to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 23.02.2014

Διεθνή

Συνεχίζονται οι εντάσεις στην Ουκρανία - Εγκρίθηκε η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αρσένι Γιατσένιουκ

Εγκρίνεται η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Αρσένι Γιατσένιουκ. Στην Ρωσία φέρεται να βρίσκεται πλέον ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σε δημοψήφισμα προχωράει το κοινοβούλιο της Κριμαίας αναφορικά με το μέλλον της περιοχής.


- Το hashtag στο twitter: #Kiev #Ukraine #Kyiv #maidan #euromaidan

Ο γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας της πόλης Λβοφ στα χέρια ουκρανών νεοναζί (φωτ.)

Στη θέση ιστορικών μνημείων, ναζιστικά σύμβολα (βίντεο - φωτ.) 

Οι νεοναζί στο προσκήνιο – Απειλούν τους ομογενείς

Ρ. Δούρου: Αφωνία Βενιζέλου για τους ομογενείς της Ουκρανίας

Πέμπτη 27/2 

14.59 μ.μ.

«Στη Ρωσία ο Γιανουκόβιτς», μεταδίδουν ρωσικά μέσα

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης και σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

 
 

14.50μ.μ.

Εγκρίνει το ουκρανικό κοινοβούλιο τον Αρσένι Γιατσένιουκ για πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 

«Η χώρα μας είναι στο χείλος της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης», δήλωσε ο κ. Γιατσένιουκ, μετά την πρόταση να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιτότητας, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Ο ίδιος, μιλώντας στο κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα πρέπει να λάβει αντιλαϊκές αποφάσεις ώστε να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε από την οικονομική κρίση από το να λάβουμε εξαιρετικά μη δημοφιλείς αποφάσεις», προειδοποίησε.

Εξάλλου υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της γρίβνα, του ουκρανικού νομίσματος.

12.16 μ.μ. 

"Προστατέψτε με!" δήλωσε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς  κάνοντας έκκληση για προστασία από την Μόσχα και τονίζοντας ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του, νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Βίκτορ Γιανουκόβιτς», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax,  επίσημη ρωσική πηγή.

«Σε σχέση με την έκκληση του προέδρου Γιανουκόβιτς για την παροχή εγγυήσεων για την προσωπική του ασφάλεια, αναφέρω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί επί του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα

Την ίδια στιγμή, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών. Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε "στρατιωτική επίθεση" λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργειαΤο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα. Ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Κριμαία της Ουκρανίας εξέφρασε  και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που θα "κλιμακώσουν την ένταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις".

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με "σθεναρό και ανυποχώρητο" τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για "ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Ουκρανία. 

Νωρίτερα:

Ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: "Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα".

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια. Περί τους εκατό αστυνομικούς έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σήμερα πρόκειται το ουκρανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει για προσωρινή κυβέρνηση. Οι ηγέτες των διαδηλωτών πρότειναν χθες τον Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

------------

Τετάρτη 26/2

Τελευταίες εξελίξεις: Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν τον πρώην υπουργό Οικονομίας και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για την θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το συμβούλιο "Euromaidan", που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ακραίων ομάδων, ανακοίνωσε την επιλογή του Γιάτσενιουκ, όπως και διαφόρων υποψηφίων για τα πιο σημαντικά υπουργεία, αφού τα μέλη του απευθύνθηκαν στο πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Νωρίτερα: Διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε  για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, εν μέσω συγκρούσεων και αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία, η υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαμηνύουν προς τη Μόσχα πως η Συμμαχία στηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων» της Ουκρανίας. Σεβασμό της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας ζητά ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος απαντώντας στις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις.

«Καλούμε εξωτερικούς παράγοντες στην περιοχή να σεβαστούν την ουκρανική εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, να σταματήσουν προκλητική ρητορική και ενέργειες, να υποστηρίζουν δημοκρατικά εγκαθιδρυμένο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να στηρίξουν την ενότητα και την ειρήνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Βίντεο από τις συγκρούσεις φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία:

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα πρώτα μέτρα της νέας Ουκρανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων το σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας και το σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. «Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, δεν αποτελούν "νίκη της δημοκρατίας", δήθεν των "επαναστατών", όπως περιγράφεται από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά μια επικίνδυνη εξέλιξη, πρώτα απ' όλα για τον ίδιο τον λαό της Ουκρανίας», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, η οποία συντάχθηκε από το ΚΚΕ και το Γερμανικό ΚΚ και την οποία μέχρι στιγμής έχουν συνυπογράψει 21 κόμματα. 

Σε διπλωματικό επίπεδο, στο Κίεβο μεταβαίνουν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας προκειμένου να έχουν συνάντηση με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ σκοπεύουν να επισκεφτούν επίσης το Ντόνετσκ, στην ανατολική ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ουκρανία. Επίσης την Πέμπτη συναντώνται στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με επίκεντρο την ουκρανική κρίση. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή συνάντηση Στάινμαγερ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως της σχεδιαζόμενης οικονομικής βοήθειας.

 

**********

Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο χρειάζονται περισσότερο χρόνο να υπερβούν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τις επείγουσες οικονομικές ανάγκες της χώρας, οι ξένες κυβερνήσεις θέλουν να απομακρύνουν την ιδέα ότι η σύγκρουση είναι ψυχροπολεμική με όρους «Δύσης και Ανατολής». Διαδήλωση με συνθήματα εναντίον της «συμμορίας στο Κίεβο» και ρωσικές σημαίες στη Σεβαστούπολη στα ανατολικά της χώρας εν μέσω ανησυχιών για αποσχιστικές τάσεις και εκτεταμένες συγκρούσεις. Σύντομα πιθανολογεί το ΔΝΤ ότι θα στείλει τεχνικό κλιμάκιο στο Κίεβο.
 

Διάλυση των ειδικών δυνάμεων καταστολής

 

Τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, των Μπερκούτ, οι οποίες αποτελούσαν το φόβο των διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας στη σελίδα του στο Facebook. "Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια. Υπέγραψα το υπ' αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μπερκούτ", έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ.

Την ίδια στιγμή, την "κατηγορηματική καταδίκη" του "εθνικιστικού και νεοφασιστικού" αισθήματος στη δυτική Ουκρανία ζήτησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουγείου Εξωτερικών ο Λαβρόφ τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να καταδικάσει τις απόπειρες εθνικιστών να απαγορεύσουν τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία. 

Τρίτη 25/2

19:00 Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο Αντρέι Κλιούγεφ, πρώην σύμβουλος του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος σύμφωνα με τις νέες αρχές της Ουκρανίας ήταν φυγάς και βρισκόταν μαζί με τον πρώην πρόεδρο, τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι. Ο εκπρόσωπος Άρτεμ Πετρένκο, που μετέφερε την πληροφορία, δήλωσε ότι μια «αξιόπιστη πηγή» του ανέφερε πως ο Κλιούγεφ, δέχθηκε πυρά δύο φορές και τραυματίστηκε, αλλά πρόσθεσε πως  η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, πληθαίνουν οι «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» στη φιλορωσική Κριμαία.

Στήριξη» θα προσφέρουν οι ΗΠΑ μέσω ΔΝΤ δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επέμβαση του στρατού σχεδίαζε ο Γιανουκόβιτς σύμφωνα με το Reuters (διαβάστε αναλυτικά).

Παράλληλα, την παραπομπή του καθαιρεθέντος πρώην προέδρου της Ουκρανίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα», με άξονα τις δολοφονίες διαδηλωτών στις πρόσφατες συγκρούσεις αστυνομίας - αντικυβερνητικών στο Κίεβο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ουκρανικό κοινοβούλιο. Η απόφαση αυτή αναφέρει ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, θα σταλούν επίσης για να δικαστούν στο ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η βουλή πρόκειται να αποστείλει αίτημα προς το ΔΠΔ για να αρχίσει έρευνα.

Στις 25 Μαΐου οι προεδρικές εκλογές

Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, δίνοντας προθεσμία έως τις 4 Απριλίου σε όσους θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια για κανέναν από όσους έχουν προταθεί ή συζητούνται ως υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η Γιούλια Τιμοσένκο, η μεγαλύτερη αντίπαλος του ανατραπέντος φιλορώσου προέδρου, η οποία παρέμεινε φυλακισμένη για 2,5 χρόνια.

Ο Β. Κλίτσκο, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar, έχει ήδη δηλώσει τη πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.

 
 

Νωρίτερα:

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ετοιμάζεται να σχηματίσει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, η οποία πρέπει κατεπειγόντως να βρει λύση στο μείζον οικονομικό πρόβλημα της χώρας -με το υπουργείο Οικονομικών να τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες στις χώρας στα 35 δισ. δολάρια.  Αναγνώρισε τον μεταβατικό πρόεδρο η ΕΕ, δεν αναγνωρίζουν τον Γιανουκόβιτς οι ΗΠΑ, αμφισβητεί τη νομιμότητα της νέας ηγεσίας η Ρωσία. Παράλληλα, ψηφίστηκε από την Βουλή η παραπομπή Γιανουκόβιτς στο δικαστήριο της Χάγης για "σοβαρά εγκλήματα"με άξονα τις πρόσφατες δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

 

Ο Ολεξάντερ Τουρτσνίκοφ, μεταβατικός πρόεδρος (ως πρόεδρος της Βουλής) μετά την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς με την ψήφο του Κοινοβουλίου, είχε θέσει ως διορία την Τρίτη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.  H τέως πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, που απελευθερώθηκε το Σάββατο την ώρα που ο Γιανουκόβιτς έφευγε προς τα ανατολικά, φαίνεται να αποκλείει τη συμμετοχή της στο μεταβατικό σχήμα καθώς εποφθαλμιά την προεδρία με τις επόμενες εκλογές (τον αμέσως επόμενο καιρό μάλιστα, αναμένεται να πάει σε κλινική του Βερολίνου για νοσηλεία). 

Το πεδίο των αμέσως επόμενων βημάτων για τα επείγοντα οικονομικά προβλήματα του Κιέβου είναι ρευστό: Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον εμπλέκουν το ΔΝΤ, κάτι το οποίο δεν είχε αποκλείσει τις προηγούμενες ημέρες ούτε και η Μόσχα. 

Δευτέρα 24/2

Ένταλμα σύλληψης για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία στέλνουν άρον άρον στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ την Ουκρανία. Σήμερα μεταβαίνει στο Κίεβο η Κάθριν Άστον εκπροσωπώντας την Ευρ. Ένωση. Η ουκρανική βουλή, η οποία διόρισε τον Τουρτσίνοφ για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε, «πήρε μια απόφαση με πολύ ευρεία πλειοψηφία αυτό το σαββατοκύριακο», επισήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. «Σεβόμαστε την δημοκρατική και νόμιμη απόφαση την οποία έλαβε το ουκρανικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.  Ο ίδιος επισήμανε πως η Ε.Ε. συνεχίζει να προτίθεται να υπογράψει μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας».

The Ukrainian Parliament building in Kiev February 22, 2014 (Reuters / Baz Ratner)

(φωτογραφία από το ουκρανικό κοινοβούλιο)

Η νομιμοποίηση των νέων αρχών της Ουκρανίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις αποφάσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου για καθαίρεση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, τίθεται εν αμφιβόλω, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ακόμη ότι η αναγνώριση των συγκεκριμένων νέων αρχών από μερίδα χωρών αποτελεί «πολιτική εκτροπή», ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο αποτέλεσμα «ένοπλης ανταρσίας».

Κυριακή 23/2

Oι εξελίξεις ως το βράδυ, σε τίτλους (πατήστε στον αντίστοιχο σύνδεσμο):

Λαβρόφ: «Η ουκρανική αντιπολίτευση δεν τήρησε τη συμφωνία και κατέλαβε την εξουσία» - Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο επίκεντρο: Συνομιλία Μέρκελ-Πούτιν, «συστάσεις» ΗΠΑ στη Ρωσία - Φιλορωσική διαδήλωση στη Σεβαστούπολη: «Οι φασίστες κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο»

 

 

Η Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Κυριακής την ανάθεση των καθηκόντων της ουκρανικής προεδρίας προσωρινά στον πρόεδρο της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πολιτικό σύμμαχο της Γιούλια Τιμοσένκο η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο. Η Βουλή απέπεμψε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα. Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Σημειώνεται ότι ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο με προορισμό τη γενέτειρά του στα ανατολικά της χώρας απ’ όπου κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «πραξικόπημα» στην χώρα. Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Ο 49χρονος Τουρτσίνοφ κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα». Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Διορία μέχρι την Τρίτη για νέα κυβέρνηση

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τουρτσίνοφ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι την Τρίτη. «Είναι προτεραιότητα» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληψη του τέως υπουργού Εσόδων Ολ. Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)