to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 18.11.2013

πηγή: Ποντίκι

Κοινωνία

Παραιτήθηκε σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών (βίντεο)

«Αρνούμαστε να μπούμε στις αίθουσες υπό την εποπτεία των ΜΑΤ» δηλώνουν τα μέλη της Συγκλήτου - Απόφαση για συνέχιση του απεργιακού αγώνα από διοικητικούς ΕΚΠΑ και ΕΜΠ


 
 
 

Τρίτη, 19/11: Σε Γουδή και Ζωγράφου βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διοικητικών υπαλλήλων, με τον υπ. Παιδείας χθες βράδυ να καταφεύγει ξανά στα δικαστήρια και να απειλεί ότι τα πανεπιστήμια θα «ανοίξουν» με αστυνομική επέμβαση.

Δευτέρα 18/11

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση ερμηνεύεται ως μέσο πίεσης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς λόγω των παραιτήσεων, τα τμήματα του Πανεπιστημίου δεν μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν.
 
Σε δηλώσεις του, ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης ανέφερε ότι τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας αρνούνται να κάνουν μαθήματα κάτω από αστυνομική εποπτεία και έκανε λόγο για επιλήψιμες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας που οδήγησαν στο αδιέξοδο.


 
 
«Ζητήσαμε από τον κ. Πελεγρίνη να χρησιμοποιήσει τις παραιτήσεις μας αν και εφόσον το κρίνει, όπως το κρίνει. Αύριο δεν θα γίνουν μαθήματα στο ΕΚΠΑ διότι με αστυνομία εμείς δεν κάνουμε μάθημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συγκλήτου, κ. Βαλσαμής Βαλσαμάκης.
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως για να δώσει λύση στο πρόβλημα των πανεπιστημίων και φυσικά δεν αποδεχόμαστε την απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι απαραίτητοι αυτοί για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης δεν αποδεχόμαστε τη λίστα του ΑΣΕΠ η οποία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη».  

Στην ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος αναφέρει ότι το διδακτικό προσωπικό αρνείται να μπει στις αίθουσες «υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων» και υπογραμμίζει ότι οι παραιτήσεις είναι αποτέλεσμα των «ηθικά και νομικά διάτρητων αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας που κατέστησαν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών». Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συγκλήτου, εδώ.

Την ίδια στιγμή αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ηθική βλάβη, για προσβολή προσωπικότητας, διεκδικεί ο Θ. Πελεγρίνης από τα μέλη του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο

__________________________________

Διοικητικοί ΕΚΠΑ και ΕΜΠ: Συνεχίζουν τον αγώνα με δύο 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών παρατείνουν την απεργία τους για 11η εβδομάδα, αντιδρώντας στο θέμα της διαθεσιμότητας. Παρόμοια απόφαση, με συντριπτική πλειοψηφία, έλαβαν οι σύλλογοι διοικητικών του ΕΜΠ. Η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σε αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργιακής επιτροπής του ΕΚΠΑ: 

"Διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 498 εργαζόμενων και σε αργία άλλων 200 καθιστά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου αδύνατη.

Πιθανές ευθύνες σε σχέση με θέματα ασφάλειας που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ιδρύματος υπό καθεστώς αστυνομικής καταστολής βαραίνουν αποκλειστικά όσους επιχειρήσουν να εισβάλλουν στους χώρους του καθώς και όσους τους προτρέπουν να το κάνουν (ΜΜΕ, Υπουργείο Παιδείας, κλπ).

Καλούμε την Τρίτη στις 7.00 πμ στην Πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε) και στην Ιατρική Σχολή (Μ. Ασίας 75), όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες γειτονιάς και όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό μας αγώνα και να εναντιωθούν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που στα χνάρια της χούντας απειλεί με εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα Πανεπιστήμια."

 

______________________________

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσύρει τώρα τη διαθεσιμότητα η κυβέρνηση

 

Να αποσύρει τώρα τη διαθεσιμότητα καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολόκληρο το σχόλιο του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Οι παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια εξαιτίας της πολιτικά ανεύθυνης και επικίνδυνης στάσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποσύρει το μέτρο της διαθεσιμότητας που ισοπεδώνει την παιδεία και την έρευνα και οδηγεί τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση.»   

______________________________

Εν τω μεταξύ, στη δικαιοσύνη προσφεύγει, εκ νέου, το  υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός χαρακτηρίζοντας για ακόμα  μια φορά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ παράνομη  καλώντας καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)