to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 04.05.2016

πηγή: athina984.gr

Οικονομία

Π. Καρβούνης: «Πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και θεσμοί»

«Ελπίζουμε η διαπραγμάτευση να μπορέσει να κλείσει το Μάιο… Είναι δύσκολο να διακινδυνεύσει κανείς την ακριβή ημερομηνία που θα κλείσει το πακέτο», δήλωσε στην «Τρόικα του Αθήνα 9.84», ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.


Αναλυτικά είπε:

* Για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό:

«Οπωσδήποτε υπάρχει πίεση στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας μας. Είναι μια μεγάλη του αδυναμία, διότι, αν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δούλευε καλύτερα, δεν θα είχαμε ανάγκη να βάζουμε φόρους ξανά και ξανά και να τους πληρώνουν οι ίδιοι. Θα ήταν κάτι πιο ισορροπημένο, όσον αφορά στην κατανομή του φορολογικού βάρους ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει, λοιπόν, πίεση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για βελτίωση και υπάρχει κάποια βελτίωση, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό επιμένουν οι θεσμοί πολύ στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία πολιτική επιρροή στο ότι πρέπει να εισπράξουμε τους φόρους από αυτούς οι οποίοι πρέπει να τους πληρώσουν. Υπάρχει, λοιπόν, μια πρόταση, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και είναι αντικείμενο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης… Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων πιστωτικών καρτών θα έπρεπε να ήταν το πρώτο μέλημα της Ελλάδας. Διότι, η φορολογία και τα έσοδα αυτά δεν πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ελλάδα. Υπάρχει πίεση, αλλά και η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, πρέπει ορισμένα πράγματα να τα κάνει από μόνη της. Είναι αυτονόητο να υπάρξει αυτή η σύνδεση. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό. Πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάδα να πάρει την πρωτοβουλία και να το κάνει».

* Για τη διαπραγμάτευση:

«Η Ελλάδα και οι θεσμοί είναι πολύ κοντά στην συμφωνία. Έχουν συμφωνήσει μια σειρά από μέτρα για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του 2018, το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και αυτή την στιγμή μιλάμε για έναν αυτόματο μηχανισμό συγκράτησης εξόδων και αύξησης των εσόδων, εάν η Ελλάδα πάει άσχημα στους δημοσιονομικούς και οικονομικούς της στόχους. Μιλάμε για έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η ιστορία -η Ελλάδα διαπραγματεύεται ακόμα με τους θεσμούς-, αλλά θα έλεγα ότι το αντίδωρο είναι πολύ σημαντικό και λέγεται ελάφρυνση του χρέους, που είναι το συνεχές αίτημα όλων των κυβερνήσεων… Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή δεν θα μπορέσει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο χωρίς ελάφρυνση του χρέους και γι’ αυτό το λόγο μιλάμε γι’ αυτό τον “αυτόματο κόφτη”, όπως λέγεται στην κοινή γλώσσα, ο οποίος θα συρρικνώνει τα έξοδα και θα τα έσοδα, εάν η Ελλάδα εξωκοίλει δημοσιονομικά. Το αντίδωρο αυτού του “κόφτη” είναι η ελάφρυνση του χρέους».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η συγκυρία είναι πολύ καλή, αφής στιγμής κλείσει η αξιολόγηση και όλο το πακέτο και με την ελάφρυνση του χρέους, να πάμε μπροστά… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προεξάρχοντα τον κ. Γιούνκερ έχει καταδείξει ότι αυτά που κάνει και σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα, τα υποστηρίζει αφής στιγμής είναι στο σωστό δρόμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας και θα συνεχίσει να είναι… Το θέμα στη διαπραγμάτευση είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ορισμένα από τα οποία έχουν άλλες απόψεις… Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την ακριβή ημερομηνία που θα κλείσει όλο το πακέτο… Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα θέματα θα κλείσουν μέχρι τέλος Μαΐου και η Ελλάδα θα πάει μπροστά…».

* Για το προσφυγικό και την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δεν εφαρμόζουν την κοινή απόφαση:

«Κανονικά υπάρχει μια κατανομή των προσφύγων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, διότι οι πρόσφυγες μπαίνουν από την Ελλάδα κυρίως, αλλά πρέπει να μοιράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αυτό, αυτή την στιγμή, δεν συμβαίνει με το ρυθμό που θα έπρεπε. Οι περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα μπορούν να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί υπάρχει καθυστέρηση και χώρες οι οποίες δυστροπούν. Αυτό είναι παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου και ηθικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών Συνθηκών, θα κάνει τα πάντα για να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός νόμος και αυτοί οι άνθρωποι να μετεγκατασταθούν στις χώρες της τελικής υποδοχής, όπως έχει συμφωνηθεί… Η ΕΕ είναι μια ελεύθερη ένωση κρατών – μελών. Εάν ο καθένας αρχίσει και τραβάει το χαλί, αυτό το πράγμα θα τελειώσει. Άρα, πρέπει να υπάρχει σεβασμός, αλληλεγγύη και εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Εάν δεν γίνει αυτό, υπάρχει η παραπομπή του κράτους – μέλους που δεν υπακούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο στο δικαστήριο της ΕΕ, με καταδίκη και πρόστιμο κ.λπ.. Ίσως να μην χρειάζεται να φτάσουμε μέχρι εκεί, αλλά από την άλλη δεν είναι δυνατόν την στιγμή που η Ελλάδα επωμίζεται ένα τέτοιο βάρος, το βάρος αυτό να παραμείνει στην Ελλάδα, επειδή είναι στην πόρτα εισόδου της ΕΕ. Η χώρα μας, αν και καθυστερημένα, έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Βοηθά σε αυτό, βέβαια, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, διότι οι ροές έχουν πέσει κατακόρυφα… Η λύση ήταν να υπάρξει μια καλή συμφωνία με την Τουρκία και η Τουρκία, όπως και εμείς να την εφαρμόσουμε. Να μπορούμε να επιστρέφουμε στην Τουρκία τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας μετά τις 20 Μαρτίου και από αυτούς που είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσοι είναι πρόσφυγες να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και όσοι είναι οικονομικοί μετανάστες να τους επιστρέψουμε στη χώρα προέλευσης τους. Αυτό είναι το σχέδιο και σιγά – σιγά εφαρμόζεται».

* Για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες:

«Κανονικά η Τουρκία έχει να εφαρμόσει περίπου 70 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση βίζας για διαμονή 90 ημερών Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ. Έχει εφαρμόσει ήδη αρκετά προαπαιτούμενα και είναι σε καλό δρόμο για να τα εφαρμόσει όλα. Εάν αυτό συμβεί, από τέλος Ιουνίου, θα υπάρξει αυτή η απελευθέρωση της βίζας για τις 90 ημέρες. Αυτό είναι ένα από τα αντίδωρα που πρόσφερε η ΕΕ, για να μπορέσει η Τουρκία να παίξει το θετικό ρόλο που παίζει αυτή την στιγμή στο προσφυγικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)