to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 18.07.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Π. Σκουρλέτης Στο Κόκκινο Νάξου: Προς όφελος των έξι σμυριδοχωριών στο εξής η λειτουργία των ορυχείων

Για το αμέριστο ενδιαφέρον Αλέξη Τσίπρα για την την ανάπτυξη, ανάδειξη και καλύτερη λειτουργία στο εγγύς μέλλον των ορυχείων σμύριδας της ορεινής Νάξου, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στον Μεσόγειος 105,4 Στο Κόκκινο και την εκπομπή Ραδιορεπορτάζ των Γ.Βλακάχη και Παν.Καρανίκα.


«Ο πρωθυπουργός αγαπάει την Νάξο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουτσούνας, αφού έχει μια βιωματική σχέση μ' αυτή την περιοχή. Αναγνωρίζουμε ως κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, την ανάγκη να στηρίξουμε έμπρακτα και την ιστορική διάσταση αυτών των βιομηχανικών μνημείων, αλλά και την ζωντανή πια λειτουργία τους και την συνέχιση και αναβάθμιση της εξορυκτικής διαδικασίας», όπως είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης που επισκέφθηκε χθες την ορεινή Νάξο, τα σμυριδωρυχεία και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, στο πλαίσιο ευρείας συσκέψεως με τα σωματεία των σμυριδεργατών, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο επί τη βάσει του οποίου θα λειτουργήσουν εφεξής τα ορυχεία σμύριδας επ' ωφελεία των έξι σμυριδωχωρίων, της Νάξου γενικότερα και κατ' επέκταση της χώρας μας.

Οι σμυριδεργάτες που αφουγκράστηκαν τον σχεδιασμό της κυβερνήσεως, όπως αυτός αναλύθηκε/παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φέρονται διατεθειμένοι -κατά τον κ. Σκουρλέτη- να συνδράμουν στην όποια προσπάθεια του αρμοδίου καθ' ύλην υπουργείου ήθελε εκδηλωθεί στο εγγύς μέλλον και η οποία θα αφορά στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και ανάδειξη των σμυριδωρυχείων και της παραγωγικής διαδικασίας (εξόρυξη σμύριδας).

Για τον χρόνο λειτουργίας των σμυριδωρυχείων ανέφερε ότι σε ετήσια βάση θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ίσχυσε κατά την φετινή χρονιά, ενώ συναίνεσε στην αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στα ορυχεία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της σχετικής χρηματοδοτούμενης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικής μελέτης που χωρίς χρονοτριβές αποφασίστηκε να εκπονηθεί.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης, η ποσότητα της υπό εξόρυξη εγκεκριμένης σμύριδας θα αυξηθεί σε 8.000 τόνους, φέτος.

Να επισημανθεί ότι αυτό ήταν ένα από τα δύο αιτήματα που έθεσαν στον κ. Σκουρλέτη οι σμυριδεργάτες χθες αργά το απόγευμα, και κατά την διάρκεια της τρίωρης συσκέψεως – συζητήσεως, που πραγματοποιήθηκε στην ορεινή Νάξο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υιοθέτησε και το δεύτερο αίτημα των σμυριδεργατών περί εγγραφής 16 νέων σμυριδεργατών στον κατάλογο των εργαζομένων στα σμυριδωρυχεία. «Βασική προϋπόθεση – όπως υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης στο Ραδιορεπορτάζ – για την εγγραφή των νέων μελών είναι να κατατεθούν εγκαίρως από τους επίδοξους σμυριδεργάτες τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αντικείμενο εξέχουσας σημασίας της χθεσινής συσκέψεως-συζητήσεως που πραγματοποιήθηκε στο Οικομουσείου Κορώνου χθες, ήταν και η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σκουρλέτης και η οποία αφορά στην ίδρυση κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, Κ.Σ.Ε. στο πλαίσιο της προτάσεως «περί βιώσιμης λύσεως αξιοποιήσεως της σμύριδας με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της εργασίας των κατοίκων». «Επ' αυτού - επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης – τις απόψεις πρέπει να καταθέσουν οι σμυριδεργάτες, αφού με βάση αυτές θα δημιουργηθεί η συνεταιριστική επιχείρηση».  

Ο κ. Σκουρλέτης, τέλος, παρατήρησε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ο τρόπος εξορύξεως της σμύριδας καθώς και στο σύνολό του ο τρόπος λειτουργίας των σμυριδωρυχείων, αλλά και το εργασιακό καθεστώς που διέπει τα των απασχολουμένων στα ορυχεία.

Ακούστε:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)