to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:38 | 11.03.2015

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Παραμένει εκτελεστή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το Δίστομο

Τη θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή εξέφρασε χτες Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος από την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.



«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.

«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

Νέες δηλώσεις Παρασκευόπουλου στον ΑΝΤ1

«Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου από το 2000 η οποία είναι αμετάκλητη. Η νομοθεσία προβλέπει ότι, για να εκτελεστεί, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να σταθμίσει και ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας στην περίπτωση που η εκτέλεση της αποφάσεως γίνεται κατά αλλοδαπού Δημοσίου», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, είμαι έτοιμος να την δώσω. Η άδεια αφορά εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος. Βεβαίως, υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης. Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)