to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 24.07.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος ανακοίνωσε στη Βουλή ο Τουρτσίνοφ

Συνέχεια της αντικομμουνιστικής υστερίας στην ουκρανική Βουλή, με τον πρόεδρό της Ολεξάντ Τουρτσίνοφ να ανακοινώνει σήμερα τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, το οποίο κατηγορείται από τις αντιδραστικές δυνάμεις που κατέλαβαν την εξουσία ότι υποστηρίζει τους αντάρτες των ανατολικών περιοχών.


"Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο", δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε κατά πλειοψηφία -232 υπέρ σε σύνολο 250 παρόντων- τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ είχε απαιτήσει να ελεγχθούν όλα τα κόμματα που απειλούν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την πρόφατη επικύρωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο του νόμου που επιτρέπει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητεί τη διάλυση μιας πολιτικής ομάδας ο αριθμός των μελών της οποίας είναι μικρότερος από αυτόν της πιο μικρής πολιτικής ομάδας που σχηματίζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (PCU) είχε αρχικά 33 βουλευτές, όμως έχουν απομείνει 23 σε σύνολο 450 βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, χαρακτήρισε "παράνομη" την απόφαση. "Θα πολεμήσουμε", τόνισε μιλώντας στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Να σημειωθεί ότι η ουκρανική δικαιοσύνη εξετάζει το ζήτημα της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)