to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:50 | 23.12.2014

Πολιτική

Το παζλ της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ (ενημέρωση)

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία, που διεξήχθη στις 17 Δεκεμβρίου, 160 βουλευτές υπερψήφισαν τον Σταύρο Δήμα και 135 δήλωσαν «παρών», ενώ συνολικά συμμετείχαν 295 βουλευτές και απουσίασαν πέντε


Στο κενό πέφτουν οι μεθοδεύσεις του Μαξίμου για διάσπαση κομμάτων, εκβιασμό των βουλευτών και τρομοκράτηση των πολιτών προκειμένου να ανακοπούν οι προδιαγεγραμμένες πολιτικές εξελίξεις και να αποτραπεί η πολιτική αλλαγή. Η κινητοποίηση κρατικών και εξωθεσμικών δυνάμεων και μηχανισμών γυρίζει μπούμερανγκ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η "αρχειοθέτηση" των καταγγελιών Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του χωρίς καμία έρευνα μετά τη δεκαπενθήμερη ολιγωρία της Δικαιοσύνης, ενώ μόλις τέσσερις βουλευτές πείστηκαν από την "έκκληση" Σαμαρά να υπερψηφίσουν τον Στ. Δήμα κατά τη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χωρίς αντίκρισμα μένουν και οι ισχυρές πανταχόθεν πιέσεις να διαλυθούν ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝ.ΕΛΛ. προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις... Εν τέλει, αυτό που φαίνεται ολοκάθαρα είναι ο ευτελισμός και η γύμνια ενός συστήματος προ πολλού χρεοκοπημένου. 

***********

Μετά το διάγγελμα Σαμαρά, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ τοποθετήθηκαν με σαφήνεια κατά της «ντρίπλας» του πρωθυπουργού ο οποίος πρότεινε συναίνεση στο πρόσωπο του Στ. Δήμα για να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση και διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015.

Την καταψήφιση τέλος της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας τόσο στην σημερινή, όσο και στην τρίτη ψηφοφορία, αποφάσισαν ομόφωνα οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατά τη χθεσινή πολύωρη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος

. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τις 170 ψήφους η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα κατά την δεύτερη ψηφοφορία (όπου απαιτούνται 200) προκειμένου να διαμορφωθεί ένα «θετικό κλίμα» για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου όπου θα απαιτηθούν 180 ψήφοι για την Προεδρική εκλογή.

Τα μαθηματικά της δεύτερης ψηφοφορίας

Στους 160 της πρώτης εκλογής, δηλαδή τους πέντε που συστρατεύθηκαν με τον κυβερνητικό συνασπισμό για την υποψηφιότητα Δήμα θεωρείται σίγουρο πως (έχοντας... εμπνευστεί από το διάγγελμα Σαμαρά) θα προστεθούν ο Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στη συνέχεια της διαδικασίας θα υπερψηφίσει, ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την πρωτοβουλία Σαμαρά, καθώς και ο Γ. Κουράκος.

Την αναμενόμενη αλλαγή της στάσης επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας η Μίκα Ιατρίδη, η οποία με δήλωσή της αναφέρει πως μετά τη δήλωση Σαμαρά αλλάζει το τοπίο, οπότε θα ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία σήμερα Τρίτη.

Αλλαγή στάσης στην ψηφοφορία πιθανότατα θα δούμε και από τους Θ. Κασαπίδη και Κ. Γιοβανόπουλο. Ο Κ. Γιοβανόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ενώ χαρακτήρισε αποφασιστική κίνηση την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε διάγγελμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ακόμα επιφυλακτικός. Θα εκφραστώ, όμως, στη Βουλή». Σύμφωνα με πληροφορίες, σίγουροι θεωρούνται και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος. Σταθερά υπέρ του Στ. Δήμα θα ταχθούν όπως και στην πρώτη ψηφοφορία οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Χρ. Αηδόνης και Γ. Νταβρής. 

 

Επί της αρχής αρνητικός ωστόσο εμφανίστηκε, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος θεωρούνταν εκ των πιθανών συμμάχων από το Μαξίμου στην προεδρική εκλογή, αλλά και ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος παρά τα σχετικά «προγνωστικά» και τη μέχρι χθες θετική του στάση, δήλωση ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στη λογική ότι θα πρέπει να πιεστούν τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει εθνική συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κινούνται οι βουλευτές Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, αλλά και οι τρείς της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των 8 Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας, οι οποίοι θα ψηφίσουν «παρών» στην 2η ψηφοφορία.

Αρνητικοί στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να  παραμείνουν και σήμερα όπως στην πρώτη ψηφοφορία οι Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα ενώ η Ε. Κουντουρά, μιλώντας στο Κόκκινο, ανέφερε: "Δεν είναι έντιμη και καθαρή η πρόσκληση του πρωθυπουργού, και δεν πείθει", παραπέμποντας σε καταψήφιση του Σταύρου Δήμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)