to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 22.09.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο Σαμαράς πηγαίνει στη Μέρκελ κυριολεκτικά ικετεύοντας (βίντεο)

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)


  • Κακό πράγμα είναι που πάει ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ; Γιατί βγάλατε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση χθες.

Από εκεί θέλω να ξεκινήσω για να δούμε πού βρισκόμαστε. Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει να συναντήσει την κ. Μέρκελ, προφανώς με δικιά του πρωτοβουλία, και να δούμε τι έχει στο μυαλό του και τι κουβαλάει στις αποσκευές του.

Μετά από 4,5 χρόνια εφαρμογής ενός προγράμματος το οποίο αποδεδειγμένα έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, έχει διαλύσει την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι που έχουν τεθεί, ενώ ταυτοχρόνως είμαστε σε μια ευρωπαϊκή συγκυρία όπου για πρώτη φορά γίνονται πράγματα, λέγονται πράγματα που αμφισβητούν την ίδια την κυρίαρχη στρατηγική έτσι όπως εκφράζεται από το πρόσωπο της κας Μέρκελ.

Δηλαδή, ο κ. Ντράγκι έφτασε τη νομισματική πολιτική στα όριά της παρέχοντας ρευστότητα στις τράπεζες, ο κ. Γιούνγκερ μιλάει για ένα μεγάλο πρόγραμμα για πρώτη φορά, υπάρχει μια συζήτηση για την ανάγκη χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής. Και αντί ο καταλυτικός ρόλος της παρέμβασης του κ. Σαμαρά να αμφισβητήσει την κυρίαρχη πολιτική, πηγαίνει κυριολεκτικά ικετεύοντας έχοντας βάλει τον υπουργό Οικονομικών 4-5 μέρες να έχει γαζώσει όλα τα ΜΜΕ και να λέει: «για το θέμα του χρέους, για μας δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κουρέματος». Δηλαδή, πάμε για να διαπραγματευτούμε για το θέμα του χρέους και εμείς λέμε εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, κάτι το οποίο το λέει – αν θυμάστε καλά – και η πλευρά του ΔΝΤ και διάφορα ευρωπαϊκά ιστιτούτα. Δεν το βάζει καν στο τραπέζι.

Δεύτερον, βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρδούβελης, και ασκεί κριτική στη Γαλλία σε σχέση με τη χαλάρωση τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Τη στιγμή που την έχουμε ανάγκη πρώτα απ’ όλα εμείς που έχουμε υποστεί τι σημαίνει ακραίος, δογματικός νεοφιλελευθερισμός, πάμε με τα χέρια κατεβασμένα.

Σας ρωτώ λοιπόν. Αυτό δεν είναι η στάση του ικέτη, του παραδομένου, ο οποίος προστρέχει στο μοναδικό του αποκούμπι; Γιατί πολιτικά είναι απομονωμένος ο κ. Σαμαράς. Δεν έχει να πει στην κα Μέρκελ: «κοιτάξτε να δείτε, έχω μια κοινωνία που με στηρίζει». Δεν τον στηρίζει η ελληνική κοινωνία. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Και αυτό ακριβώς είναι που έχει συνειδητοποιήσει και η γερμανική πλευρά.

Δεν πάει, λοιπόν, για να διαπραγματευτεί. Δεν θέλει, δεν μπορεί πια. Είναι όμηρος όλων των προηγούμενων επιλογών του.

  • Να διευκρινίσουμε κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφωνία, αν μέσα από αυτή την κουβέντα ο κ. Σαμαράς πετύχει μια χαλάρωση των φορολογικών επιβαρύνσεων ή συζητήσει και καταφέρει να διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα για κάποιες από τις υποχρεώσεις της χώρας μας, για τους στόχους που έχουν μπει για το ΄15; Ό, τι μικρό, ακόμα και τις δόσεις, το ακραίο που έπρεπε να έχουν λύσει χωρίς συζήτηση. Κακό είναι;

Να διευκρινίσουμε κάτι; Ότι δεν μπορεί να κυβερνιέται μια χώρα που ακόμα και το θέμα των δόσεων το εξαρτά από την άδεια που θα μας δώσει η τρόικα; Να το συνεννοηθούμε αυτό; Έλεος. Το πρώτο που πρέπει να αποκατασταθεί είναι η στοιχειώδης λειτουργία αυτού του κράτους, αυτής της πολιτείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο αλλά να κρατήσουμε το περιεχόμενο των πολιτικών του μνημονίου. Αυτό που πάει να γίνει τώρα. Ούτε λεκτικά δεν το αμφισβητεί ο κ. Σαμαράς το μνημόνιο. Δεν το διανοείται να το πει.

είδατε και το φιάσκο που έγινε με το Παρίσι. Ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη για να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη….

  • Εγώ λέω, εσάς τι σας ενοχλεί να φύγει η τρόικα. Γιατί καταλαβαίνω ότι μετά δεν θα έχετε αντικείμενο.

Το αντίθετο θα έλεγα. Σας λέω ότι πρέπει να φύγει και η τρόικα και η πολιτική της κας Μέρκελ. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα. Να μην κοροϊδέψουμε για άλλη μια φορά τον κόσμο.

Ποιο είναι το όπλο του κ. Σαμαρά τελικά πηγαίνοντας προς τις εκλογές που έρχονται, είτε πιο γρήγορα είτε σε λίγους μήνες αργότερα; Ο φόβος ο οποίος τον οδηγεί σε τυχοδιωκτισμούς. Ο φόβος ως επιχείρημα, ως μοναδικό όπλο για να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία. Λέει όλα αυτά τα φρικιαστικά πράγματα περί bank run, περί κατάρρευσης, κανείς δεν τα λέει αυτά σήμερα στην Ευρώπη σε μια στιγμή που πάνε να ορθοποδήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Με έναν τυχοδιωκτικό, ανεύθυνο τρόπο ο Πρωθυπουργός δυναμιτίζει ότι έχει απομείνει όρθιο αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία. Δεν έχει προηγούμενο αυτού του είδους η ανευθυνότητα. Αλλά, βέβαια, αυτή είναι η κατάσταση του πνιγμένου που προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του.

  • Αν επιτευχθεί μια συμφωνία με την κα Μέρκελ, - εγώ δεν σας λέω τις λεπτομέρειες, δόσεις κλπ., γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι το θέμα μας είναι το ζήτημα του χρέους – εσείς θα πείτε όχι σε αυτό;

Τι είδους συμφωνία; Θα αμφισβητεί το μνημόνιο και τις πολιτικές του; Και εν πάση περιπτώσει, αν ο κ. Σαμαράς ήταν στοιχειωδώς πιο ευέλικτος πολιτικά, θα έπρεπε να αξιοποιήσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σαν διαπραγματευτικό όπλο και όχι να πηγαίνει έξω από τη χώρα και το μόνο που να κάνει είναι να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση.

  • Υπάρχει, όμως, ένα θέμα για τα ζητήματα χρηματοδότησης. Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε τη δική του απάντηση.

Ο κ. Χατζηδάκης, το σύνολο του ιδιωτικού χρέους το αναγάγει σε κόκκινα δάνεια. Πρώτη λαθροχειρία. Δεύτερο θέμα εμείς μιλήσαμε για τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Κόκκινα δεν είναι όλα, μη εξυπηρετούμενα δεν είναι όλα. Μας είπαν, πώς θα πάρετε τα λεφτά από ΤΧΣ και θα τα πάτε στα κόκκινα δάνεια; Συγνώμη, η ανακεφαλαιοποίηση δεν έγινε ακριβώς λόγων των επισφαλειών που είχαν οι τράπεζες; Τα κόκκινα δάνεια είναι κάποιου τρίτου, δεν είναι των τραπεζών; Δεν είναι ακριβώς το ίδιο θέμα για το οποίο μιλάμε; Δεν αφορούν τις τράπεζες; Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστούμε.

Δεύτερη λαθροχειρία που κάνουν. Ενώ γίνεται σαφές στη Θεσσαλονίκη ότι η αύξηση κατά 5 δις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σχετίζεται με πόρους που θα απελευθερωθούν μέσα από τη διαπραγμάτευση, ψευδώς λένε ότι εμείς τα υποσχόμαστε από τον πρώτο χρόνο.

Τρίτη λαθροχειρία. Ενώ γνωρίζουν ότι τα ΕΣΠΑ κάθε φορά επαναπρογραμματίζονται, τώρα αυτή τη στιγμή έχουμε πόρους οι οποίοι κινδυνεύουν να χαθούν – και δεν είναι 5 τα δις, είναι 3 – και δεν μας έχετε απαντήσει αν γι’ αυτές τις 300 χιλιάδες θέσεις που κατηγορείτε εμάς ότι είπαμε πως θα χρηματοδοτηθούν, τις 770 που είπε ο κ. Σαμαράς την προηγούμενη εβδομάδα πώς θα τις χρηματοδοτήσει;

  • Σε βάθος πενατετίας….

Α,….σε βάθος πενταετίας…..

  • Παρόλα αυτά και για τους δυο παραμένει ένα θέμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας όχι με αυτά που έχει, μ΄ αυτά που της λείπουν. Ο κ. Χατζηδάκης λέει αγορές. Εσείς τι λέτε;… Πρόγραμμα, αγορές, από κάπου αλλού;.. Γιατί λεφτά θα χρειαστούν ούτως ή άλλως…

Εμείς αυτό που παρουσιάσαμε είναι ένα πρόγραμμα άμεσων δράσεων, προτεραιοτήτων και μέτρων με βάση την παρούσα κατάσταση. Παράλληλα λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει η υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Και προφανώς εκτιμώντας ότι αυτή θα απελευθερώσει πόρους και θα πετύχουμε κάτι πολύ καλύτερο ..

  • Μια κουβέντα για το θέμα της αξιολόγησης γιατί έχουμε μπερδευτεί λίγο… σε σχέση μ΄ αυτούς τους δημάρχους που πρόσκεινται σ΄ εσάς και έχουν σηκώσει pantiera rosa, η θέση του κόμματος ποια είναι;..

Άλλο το θέμα της αξιολόγησης και άλλο η συγκεκριμένη υπόθεση. Όπου υπάρχουν πλαστά πτυχία υπάρχουν και νόμοι και μπορούν οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να το βρουν.

Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη και ο σημερινός υπουργός και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ο άλλος εταίρος, γι’ αυτούς που βάλανε με τον τρόπο που τους βάλανε στους ΟΤΑ και ας μην προσπαθούν με βάση τα ρουσφέτια και τις αμαρτίες του παρελθόντος να βρουν τρόπους για να απολύσουν κόσμο.

Άρα λοιπόν δεν πρόκειται για αξιολόγηση. Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό μείωσης και άλλων θέσεων εργασίας.. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Δεν χρειάζεται να κινούμαστε στη λογική της ετεροδιοίκησης, της κεντρικής εξουσίας που θα παρεμβαίνει απλά και μόνο για εφαρμόσει το μνημόνιο και τίποτε άλλο. Μιλάμε για θέσεις εργασίας και για ανθρώπινες ζωές. Φτάνει πια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)