to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:04 | 02.10.2014

Διεθνή

Παρατείνεται η πολιορκία της Κομπάνι - 41 παιδιά νεκρά σε βομβιστική επίθεση στη Χομς

Η μάχη για την κουρδική πόλη Κομπάνι μοιάζει να μετατρέπεται σε μια παρατεταμένη πολιορκία καθώς σήμερα ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπέλυσε άλλα πέντε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και οι Κούρδοι μαχητές υποστήριξαν ότι θα την κρατήσουν «για μήνες».


Οι επιδρομές στοχοθέτησαν θέσεις των επιτιθέμενων μαχητών του ΙΚ νοτιοανατολικά της Κομπάνι, όπου προελαύνουν, είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ανουάρ Μουσάλαμ, επικεφαλής της αυτοανακηρυγμένης αυτόνομης κουρδικής διοίκησης της Κομπάνι (ή Άιν αλ Άραμπ στα αραβικά) είπε πως οι εξτρεμιστές του ΙΚ απέχουν 3 χλμ. από την πόλη, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πρόσθεσε όμως ότι οι υπερασπιστές της θα την κρατήσουν «για μήνες».

Ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αργά απόψε ότι το ΙΚ έχει φθάσει στα όρια της εισόδου της Κομπάνι, αλλά οι Κούρδοι το διέψευσαν, χαρακτηρίζοντας τέτοιους ισχυρισμούς «αβάσιμους».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εννέα Κούρδοι μαχητές και ένας τζιχαντιστής σκοτώθηκαν σε μάχες.

Οι μάχες για την Κομπάνι έχουν εκτοπίσει πάνω από 200.000 αμάχους, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ενώ ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι συνολικά 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εάν ο κουρδικός αυτός θύλακος πέσει.

Ανατολικότερα, οι Σύροι και οι Ιρακινοί Κούρδοι πέτυχαν να αποσπάσουν εδάφη και οχήματα από τους ισλαμιστές ενόπλους στην ιρακινή παραμεθόρια πόλη Ράμπια.

Παράλληλα στο Ιράκ μια βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη, είχε αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 42 να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τουλάχιστον 1.119 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βία η οποία συνέχισε να πλήττει το Ιράκ τον Σεπτέμβριο. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται 775 άμαχοι και 344 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Από τον απολογισμό αυτό εξαιρείται η επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες αλλά η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για τις απώλειες.

Παράλληλα στη Συρία ο απολογισμός δύο βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα με στόχο σχολεία σε μια περιοχή στη συνοικία Ακράμα της Χομς, όπου κατοικούν αλαουίτες, είχε αποτέλεσμα 45 άνθρωποι, εκ των οποίων 41 παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)