to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 28.01.2015

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα μόνο ψάχνει... αρχηγό

Σε έντονη εσωστρέφεια εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και με δεδομένη, όπως όλα δείχνουν, την πρόθεση του Ευάγγ. Βενιζέλου να δρομολογήσει τις συνεδριακές διαδικασίες που θα οδηγήσουν, όπως όλα δείχνουν, και στη διαδοχή του.


Η συζήτηση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτό της ηγεσίας αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς υπάρχουν σκέψεις για τη σύγκληση του Συνεδρίου εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου, εξέλιξη που επισήμανε και χθες ο ίδιος Ευάγγ. Βενιζέλος, τόσο με επιστολή του προς τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, όσο και σε ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη, για τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο περί παραίτησής του.

Στην ανακοίνωση αυτή, αφού υπογραμμίστηκε ότι «στερούνται σοβαρότητας οι δήθεν ειδήσεις περί παραίτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», τονίστηκε πως «ισχύει απολύτως η δήλωση που έκανε ο κ. Βενιζέλος το βράδυ των εκλογών». Ολα, υπογράμμισε η Χαρ. Τρικούπη «συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ηγεσίας, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Συνέδριο που θα γίνει με τρόπο συντεταγμένο και ουσιαστικό. Τώρα προέχει η πορεία της χώρας σε σχέση με την οποία προσδιορίζεται και η πορεία όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση επιστολής του Ευ. Βενιζέλου προς τους υποψήφιους βουλευτές, τους γραμματείς και τα μέλη των νομαρχιακών και τομεακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία αφού τους ευχαριστούσε για τον «ωραίο και δύσκολο» αγώνα που έδωσαν και τους διαβεβαίωνε ότι «ισχύουν απολύτως» όσο είπε βράδυ των εκλογών, τόνιζε: «Πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ανοικτά και σε βάθος για όλα. Είμαστε παρόντες. Κρατάμε πάντα ψηλά την ευθύνη. Προέχει αυτή τη στιγμή να αποσαφηνιστεί η πορεία της χώρας, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί με αποτελεσματικό και καθαρό τρόπο το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Δημοκρατικής Παράταξης».

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, όμως, «ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα Μέλη και τους Φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα (4) χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου», πράγμα που σημαίνει ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα και πολύ πριν από τις συνεδριακές διαδικασίες. 

Η επικρατέστερη άλλωστε αυτή την ώρα ημερομηνία για τη διεξαγωγή συνεδρίου είναι η 4η Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη εισηγούνται την μικρή …παράτασή του, ώστε να διεξαχθεί κοντά στο Πάσχα. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρότι συγκαλεί αύριο κιόλας, στη μία το μεσημέρι, μία πρώτη κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν αναμένεται να ανοίξει σε αυτή τα χαρτιά του, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στο θέμα της ηγεσίας. 

Αντίθετα, θα περιμένει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εργασιών της νέας κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. 

Ήδη, πάντως, στο παρασκήνιο, τα στελέχη του κόμματος διαλέγουν «στρατόπεδο». Και αυτό διότι οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος, έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν. 

Βέβαιο θεωρείται ότι τη θέση της προέδρου θα διεκδικήσει η επί χρόνια υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με εμπειρία ωστόσο και στην Αυτοδιοίκηση, Φώφη Γεννηματά, μία γυναίκα με «όνομα βαρύ σαν Ιστορία» για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ως κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά. 

Αντιστοίχως, για τη θέση του προέδρου του κόμματος φέρεται να προαλείφεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, με μεγάλη εμπειρία και εκείνος τόσο στα έδρανα της Βουλής, όσο και σε κυβερνητικές θέσεις. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)