to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 20.05.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: «Ακυρώνουμε τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ και τη δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (βίντεο)

«Η Ν.Δ. είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο, δεν μπορεί ο λαός και η Βουλή να υφίσταται τα εσωτερικά σας προβλήματα και αδιέξοδα. Φέρτε τις προτάσεις σας, το αλαλούμ με δείγματα πολιτικού χουλιγκανισμού δεν σας ταιριάζει» τόνισε επίσης ο υπουργός Ενέργειας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση


Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Η Ν.Δ. είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο, δεν μπορεί ο λαός και η Βουλή να υφίσταται τα εσωτερικά σας προβλήματα και αδιέξοδα. Φέρτε τις προτάσεις σας, το αλαλούμ με δείγματα πολιτικού χουλιγκανισμού δεν σας ταιριάζει» τόνισε. «Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι δικό μας. Δεν διεκδικήσαμε την πατρότητα. Είναι προϊόν ενός άγριου εκβιασμού, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο. Και πιστεύουμε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα μπουν οι όροι ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Εμείς πάντως δεν θα σταματήσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» πρόσθεσε, ο υπουργός Ενέργειας.

Ο Π. Σκουρλέτης έστρεψε τα βέλη του και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «αχόρταγες» τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας ότι «μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου αποσαφηνίζεται το τοπίο». «Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας σας κάνει και τα χάνετε. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει καμία πρόταση. Άλλαξε και η στάση της ΝΔ μετά την παρέμβαση Σαμαρά. Η στάση σας χαρακτηρίζεται από λογική σαμποτάζ» τόνισε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Έχετε υποστηρικτές, δεν είναι καινούργιοι, ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι τα ΜΜΕ, με την διαπλοκή και τα αλισβερίσια. Δείτε τις δημοσκοπήσεις που, παρότι δείχνουν συμπίεση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανεβάζουν τα ποσοστά σας. Αυτό διότι ο ελληνικός λαός δίνει χρόνο στην κυβέρνηση. Και το ξέρετε αυτό και αυτό σας τρελαίνει».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι «ακυρώνουμε τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ και τη δρομολογημένη από τη ΝΔ ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που η ΝΔ ήθελε να πουλήσει». «Είναι δύο πολιτικές επιτυχίες. Χωνέψτε τις. Τα περιουσιακά στοιχεία που πηγαίνουν στον πυλώνα του ταμείου δεν είναι για ιδιωτικοποίηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όσον αφορά το Ταμείο που δημιουργείται, ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «είναι διαφορετική προσέγγιση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην οποία εσείς δεν έχετε συνηθίσει». «Η αγορά συζητά πώς κάνατε τις δουλειές. Εμείς συζητάμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι» πρόσθεσε με νόημα. Ο υπουργός είπε ότι η ΔΕΠΑ «μετά από χρόνια άρχισαν να επεκτείνουν το δίκτυό τους» τα ΕΛΠΕ φέτος «πέτυχαν ρεκόρ στα κέρδη», ενώ για τον ΔΕΣΦΑ «η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις πιέσεις για αύξηση της τιμής αυξάνοντας το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις».

«Παρά τις δυσκολίες θα μας χαρακτηρίζει η λογική της αναδιανομής υπέρ των κοινωνικά αδύναμων, της προστασίας των αδύναμων, το πρόγραμμα κατά της φτώχειας υλοποιείται, η ΔΕΗ έκανε την ρύθμιση με τις 36 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» πρόσθεσε ο υπουργός.

Η πλήρης ομιλία του Π. Σκουρλέτη στη Βουλή

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουγα πριν τον κ. Μανιάτη, που έλεγε: Χορτάσαμε, απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι πίστευα, ότι οι Κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. είναι αχόρταγες, αλλά όμως αυτό που έχει χορτάσει ο κόσμος, είναι από τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις, που ακούγονται μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

Είναι γνωστό και φανερό, ότι ουσιαστικά με τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου, κλείνει μια ολόκληρη περίοδος, που ξεκίνησε από την υπογραφή της Συμφωνίας. Μια περίοδος όπου σημαδεύτηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών, του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, με μια σαφή εντολή, με μια κρίση για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Ερχόμαστε σήμερα σε μια περίοδο, που ουσιαστικά απ' ότι ομολογείται από τους περισσότερους και έξω από τη χώρα και μέσα από τη χώρα, ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπου αποσαφηνίζεται το τοπίο.

            Είναι φανερό ότι οι συσσωρευμένες ανάγκες της προηγούμενης περιόδου, σε συνδυασμό με επενδυτικά σχέδια τα οποία δρομολογούνται, θα οδηγήσουν σε μια νέα ώθηση την οικονομία.

Αυτή, ίσως, συνάδελφοι της Ν.Δ., η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας είναι που σας κάνει και τα χάνετε και βγαίνετε έξω από τα ρούχα σας, διότι όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες δεν έχουμε δει καμιά πρόταση, μέχρι χθες λέγατε μάλιστα ότι σκεφτόσασταν να ψηφίσετε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σήμερα το πρωί άλλαξε αυτή η στάση, προφανώς σχετίζεται με τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η πολιτική σας όλο αυτό το διάστημα χαρακτηρίζεται πραγματικά από μια λογική σαμποτάζ.

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (εκτός μικροφώνου): Το 751 πότε θα το δώσετε;

            ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν μπορεί να μιλάει αυτός που κάθε βράδυ βλέπει έναν εφιάλτη. 586 με νόμο. Αυτό είναι υπογραφή σας κ. Βρούτση. Εμείς δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ στις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς δεν διευκολύναμε τις ομαδικές απολύσεις. Εμείς δεν διαλύσαμε τις εργασιακές σχέσεις. Και τολμάτε σήμερα να φωνάζετε! Καταλαβαίνω τις κραυγές, γιατί προσπαθείτε να κρύψετε ακριβώς τις μεγάλες ευθύνες σας, οι οποίες είναι γνωστές στον κόσμο.

Αυτό το μείγμα νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού που έχετε οδηγήσει δεν σας βγάζει πουθενά και, μάλιστα, από χθες, είδαμε ότι έχει και στοιχεία χουλιγκανισμού. Και συνεχίζετε σήμερα. Εγώ περίμενα ότι έχετε τουλάχιστον μια αστική κουλτούρα. Δεν τιμάτε ούτε τις παραδόσεις του χώρου σας. Ειλικρινά μας εκπλήσσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε όμως πράγματι υποστηρικτές. Δεν είναι καινούργιοι, ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το άσπρο ένα μαύρο, η νύχτα είναι μέρα, είναι οι σχέσεις, το αλισβερίσι, η διαπλοκή, η οποία και πάλι επιβεβαιώνει την επικαιρότητά της αυτές τις μέρες.

Βεβαίως, βλέπεται τη στάση του ελληνικού λαού. Έχετε δει τις δημοσκοπήσεις τις οποίες επικαλείστε; Γιατί παρότι δείχνουν μια συμπίεση των ποσοστών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά σας δεν ανεβαίνουν; Γιατί ο ελληνικός λαός το πιο ουσιαστικό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι να δίνει χρόνο και περιθώριο στην κυβέρνηση να δοκιμαστεί. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζετε και κυριολεκτικά σας τρελαίνει.

Βέβαια, αυτή η συμπεριφορά των τελευταίων ωρών δε σας τιμά καθόλου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μιλάτε για το Ταμείο και λέτε πράγματα τα οποία δεν ευσταθούν, όταν είστε εσείς οι οποίοι είχατε φτιάξει το ΤΑΥΠΕΔ με ένα και μόνο σκοπό, την ιδιωτικοποίηση και όταν γνωρίζετε ότι αυτό το Ταμείο είναι ταμείο αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης. Και λέτε εδώ πέρα ψέματα, ψέματα, ψέματα, πιστεύοντας τι; Ότι ο κόσμος θα πιστέψει κάτι από αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μια αξιοποίηση με σαφείς όρους, καθαρούς όρους, απ' αυτούς που δεν μας είχατε συνηθίσει όταν κυβερνούσατε. Γιατί είναι γνωστό και η αγορά τα λέει,……….. στο όνομά σας, λέει πώς κάνατε τις δουλειές.

Εμείς συζητάμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι κι αυτό το λέμε. Ρωτήστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο που έχετε μπροστά σας, σ’ αυτά τα πεδία τα οποία ήταν ανοιχτά για διαπραγμάτευση το προηγούμενο καλοκαίρι και που ψηφίσατε κι εσείς, αυτό δεν αλλάζει ό,τι και να λέτε, όπως για παράδειγμα άκουγα πριν από λίγο τον κ. Μανιάτη που έλεγε τι περιγράφει ακριβώς η συμφωνία που ο ίδιος ψήφισε τον προηγούμενο Αύγουστο σε σχέση με τα ζητήματα της απελευθέρωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εμείς, λοιπόν, σε αυτά τα πεδία, τα οποία ήταν ανοικτά για διαπραγμάτευση, καταφέραμε συγκεκριμένα πράγματα. Ακυρώνουμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, θα σας κυνηγά και αυτό το φάντασμα μαζί με τα 586 και ακυρώνουμε τη δρομολογημένη από εσάς πάλι ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ποια ήταν η δική σας άποψη για αυτά τα ζητήματα; Θέλατε ένα φυσικό μονοπώλιο τα δίκτυα της  χώρας να τα ιδιωτικοποιήσετε. Σε πόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει αυτό; Αυτή είναι η αντίληψη της αγοράς που θέλετε να λειτουργεί ελεύθερα μέσα από εκβιασμένες ιδιωτικοποιήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο; Διότι αυτό προσπαθήσατε να κάνετε και με την υπόθεση της μικρής ΔΕΗ, σας σταμάτησε όμως ο κόσμος και η σημερινή κυβέρνηση μέσα από την διαπραγμάτευση αυτών των μηνών σήμερα ακυρώνει τα δύο δικά σας σχέδια, τη μικρή ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Είναι δύο πολιτικές επιτυχίες, χωνέψτε τις και σκύψτε τα μάτια.

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που πηγαίνουν στον πυλώνα της αξιοποίησης στον νέο ταμείο, δεν είναι για ιδιωτικοποίηση. Βεβαίως, φαίνεται ότι εσείς είστε λάτρεις όλων αυτών που θέλουν να διαστρέψουν τη σημερινή πραγματικότητα.

Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, νομοσχέδιο πέρα από την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων, επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα και διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυτά αποτυπώνονται πολύ ρητά στα άρθρα που έχετε μπροστά σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τοπίο αλλάζει ραγδαία στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και αυτό κανείς πρέπει να το αντιλαμβάνεται και να προσαρμόζεται σε αυτό. Η δική μας στρατηγική είναι να προσαρμοστεί και η ίδια η ΔΕΗ μέσα από την στρατηγική των συμπράξεων και όχι της βίαιης αποκοπής κομματιών της και την εκποίησή της άρον  - άρον, όπως ήταν το δικό σας σχέδιο που ευτυχώς δεν προλάβατε να το υλοποιήσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για κοιτάχτε τι έχει γίνει στο χώρο της ενέργειας τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο στον ΑΔΜΗΕ, όχι μόνο στη ΔΕΗ. Να τα δούμε ένα – ένα. Στη ΔΕΠΑ μετά από χρόνια έχει αρχίσει και υλοποιείται ένα ολόκληρο εσωτερικό σχέδιο του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, όταν επί χρόνια οι  διοικήσεις που διορίζατε το μόνο που έκαναν ήταν να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Στα ΕΛΠΕ φέτος πέτυχαν ύψος ρεκόρ στα κέρδη. Επιπλέον, να δούμε την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ, την οποία είχατε δρομολογήσει από το 2012, σε έναν κρίσιμο τομέα, στον αντίστοιχο ΑΔΜΗΕ στο φυσικό αέριο και που δεσμεύσατε και εμάς να την προχωρήσουμε, είναι μέσα στις 9+2 ιδιωτικοποιήσεις. Γιατί καθυστερεί; Τι γίνεται; Δεν αναρωτηθήκατε γιατί αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να υλοποιήσει πιέσεις που με βάσει το δικό σας κανονισμό προσδιορισμού των τιμών στα τέλη χρήσης του δικτύου προέβλεπαν αυξήσεις μέχρι 70%. Τι θα σήμαινε, λοιπόν, αυτό για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις; Τι θα σήμαινε για τα νοικοκυριά; Και αυτό το ακυρώνουμε, διότι είμαστε μια κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες η πολιτικής χαρακτηρίζεται από κοινωνικό πρόσημο και ευαισθησία. Αυτή η ευαισθησία σας λείπει. Καλύτερα να κλαίτε από αυτά που έχετε κάνει σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε συνείδηση των δυσκολιών, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες, αλλά έχουμε μια βεβαιότητα για τον εαυτό μας, ότι παρά τις δυσκολίες θα μας χαρακτηρίζει η λογική της αναδιανομής, της προστασίας των πιο κοινωνικά αδύναμων. Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι ενεργό και υλοποιείται. Η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεννόηση με το Υπουργείο έκανε πράξη ρυθμίσεις για τις 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Εμείς κάνουμε αναδιανομή υπέρ των κοινωνικά αδύναμων και εσείς κάνετε αναδιανομή υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.

Είστε η παράταξη που εκφράζει τα μεγάλα συμφέροντα, βεβαίως τώρα χαρακτηρίζεστε από ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί ο ελληνικός λαός ούτε και η ελληνική Βουλή να υφίσταται αυτή τη στιγμή τα δικά σας προβλήματα πολιτικού προσανατολισμού και να μας ταλαιπωρείτε. Φέρτε επιτέλους συγκεκριμένες προτάσεις. Διαφωνείτε; Με γειά σας με χαρά σας, αποφασίστε όμως, τι είστε και τι εκφράζετε. Αυτό το αλαλούμ με δείγματα χουλιγκανισμού δεν σας ταιριάζει.

(ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΜΙΛΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ)

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μας απασχολεί, γιατί μας τρώει χρόνο και έχουμε δείξει ότι ο χρόνος είναι παραγωγικός για εμάς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι οι επιπτώσεις από αυτά τα έργα είναι βαριές, αυτό το γνωρίζουμε. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι το δικό μας, δεν διεκδικήσαμε την πατρότητά του, το είπαμε από την πρώτη ημέρα, είναι προϊόν ενός άγριου εκβιασμού. Το είπαμε με ειλικρίνεια στον κόσμο. Προσπαθήσαμε στις δεδομένες δύσκολες στιγμές να κάνουμε ό,τι ήταν το δυνατόν  καλύτερο και ελπίζουμε ότι μέσα από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα διαμορφωθούν τελικά οι όροι, έτσι ώστε η νέα αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτού του προγράμματος.

Εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε σύντομα να είστε βέβαιοι, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Με ειλικρίνεια να ζητάμε στον κόσμο να μας αξιολογήσει, να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μαζί του και αυτό είναι τελικά που θα μας δίνει δύναμη και θα μας εμπνέει για το επόμενο διάστημα. 

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)