to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 11.07.2014

Πολιτική

Απορρίφθηκε η συζήτηση για δημοψήφισμα, υπεγράφη το ΦΕΚ για τη "μικρή" ΔΕΗ - Βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ομόφωνα απορρίφθηκε από τη συνεδρίαση-παρωδία η άθροιση των υπογραφών για τη σύγκληση της Ολομέλειας σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Απείχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ από τη διαδικασία - Δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία ΔΗΜΑΡ και Χ.Α. - Υπήρχαν οι προϋποθέσεις για σύγκληση της Ολομέλειας δηλώνουν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ - Για «βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης από το περιστύλιο της Βουλής


Δημοσιεύτηκε άρον-άρον στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» το οποίο υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Με την υπογραφή του ΦΕΚ (Α’ 146) η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ γίνεται νόμος του κράτους και έτσι δίνεται οριστικό τέλος για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Π. Λαφαζάνης: Βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή

 

«Τις διαδικασίες, το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής, τη γνώμη του Προέδρου της Βουλής, η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει ως ένα κουστουμάκι που το ράβει στα μέτρα της» τονίζει σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης ενώ ο Γ. Δραγασάκης έκανε λόγο για «επικίνδυνη συρρίκνωση της δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση αγνόησε τις υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης, 123 χωρίς τη Χ.Α. και 139 στο σύνολο, και ανέθεσε στο Α' Θερινό Τμήμα να αποφανθεί αν υφίστανται οι 120 για να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια για δημοψήφισμα (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)!

--------------------------------------------

Πέμπτη 10/7

Ενημέρωση 20:55

Η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί απόψε στις 21:30, κατά την συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που μετέχουν στο Α' θερινό Τμήμα.

Ενημέρωση 19:55

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραστεί στο θερινό τμήμα που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναφέρει χαρακτηριστικά σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως πρόκειται για «αντιδημοκρατική εκτροπή» και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει την αυριανή απόφαση. Ανακοινώνοντας την απόφαση της από κοινού συνεδρίασης της ΠΓ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι "η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής". (Ολόκληρη η δήλωση εδώ)

Π. Λαφαζάνης: Με την πρακτική της για τη "μικρή" ΔΕΗ η κυβέρνηση κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα 

Ενημέρωση 19:45

Δεν δέχεται το συνυπολογισμό των ψήφων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ο Φ. Κουβέλης. «Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», δηλώνει σε γραπτή του δήλωση. Την ίδια ώρα αποχή από την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Θερινού Τμήματος αποφάσισε και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα" (περισσότερα εδώ).

Ενημέρωση 17:15

Πέρασε η κυβερνητική γραμμή στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την επιμονή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής: στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής εναπόκειται να αποφασίσει κατά την τελευταία συνεδρίασή του, την  Παρασκευή, για το εάν αθροίζονται ή όχι οι προτάσεις που ζητάνε δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ", ώστε το θέμα να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Διαφώνησαν με την πρόταση και την καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξετάζουν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν.

 Στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης συνεδριάζει στη Βουλή από κοινού η Πολιτική Γραμματεία και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να έχει δηλώσει πως διαφωνεί στο να αποφανθεί για το θέμα αυτό το Α' Θερινό Τμήμα και όχι η Ολομέλεια που είναι, όπως φέρεται να είπε, η καθ' ύλιν αρμόδια» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που γίνει αντικατάστασή του, θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση.

-------------------------

Μπλόκο στο νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" έστησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές ευθύς μόλις η ειδική σύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής το υπερψήφισε, με 151 ψήφους που συγκεντρώθηκαν με πολλές αντικαταστάσεις βουλευτών:

Yπερβαίνουν  τον εκ του Συντάγματος απαιτούμενο αριθμό των 120 οι βουλευτές που ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο που αφορά την πώληση της ΔΕΗ και την δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ. Ως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις με συνολικά 139 υπογραφές.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η απάντηση στο ερώτημα αν οι υπογραφές στις διαφορετικές προτάσεις αθροίζονται. Στις 14:30 συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση έχοντας και σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Όπως σημειώνει η «Αυγή, ο Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνηση μόνο με "πραξικόπημα" θα μπορούσαν είτε να κλείσουν τα μάτια στον αριθμό των αιτούντων βουλευτών είτε να μην συγκαλέσουν πάραυτα την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Άλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανένας συνταγματολόγος ή πολιτικός παράγων, πέραν της κυβερνητικής εκπροσώπου, να έχει υποστηρίξει τις "διαρροές" και τους τυχοδιωκτισμούς του Μαξίμου. Βέβαια, ακόμη δεν έχει μιλήσει ο Ευ. Βενιζέλος... Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης περί δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» επαναβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Οι προτάσεις

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν κατατεθεί προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (με 71 υπογραφές - διαβάστε παρακάτω), την Χρυσή Αυγή (με 16 υπογραφές), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με 14 υπογραφές, καθώς συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος), τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (με 14 υπογραφές), το ΚΚΕ (με 12 υπογραφές), την ΔΗΜΑΡ (με 11 υπογραφές, αλλά χωρίς τις υπογραφές του Γρηγόρη Ψαριανού και της Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε), όπως επίσης και του πρ. προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα (που την υπογράφει ο ίδιος).

Χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία υπήρξαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα άμεσα, εκδίδοντας ακόμη και μεταμεσονύκτιο ΦΕΚ και αποσπώντας ακόμη και σήμερα την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε το νομοσχέδιο να γίνει πλέον νόμος του κράτους και να εκλείψει η δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ζητήσει δημοψήφισμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, γι' αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έσπευσαν χθες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ωστόσο, βουλευτές ακόμη και της συγκυβέρνησης εκτιμούσαν χθες πως τόσο το προεδρείο της Βουλής που έχει διατυπώσει ανοιχτά τη θέση του, όσο και η Προεδρία της Δημοκρατίας, δύσκολα θα δεχθούν να εμπλακούν στο θέμα και θα αντιτείνουν τον θεσμικό και υπερκομματικό τους ρόλο.

Αναλυτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής

Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Αθήνα, 09 Ιουλίου 2014

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη

Αθανασίου Νάσος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμανατίδης Γιάννης

Αμμανατίδου Ευαγγελία

Αποστόλου Ευάγγελος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαλαβάνη Νάντια

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γεώργιος

Βούτσης Νικόλαος

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γάκης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης

Γερμανίδης Αθανάσιος

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Διακάκη Μαρία

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Διώτη Ηρώ

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζερδελής Γιάννης

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καλογερή Αγνή

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Κατριβάνου Βασιλική

Καφαντάρη Χαρούλα

Κοδέλας Δημήτρης

Κοντονής Χαράλαμπος – Σταύρος

Κούβελα Φωτεινή

Κουράκης Αναστάσιος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Κυριακάκης Βασίλης

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Μαντάς Χρήστος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μητρόπουλος Αλέξιος

Μιχαλάκης Νικόλαος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Ξανθός Ανδρέας

Ουζουνίδου Ευγενία

Παναγούλης Ευστάθιος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδημητρίου (Μάνια) Γεσθημανή

Πετράκος Αθανάσιος

Σαμοΐλης Στέφανος

Σταθάκης Γεώργιος

Σταθάς Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στρατούλης Δημήτρης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσουκαλάς Δημήτρης

Φωτίου Θεανώ

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Χατζησοφιά Άννα

-

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)