to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 06.10.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: «Όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, ας την πάρει από το λαό»

«Η κυβέρνηση αυτή την αξιολόγηση δεν θα την αποφύγει, την πραγματική αξιολόγηση από το λαό και όχι την αξιολόγηση που θέλει υποτίθεται να κάνει στους δημόσιους υπαλλήλους για να σπρώξει κόσμο προς την ανεργία»


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του STAR (Π. Τσαπανίδου):

  • Μπορώ να ρωτήσω τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε για τον Έλληνα ψηφοφόρο, τον Έλληνα πολίτη; Δηλαδή η Ν.Δ. τελειώνει με το μνημόνιο, ολοκληρώνει τον κύκλο του, το κλείνει…

Επιμένετε στο τρολάρισμα…

  • Εσείς από την πλευρά σας σχίζετε το μνημόνιο κι εσείς τελειώνετε με το μνημόνιο, σκίζετε το μνημόνιο…

Κι ο κ. Σαμαράς το σκίζει. Εμείς έχουμε ανησυχήσει μήπως δεν προλάβουμε να σκίσουμε κι εμείς κάτι. Γιατί θυμόσαστε ότι στις τελευταίες εκλογές είπε ότι σκίζει κάθε μέρα και μία σελίδα.

Αλλά κοιτάξτε… Το μνημόνιο δεν είναι απλά και μόνο μια αυστηρή πολιτική δημοσιονομική ή εισοδηματική. Το μνημόνιο έχει και πάρα πολλές άλλες πλευρές. Είναι και εφαρμοστικοί νόμοι, είναι και νόμοι που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις, είναι και νόμοι που αλλάζουν την πραγματικότητα στο ασφαλιστικό τοπίο. Είναι νόμοι οι οποίοι μεταμορφώνουν κατ΄ ουσίαν όλες τις σχέσεις μέσα στην κοινωνία. Είναι αυτά που ονομάσαμε εμείς καθεστώς του μνημονίου. Αυτής όλης της πορείας που ξεκίνησε από τον Μάη του 2010 και συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα που μιλάνε για έξοδο από το μνημόνιο, τι μας λένε; Ότι έρχεται ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο θα ολοκληρώσει το σχέδιο φτωχοποίησης..

  • Έρχεται ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος, ιστορική στιγμή αυτή…

Μισό λεπτό.. Έρχεται ένα νομοσχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις, για το ασφαλιστικό, πράγματα τα οποία βρίσκονται ακριβώς μέσα στη λογική όλων των μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών τα λένε εύσχημα, μεγάλων αλλαγών εις βάρος του κόσμου της εργασίας θα τα έλεγα εγώ.. Κινούνται ακριβώς λοιπόν σ΄ αυτή τη λογική των προηγούμενων ετών.

Άρα το θέμα είναι το εξής. Να αντιληφθούμε ότι ο οδικός χάρτης, που υποτίθεται βγάζει έξω από το μνημόνιο και επαγγέλλεται ο κ. Σαμαράς, είναι ένας δρόμος ο οποίος μας οδηγεί βαθιά και μόνιμα σε μια παρατεταμένη λιτότητα, σε ένα εμπεδωμένο μνημονιακό καθεστώς για την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες.

  • Ο προϋπολογισμός όμως που τώρα παρουσιάζεται… δείχνει ότι είμαστε μια χώρα που έχει καταφέρει και τα έχει μαζέψει λίγο τα οικονομικά της…

Πρωτογενές πλεόνασμα υπήρχε και πέρυσι, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αλλά αυτός ο προϋπολογισμός ξεκινάει με την εξής πρωτοτυπία. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα κατατεθεί, θα ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα και δεν θα εφαρμοστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Θα είναι ένας πλαστός προϋπολογισμός ο οποίος δίνει την άνεση στον κ. Σαμαρά να πει το οτιδήποτε, να υποσχεθεί πάρα πολλά πράγματα γιατί δεν θα κληθεί ποτέ να απολογηθεί γι αυτά. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία γι αυτή την κυβέρνηση. Και αυτή είναι η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες…


 

Θα ήθελα να ακούσω τι θεωρεί ο κ. Χατζηδάκης εξωπραγματικό.

Θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις πολύ πραγματικές.  Για παράδειγμα, είχαμε μια μείωση στον ειδικό φόρο για τα καύσιμα της τάξης του 30% αυτό σημαίνει 10 λεπτά στην τελική τιμή.  Ήταν μια επιβεβλημένη μείωση γιατί είχαμε οδηγηθεί σε μείωση των αντίστοιχων εσόδων του κράτους λόγω της υψηλής τιμής και αυτή η μείωση είναι τόσο λίγη και δεν θα αναστρέψει την κατάσταση και στο σκέλος των εσόδων για το κράτος αλλά και κυρίως σε σχέση με τις επιπτώσεις του ακριβού καύσιμου για τις ελληνικές οικογένειες.

Είχαμε μια έκτακτη εισφορά η οποία είχε αναγγελθεί ότι για τελευταία φορά θα ίσχυε για το 2014 και βλέπετε ότι αυτή παρατείνεται και για τον επόμενο χρόνο. Είχαμε τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος ενσωμάτωσε το περιβόητο χαράτσι και μάλιστα γι αυτό το λόγο κινδύνευε να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ, τον έκανε μόνιμο και τώρα βλέπετε ότι υπάρχει μια νεφελώδης αναγγελία, προαναγγελία ότι ενδεχομένως κάπως θα μειωθεί, ενώ μια από τις βασικές πηγές του προβλήματος που είναι οι εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων παραπέμπτεται στο απροσδιόριστο μέλλον πότε αυτές θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα, την πραγματικότητα που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.

Έχουμε την υπόθεση της μείωσης των συντάξεων μπροστά μας. Έχει μπει με έναν απόλυτα σαφή τρόπο εκ μέρους της τρόικας.  Και ενώ μας έλεγαν ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, τις τελευταίες μέρες λένε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις εντός του 2014, του ΄14 που λήγει, επικουρικές και κύριες.

Όλα αυτά τι δείχνουν; Ότι πραγματικά η κυβέρνηση συνθλίβεται ανάμεσα στις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα και τις μνημονιακές της υποχρεώσεις και από την άλλη αυτό που ονομάζουμε λαϊκή κατακραυγή. Μετά την παρουσίαση από τον ΣΥΡΙΖΑ του εμπεριστατωμένου, κοστολογημένου και για πρώτη φορά τόσο αναλυτικού από αντιπολίτευση προγράμματος, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης…

  • Επιμένετε σ΄ αυτό;…

Απόλυτα επιμένω…

  • Έχετε αμφισβητηθεί από ανθρώπους οι οποίοι είναι φιλικοί προς εσάς…

Λάθος.. Κανείς φιλικός προς εμάς δεν μας άσκησε κριτική..

  • Ο κ. Λαπαβίτσας. ..

Αυτό  το παίξατε όλη την προηγούμενη βδομάδα.  Αλλά μετά τη Θεσσαλονίκη βλέπετε, εκεί που η Θεσσαλονίκη ήταν παροχολογία, ότι οδηγούσε σε ένα δυσθεώρητο κόστος για να εφαρμοστούν όλα αυτά, η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την ατζέντα, διαρρέει, χωρίς να έχει κοστολογήσει η ίδια, παρότι διαθέτει και όλο τον κρατικό μηχανισμό, διάφορες φοροελαφρύνσεις και εξαγγελίες της, προσπαθώντας τι; Να ξεγελάσει τον κόσμο. Έχουν μπερδέψει με λίγα λόγια τα μπούτια τους. Δεν έχουν αποφασίσει τι λένε αυτή τη στιγμή. Είναι μια αναξιόπιστη, πολιτικά απονομιμοποιημένη και πολιτικά απομονωμένη κυβέρνηση..

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Είναι μία πρόταση η οποία κινείται ακριβώς στη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Γι αυτό και αυτά που είπαμε από την πρώτη στιγμή δεν είναι όσα θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά όσα μπορούμε στη δεδομένη στιγμή, έχοντας όμως κάνει διαφορετικές ιεραρχήσεις, ιεραρχήσεις οι οποίες θα ανακόπτουν την ανθρωπιστική κρίση, ιεραρχήσεις οι οποίες πραγματικά θα βοηθάνε τους πιο αδύναμους. Τι να κάνουμε; Εμείς δεν είμαστε εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου. Εμείς δεν είμαστε εκφραστές των διαπλεκομένων συμφερόντων σ΄ αυτόν τον τόπο. Εμείς θέλουμε, πέρα από το να δημιουργήσουμε μια άλλη προοπτική για τη χώρα, πέρα του να ανοίξουμε έναν εναλλακτικό δρόμο,  πραγματικά να βάλουμε την κοινωνία την ίδια να συμμετέχει, να γράψει μια άλλη σελίδα γι αυτό τον τόπο.. και κυρίως η πολιτική δεν μπορεί να είναι συνώνυμο της διαπλοκής, της μίζας και της ρεμούλας όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Κακά τα ψέματα. Η νέα Ελλάδα δεν είναι το παρελθόν του φαύλου δικομματισμού, δεν είναι το μνημονιακό παρόν. Η νέα Ελλάδα είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο εμείς θέλουμε να κάνουμε πραγματικότητα με όραμα, με σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις. Ενοχλεί βέβαια αυτά γιατί φαίνεται ότι και η Ν.Δ. διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σήμερα τη βασική ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας.

  • Η ψήφος εμπιστοσύνης απομακρύνει το ενδεχόμενο εκλογών;…

Τώρα είναι σα να ευλογούμε τα γένια μας. Ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ζητάει. Όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης στις δεδομένες συνθήκες ας την πάρει από το λαό. Ο λαός είναι που τελικά δίνει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτή την αξιολόγηση δεν θα την αποφύγει, την πραγματική αξιολόγηση από το λαό  και όχι την αξιολόγηση που θέλει υποτίθεται να κάνει στους δημόσιους υπαλλήλους για να σπρώξει κόσμο προς την ανεργία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)