ανακοίνωση Νέων ΣΥΡΙΖΑ για την 6η Δεκέμβρη: Πέντε χρόνια μετά, η καταστολή συνεχίζει να καταδικάζει τα όνειρά μας

«Πέντε χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την κρατική καταστολή κι η τελευταία δεν έχει σταματήσει καθόλου να έχει στο επίκεντρο των επιθέσεών της τις νέες και τους νέους. Από τότε μέχρι σήμερα, το πανεπιστημιακό άσυλο έχει γίνει παρελθόν, η αστυνομία έχει εισβάλει σχεδόν σε όλους τους ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, εκατοντάδες νέες και νέοι έχουν ξυλοκοπηθεί και προσαχθεί αναίτια στις μεγάλες κινητοποιήσεις του αγωνιζόμενου λαού και η βία και ο αυταρχισμός έχουν γίνει τα κύρια μέσα για την επιβολή μιας πολιτικής που καταδικάζει κάθε όνειρο των νέων, που θεωρεί τις ανάγκες μας περιττό βάρος στο δρόμο για την «ανάπτυξη».

Πέντε χρόνια μετά τη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη κι ακόμα παλεύουμε οι νέες και οι νέοι για όσα θα πρεπε να θεωρούνται αυτονόητα: για δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για να μην είναι οι δυνάμεις καταστολής συνέχεια από πίσω μας, για ζωή με αξιοπρέπεια κι ελευθερία. 

Για όλα αυτά, λοιπόν, θα διαδηλώσουμε και φέτος στις 6 Δεκέμβρη, γιατί η εξέγερση μένει ζωντανή στις μνήμες μας, γιατί τώρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε και γιατί τώρα πρέπει να νικήσουμε. 

Όλες και όλοι την Παρασκευή 6/12, 18:00 στα Προπύλαια!»

______________________

Ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Πέντε χρόνια μετά, ο Αλέξης είναι πάντα παρών, η εξέγερση είναι πάντα αναγκαία

Στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που την ακολούθησε. Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για το πού μπορεί να φτάσει η κρατική τρομοκρατία, όσο και για το πόσο μακριά μπορεί να τοποθετηθεί ο πολιτικός ορίζοντας της ριζοσπαστικής δράσης.

Πέντε χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα ώστε η αστυνομία να μην είναι ένας μηχανισμός που παράγει «Κορκονέες», αλλά η αστυνομική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όσο ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν. Παράλληλα, το Μνημόνιο ερειπώνει την κοινωνία και υπονομεύει κάθε προοπτική για το μέλλον.

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία και την εξέγερση, θα ξαναβγούμε στους δρόμους γιατί επιμένουμε να θυμόμαστε, γιατί επιμένουμε να αγωνιζόμαστε.

Η ελπίδα είναι πάντα στην εξέγερση!

Πορεία, Παρασκευή 6/12, 6:00μμ, Προπύλαια

_______________________

Στην πορεία καλούν επίσης η Αντιεξουσιαστικη Κίνηση Αθήνας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές καλούν σε πορεία στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία. 

Μετρό: Κλειστό λόγω... αστυνομίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)