to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:56 | 10.04.2016

Διεθνή

Εμπλέκεται και ο Σόιμπλε στα #Panamaleaks - Έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής (ενημέρωση)

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα Panama Papers και την αμαρτωλή νομική εταιρεία «Mossack Fonseca». Σαν βόμβα «έσκασε» η είδηση του γερμανικού Spiegel, που εμπλέκει στην υπόθεση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή και αφού στριμώχτηκε από τις αποκαλύψεις, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε πως δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα των «εγγράφων του Παναμά» - Εκατοντάδες ονόματα εταιρειών και προσώπων και στην Ελλάδα, με πρώτο να φιγουράρει αυτό του πρώην συμβούλου Σαμαρά κ. Παπασταύρου || Δείτε όλες τις εξελίξεις σε Liveblog


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, ο Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνούνταν επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου, αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει προσωπικά». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά». 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Στην Ελλάδα: 223 εταιρείες, 64 πελάτες, 285 μέτοχοι

Δείτε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:


 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)