to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 18.04.2014

πηγή: koutipandoras.gr

Διεθνή

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις σε φιλορώσους να εγκαταλείψουν τα κατειλημμένα κτίρια

Με «πιο συγκεκριμένες δράσεις» την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποίησε η ουκρανική κυβέρνηση σε περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν εγκαταλείψουν τα υπό κατάληψη δημόσια κτήρια, όπως προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των δημόσιων κτηρίων, δήλωσε ότι ελπίζει οι διακοπές του Πάσχα να διευκολύνουν τη διαδικασία. «Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτήρια, να παραδώσουν τα όπλα, σήμερα και αύριο, οπότε στη συνέχεια η διεθνής αποστολή να μεσολαβήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας», είπε ο υπουργός.

Ωστόσο, ανέφερε πως αν δεν σταματήσουν τις επόμενες δύο ημέρες οι καταλήψεις κτιρίων και δεν παραδοθούν τα όπλα, μετά το Πάσχα «θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες».

Το Κίεβο έχει απειλήσει και στο παρελθόν ότι θα χρησιμοποιήσει βία, με φτωχά όμως αποτελέσματα. Ο υπουργός είπε επίσης πως, παρά τα αιτήματα των φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη από τη συμφωνία της με τη Ρωσία να διαλύσει τον καταυλισμό των φιλοευρωπαίων, στην πλατεία Μαϊντάν, στο Κίεβο.

Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φύγουν έως ότου ακτιβιστές που οι διαδηλώσεις τους βοήθησαν να ανατραπεί ο φιλορώσος πρόεδρος τον Φεβρουάριο εγκαταλείψουν τον οχυρωμένο καταυλισμό τους, γνωστό ως Μαϊντάν.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών, Ντεστσίτσια είπε ότι «αυτό είναι για τους δρόμους και τα κτίρια που έχουν καταληφθεί από διαδηλωτές, Εξ όσων γνωρίζω, η Μαϊντάν είναι νόμιμη».

Πολλοί από εκείνους που κατασκηνώνουν στη Μαϊντάν είναι δύσπιστοι προς την κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μέσω του κοινοβουλίου, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς διέφυγε στη Ρωσία και λένε πως θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές οι οποίοι προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)