to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 25.09.2014

Διεθνή

Παγκόσμια συγκίνηση και οργή για τον αποκεφαλισμό του γάλλου ομήρου στην Αλγερία

Στον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου τον οποίο είχαν συλλάβει στην Αλγερία προχώρησαν τζιχαντιστές οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αποκεφαλισμός έγινε γνωστός μέσω βίντεο το οποίο δημοσιοποίησαν οι ακραίοι ισλαμιστές στο Διαδίκτυο. Eπρόκειτο για Γάλλο ορειβάτη ο οποίος είχε συλληφθεί όμηρος πριν από ένα 24ωρο.*


Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε μια συνεδρίαση της κυβέρνησης για σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του αποκεφαλισμού ενός γάλλου ομήρου στην Αλγερία που προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση σε όλη τη χώρα και αγανάκτηση στον κόσμο.

Στη Νέα Υόρκη, ο γάλλος πρόεδρος καταδίκασε χθες, Τετάρτη, τη "δειλή" και "απεχθή" δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ από μια οργάνωση που συνδέεται με το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος σε αντίποινα για τη συμμετόχή του Παρισιού στην αμερικανική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο Ολάντ υπογράμμισε εξάλλου πως η δολοφονία αυτή ενισχύει την "αποφασιστικότητά" του να αγωνισθεί εναντίον αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης και πως τα γαλλικά πλήγματα θα συνεχισθούν στο Ιράκ "για όσο καιρό είναι απαραίτητο".

Η Γαλλία "ζει μια δοκιμασία", αλλά "δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό", τόνισε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ολάντ δήλωσε επίσης πως η Αλγερία θα συνεχίσει να κινητοποιεί "όλες τις δυνάμεις" της για να βρεθούν οι δολοφόνοι του ομήρου.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι, μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ένα "συμβούλιο άμυνας" το οποίο θα "καθορίσει τους στόχους που αναθέσαμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας και ταυτόχρονα θα ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των συμπατριωτών μας".

Στη Νίκαια (νότια Γαλλία), όπου ζούσε ο Ερβέ Γκουρντέλ, οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία "μπροστά σε μια τρομερή απώλεια", στη διάρκεια συνδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στον αγώνα κατά του φαινομένου των ξένων τζιχαντιστών που στρατολογούνται κυρίως στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα σκοτώσει "μέσα σε 24 ώρες" τον Ερβέ Γκουρντέλ, έναν γάλλο οδηγό ορειβασίας που είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία, αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες η οργάνωση δημοσιοποίησε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους ένα βίντεο του αποκεφαλισμού του 55χρονου ομήρου με τον τίτλο "Μήνυμα αίματος για τη γαλλική κυβέρνηση". Το βίντεο αρχίζει με εικόνες του Ολάντ από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα πλήγματα στο Ιράκ, στη συνέχεια δείχει τον όμηρο, γονατισμένο και με τα χέρια στην πλάτη, περιτριγυρισμένο από τέσσερις ένοπλους άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα. Ο όμηρος μιλάει για την αγάπη του για την οικογένειά του.

Ένας από τους ενόπλους διαβάζει στη συνέχεια ένα μήνυμα στο οποίο καταγγέλλει την επέμβαση των "εγκληματιών γάλλων σταυροφόρων εναντίον των μουσουλμάνων στην Αλγερία, το Μαλί και το Ιράκ". Δηλώνει πως αφού παρήλθε η προθεσμία που είχε δοθεί στη Γαλλία για να σταματήσει την "εκστρατεία της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να σώσει" τον υπήκοό της, η οργάνωση αποφάσισε να τον σκοτώσει "για να εκδικηθεί τα θύματα στην Αλγερία και σε υποστήριξη προς το χαλιφάτο" που ανακηρύχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές τις οποίες ελέγχει στο Ιράκ
και τη Συρία.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας εξέφρασε τη "φρίκη" του, όπως και τα γαλλικά πολιτικά κόμματα, τα οποία στήριξαν ευρέως στο κοινοβούλιο τα πλήγματα στο Ιράκ.

Η ΕΕ καταδίκασε επίσης "τη βάρβαρη δολοφονία" δηλώνοντας "περισσότερο παρά ποτέ ενωμένη" για να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Η Αλγερία, η οποία είχε αναπτύξει περίπου 1.500 στρατιώτες στην Καβυλία (βορειοανατολική Αλγερία) που επιχειρούσαν να βρούν τον γάλλο όμηρο, κατήγγειλε μια "απεχθή" και "άθλια" πράξη.

Η οργάνωση "Τζουντ αλ Χιλάφα" ("Οι στρατιώτες του χαλιφάτου") αναδύθηκε στην τζιχαντιστική σκηνή στα τέλη Αυγούστου, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως εγκατέλειψε την Αλ-Κάιντα, την οποία κατήγγελλε για την "παρέκκλισή" της, και διακήρυττε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος, δηλώνοντας πως προτίθεται να υπακούει και στο παραμικρό νεύμα του, σύμφωνα με το κείμενο.

Σύμφωνα με αλγερινές εφημερίδες, ο κύριος απαγωγέας του Ερβέ Γκουρντέλ είναι ένας πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, αρχηγού της Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI). Ο άνδρας αυτός, ο Αμπντελμαλέκ Γκούρι, γνωστός και ως Χάλεντ Αμπού Σελμάν, ήταν μέλος ενός πυρήνα της AQMI ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του μεγάρου της κυβέρνησης και ενός κτιρίου του ΟΗΕ το 2007 στο Αλέρι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)