to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 18.09.2014

Πολιτική

Πάπας Φραγκίσκος στον Αλ. Τσίπρα: Αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι

Ολοκληρώθηκε η ιστορική συνάντηση που είχαν στο Βατικανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο "Είναι αδιανόητο να θεωρούνται άνθρωποι λαθραίοι", δήλωσε ο Πάπας- Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο Ά, στο Βατικανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έκανε λόγο για «κρίση αξιών» και είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι. Συζητήθηκε επίσης το μεταναστευτικό και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.

Για την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση. Όπως ανέφερε, συζήτησαν την ανάγκη οι πνευματικές, πανανθρώπινες αξίες να επικρατήσουν έναντι των υλικών αξιών του καταναλωτισμού και του κέρδους. Μίλησαν για τις δομικές αιτίες των ανισοτήτων και της φτώχειας και την ασυδοσία των χρηματοπιστοτικών αγορών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν για την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό καθώς και για τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα. «Ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά του στο εξωτερικό και απειλούν κι από πάνω» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργηθεί μία οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες μέσα από τη συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:

«Με τον Πάπα Φραγκίσκο, επονομαζόμενο και ως «Πάπα των φτωχών», είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών.

Να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη η πολιτική να επανεμπνεύσει τους ανθρώπους σε συλλογικές αξίες, πανανθρώπινες και ουσιαστικές απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του κέρδους και της κατανάλωσης.

Συζητήσαμε για την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές επεμβάσεις και την ανάγκη να αποκαταστήσουμε ως αξία την αλληλεγγύη, να μιλήσουμε για την ανάγκη οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη. Του ζητήσαμε να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και να μιλάει για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αλλά και για τη δομική αιτία της φτώχειας, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Του ζητήσαμε να αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, τη μεγάλη σύγχρονη πληγή και την ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που γεννά ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο θάλασσα.

Του μετέφερα την πραγματική εικόνα από την Ελλάδα, μία Ελλάδα που μετά από τέσσερα χρόνια μιας άδικης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση, μια κρίση που παίρνει πια ανθρωπιστικές διαστάσεις. Και του εξήγησα ότι όλα όσα έγιναν, έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες, όχι όμως οι άνθρωποι. Και του είπα πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και εγώ προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να βάλω ένα τέρμα σε αυτή την πολιτική και για αυτό χρειαζόμαστε και τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην αριστερά και τη χριστιανική εκκλησία πρέπει να συνεχιστεί. Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, εντούτοις σερνόμαστε πάνω σε κοινές αξίες. Στην αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αγωνία μας για παγκόσμια ειρήνη».

Τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευσαν στο Βατικανό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Βάλτερ Μπάγιερ (βλέπε φωτογραφία), συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform! –από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς.

Ο Πάπας αναφέρθηκε στην κρίση ως μια κρίση αξιών, επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Πάπας Φραγκίσκος Α' τόνισε ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη.

Επίσης, ο Ποντίφικας είπε ότι είναι “απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από τους πολέμους”, ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι “λαθραίοι” και να πνίγονται στη θάλασσα.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά : “οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας”.

Τέλος, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του στο Φανάρι.

Χρέη μεταφραστή διετέλεσε ο πατέρας Σεβαστιανός Ροσολάτος, εκλεγμένος αρχιεπίσκοπος του εν Αθήναις Καθολικών.

Ο Πάπας δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το παπικό μετάλλιο καθώς και το έργο του “Η Χαρά του Ευαγγελίου” . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον Ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας γευμάτισε στη συνέχεια με εκπροσώπους της "λίστα Τσίπρα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)