to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 15.09.2016

Διεθνή

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τον τουρκικό στρατό και τους αντάρτες ότι ευθύνονται για τον θάνατο αμάχων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα ότι 24 άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουρκικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Αυγούστου στη Συρία, και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι δεν ταυτοποιεί σωστά τους στόχους της αναφέροντας ότι οι κούρδοι αντάρτες κρύβονται ανάμεσα στους πολίτες.


Το Human Rights Watch αναφερόταν σε επιδρομή που σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" στη βόρεια Συρία, στόχος της οποίας είναι η εκδίωξη των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κούρδων ανταρτών.

Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού τότε είχε κάνει λόγο για τον θάνατο "25 τρομοκρατών" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και της συριακής του πτέρυγας, του PYD, τονίζοντας ότι οι κουρδικές δυνάμεις είχαν πάρει "όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε άμαχοι που ζουν στην περιοχή να μην υποστούν καμιά απώλεια".

Ωστόσο το HRW δηλώνει η τουρκική επιδρομή στοίχισε τη ζωή "24 αμάχων, ανάμεσά τους 6 παιδιά καθώς και μεταξύ 10 και 15 μαχητών που κρύβονταν ανάμεσα στους άμαχους".

"Οι πληροφορίες που διαθέτουμε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα δύο στρατόπεδα (η Άγκυρα και οι κούρδοι αντάρτες) θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων λαμβάνοντας υπόψη το πολεμικό δίκαιο", αναφέρει το HRW.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής τους οποίους επικαλείται το HRW, o τουρκικός στρατός έπληξε μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, που συγκροτούνται κυρίως από κούρδους αντάρτες) "που μόλις είχαν αποβιβαστεί από τα στρατιωτικά τους οχήματα κοντά σε κτίρια κατοικιών, όπου περίπου 40 άνθρωποι είχαν καταφύγει για να προστατευτούν από τις μάχες που μαίνονταν εκεί κοντά".

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο χωριό Σουραϊσάτ, 12 χλμ. νοτίως της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, από την οποία είχαν εκδιωχθεί οι τζιχαντιστές του ΙΚ από τους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα σύρους αντάρτες μερικές ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης.

"Ο θάνατος αυτών των 24 αμάχων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι μαχητές των ΣΔΔ δεν είχαν λάβει θέσεις μέσα στα κτίρια όπου βρίσκονταν οι άμαχοι και εάν οι τουρκικές δυνάμεις είχαν κάνει αυτό που έπρεπε για να εξακριβώσουν αν άμαχοι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις αυτές", δήλωσε ο 'Ολε Σόλβανγκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων του Παρατηρητηρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)